default-image

Αγρίεψε ο θρυλικός Κρητικός αγριόγατος, εντυπωσιακό βίντεο

Κρήτη
Αγρίεψε ο θρυλικός Κρητικός αγριόγατος, εντυπωσιακό βίντεο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάλλον… επιθετικό και άγριο αποδείχθηκε το σπάνιο αιλουροειδές που βρέθηκε στον Ομαλό και αιχμαλωτίστηκε για να διαπιστωθεί με μετρήσεις αν πρόκειται για τον κρητικό αγριόγατο που βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Οι υπάλληλοι που θέλησαν να κάνουν τις μετρήσεις δυσκολεύτηκαν να συγκρατήσουν το αιλουροειδές που απέδειξε περίτρανα ότι είναι... αγριόγατος.

Όπως σημείωσε ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ.Λυμπεράκης «από τις μετρήσεις, τη μορφολογία και τη συμπεριφορά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι άγριο ζώο, ο κρητικός αγριόγατος. Υπάρχουν οι λεπτομέρειες στη μορφολογία στα αυτιά και τη μύτη που το διαφοροποιούν. Αυτό το ζώο δεν είναι η κοινή γάτα που γνωρίζετε και διαπιστώσαμε ότι είναι θηλυκό το οποίο είναι μικρότερο από το αρσενικό και γι'αυτό ίσως δεν φαίνεται πολύ διαφορετικό" .

O αγριόγατος που εντοπίστηκε στον Ομαλό

Σπάνιο είδος

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη αφού μετά το 1996 δεν είχαν εντοπιστεί πολλοί ζωντανοί αγριόγατοι στην Κρήτη και θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο είδος.

Όπως ξακαθάρισε ο κ.Λυμπεράκης ο ίδιος προτιμά να μην χρησιμοποιεί τον όρο "φουρόγατο" που έχει καθιερωθεί καθώς η λέξη παραπέμπει σε ήρεμο και "σπιτικό" ζώο  που αγρίεψε, ενώ το ζώο που εντοπίστηκε γεννήθηκε άγριο.  

Με τις εξετάσεις dna που θα γίνουν θα διαπιστωθεί και επίσημα εαν πρόκειται για τον σπάνιο κρητικό αγριόγατο που βρίσκεται υπο εξαφάνιση, αν και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις.

H στιγμή της απελευθέρωσης

Σύμφωνα με τον ερευνητή οι απότομες και επιθετικές κινήσεις του αγριόγατου δείχνουν μια αντίδραση στρες ενώ στη συνέχεια το αιλουροειδές απελευθερώθηκε  στο φυσικό του περιβάλλον.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΔΥΟ ΟΙ ΘΡΥΛΙΚΟΙ "ΑΓΡΙΟΓΑΤΟΙ" ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ;

Όπως έγραψε χθες το neakriti.gr ενας ακόμη εντοπισμός αιλουροειδούς έμεινε σχεδόν στην αφάνεια, καθώς πριν λίγους μήνες βρέθηκε στην Καλαμαύκα Ιεράπετρας αιλουροειδές για το οποίο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για σπάνιο είδος. Για χρόνια πολίτης τον κρατούσε στο σπίτι του και αφού ελήφθησαν δείγματα του αιλουροειδούς, αφέθηκε ελεύθερο. Το δεύτερο ζώο είναι αυτό που εμφανίστηκε αυτές τις μέρες στον Ομαλό Χανίων.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες: Αντώνης Ιγγλεζάκης

Βίντεο: Νίκος Σαράντος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News