default-image

Συγκλονίζει την Κρήτη το εργατικό δυστύχημα στον Αγ. Νικόλαο

Κρήτη
Συγκλονίζει την Κρήτη το εργατικό δυστύχημα στον Αγ. Νικόλαο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τραγωδία κατέληξε το μεροκάματο για ένα 48χρονο Αλβανικής καταγωγής - πατέρα δύο παιδιών - στον Άγιο Νικόλαο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, όταν κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που πραγματοποιούσε εργασίες μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του, στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, στον Άγιο Νικόλαο, στην περιοχή του Αλμυρού.

Και οι τρεις εργαζόμενοι "χτυπήθηκαν" από το ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο ο 48χρονος υπέκυψε στα τραύματά του και αυτό που ερευνάται τώρα από τους αρμόδιους αν ήταν ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Οι εργασίες στο συγκεκριμένο χώρο, ωστόσο, παγώνουν μέχρι οι συνθήκες να εναρμονιστούν με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Μετά το τραγικό αυτό γεγονός, το Συνδικάτο Οικοδόμων σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Βάζουν τους εργάτες να δουλεύουν σε χώρους που δεν προστατεύονται είτε για να μειώνουν το κόστος είτε για να μην καθυστερεί η δουλειά. Οι ζωές μας δεν είναι για πέταμα! Απαιτούμε εδώ και τώρα, από την κυβέρνηση και από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς».

Την ίδια ώρα, η μαύρη εργασία ανθεί στην Κρήτη και τα νούμερα προβληματίζουν, καθώς δείχνουν την τραγική πραγματικότητα των συνθηκών εργασίας εν έτει 2017 στο νησί μας. Η ανασφάλιστη εργασία στην Κρήτη αγγίζει το 30%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ.

Στο Ηράκλειο σημειώθηκε ακόμα ένα εργατικό ατύχημα όταν οικοδόμος που εργαζόταν παρανόμως έπεσε από σκαλωσιά, σύμφωνα με το συνδικάτο οικοδόμων Ν. Ηρακλείου.

Επίης το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή μας και την σοβαρή κατάσταση που βρίσκονται άλλοι δύο εργαζόμενοι, για άλλη μια φορά θέλουμε να τονίσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη πρόληψης στους χώρους εργασίας, για να μην θρηνούμε θύματα που χάνουν τη ζωή τους τόσο άδικα στον αγώνα για το μεροκάματο.  

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα  και μάλιστα τα θανατηφόρα. Είναι μεγάλες οι ευθύνες που αναλογούν στις κυβερνήσεις ειδικά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια με την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και μερίδας εργοδοτών, οι οποίοι πολλές φορές με την υπερεντατικοποίηση της εργασίας και την καταστρατήγηση της εργασιακής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, αδιαφορούν για τις ανθρώπινες ζωές.

Καλούμε τους εργοδότες να τηρούν  τους κανόνες Υγιεινής & Ασφάλειας στους χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους να προστατεύσουν την ίδια τους τη ζωή και εφ' όσον δε τηρούνται οι κανόνες να το καταγγέλλουν στα αρμόδια όργανα.

Η ανάγκη πρόληψης  των εργατικών ατυχημάτων καθίσταται επιτακτική και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την βελτίωση των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας, αρκεί να τηρείται η νομοθεσία η οποία είναι επαρκής στο θέμα αυτό».

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News