default-image

Ξεκινούν οι σαρωτικοί έλεγχοι για τα ετοιμόρροπα κτίρια -vid

Κρήτη
Ξεκινούν οι σαρωτικοί έλεγχοι για τα ετοιμόρροπα κτίρια -vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μάιο του 2017, εικόνες πανικού επικρατούσαν στην «καρδιά» του Ηρακλείου έπειτα από κατάρρευση κτιρίου. Πέντε μήνες μετά, ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι για τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια εντός των τειχών του Ηρακλείου.

Πρόκειται μάλιστα για έναν μεγάλο αριθμό κτιρίων, όπως δηλώνει ο Γιάννης Χαρωνίτης, πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ τμήματος Ανατολικής Κρήτης.

Τα ετοιμόρροπα κτίρια αποτελούν θέμα δεκαετιών για το Ηράκλειο, με τους αρχιτέκτονες να κάνουν λόγο για ένα πολυσύνθετο ζήτημα για το οποίο πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή λύση για τη κάθε περίπτωση, μετά από εκτενή μελέτη και ανάλυση.

«Η καταγραφή από το ΤΕΕ/ΤΑΚ και την Πολεοδομία Ηρακλείου με την συνδρομή του ΕΜΠ θα είναι ένα χρήσιμο εργαλειο, αρκεί να χρησιμοποιηθεί με γνώμονα -εκτός φυσικά απ/ την ασφάλεια των πολιτών- την διατήρηση της ιστορίας της πόλης μέσα από  δομημένο περιβάλλον και τον πολεοδομικό ιστό της. Σκοπός λοιπόν είναι μετά το πέρας της καταγραφής αυτής να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες-επεμβάσεις με στόχο την διατήρηση των εν λόγω κτηρίων και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, να διατηρηθεί έστω το αποτύπωμα τους» αναφέρει ο Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου, Αντώνης Ορφανουδάκης.

Μετά τη καταγραφή των επικίνδυνων κτιρίων, ο δήμος Ηρακλείου θα εκτιμήσει την όλη κατάσταση, ιεραρχώντας τις ανάγκες ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της αποκατάστασης, απομακρύνοντας τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια σε κοινόχρηστους χώρους.

Δείτε το ρεπορτάζ:

(φωτογραφία αρχείου)

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News