default-image

Σπηλαιώσεις "τινάζουν" στον αέρα το δρόμο Γούρνες-Χερσόνησος

Κρήτη
Σπηλαιώσεις "τινάζουν" στον αέρα το δρόμο Γούρνες-Χερσόνησος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να τιναχτεί στον "αέρα" το έργο Γούρνες- Χερσόνησος βρίσκονται οργανισμός ανάπτυξης Κρήτης και η Περιφέρεια που σπεύδουν να παραστούν στην στη συνεδρίαση του ΚΑΣ στην Αθήνα την Τρίτη.

7 χρόνια μετά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του έργου η Εφορεία Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας θέτει βέτο στην κατασκευή της νέας κοιλαδογέφυρας του Αποσελέμη ζητώντας να διασωθούν σπηλαιώσεις τις οποίες χαρακτηρίζει αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Οι σπηλαιώσεις που βρίσκονται στο βάθος της κοιλάδας του Αποσελέμη  έχουν καλυφθεί με πέτρινα τοιχώματα που κατασκεύασαν τις προηγούμενες δεκαετίες κτηνοτρόφοι για να φιλοξενήσουν τα κοπάδια τους.

Η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε αποφανθεί στο παρελθόν ότι δεν τίθεται θέμα διάσωσής τους καθώς στο σημείο αυτό τοποθετείται η κατασκευή του δεύτερου κλάδου της κοιλαδογέφυρας Αποσελέμη.

Ζητούν επαναχάραξη του έργου

Η  εμπλοκή που έχει προκληθεί προκαλεί σοκ και δέος τον οργανισμό ανάπτυξης Κρήτης στελέχη του οποίου σπεύδουν στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου που εξετάζει την εισήγηση της εφορίας σπηλαιολογίας ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά επαναχάραξη του έργου.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να παρουσιαστούν στοιχεία που δείχνουν ότι το έργο έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις πριν ξεκινήσει και να επισημανθεί ότι είναι αδύνατο να τιναχτεί στον αέρα.

Μόνο στο συγκεκριμένο σημείο το κόστος των εργασιών για την κοιλαδογέφυρα έχει ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια €. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα προκαλέσει κίνδυνο απεντάξης ολόκληρου του έργου που πρέπει να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2018.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News