default-image

Υβριδικά έργα θέλει η ΔΕΗ, στα «κάγκελα» οι ντόπιοι

Κρήτη
Υβριδικά έργα θέλει η ΔΕΗ, στα «κάγκελα» οι ντόπιοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλες επενδύσεις σε υβριδικά έργα ΒΑΠΕ "οραματίζεται" η ΔΕΗ σε συνεργασία με ξένες εταιρείες για το νησί μας, όπως φάνηκε κατά το πρόσφατο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, την ίδια ώρα όμως τα επενδυτικά πρότζεκτ γύρω από τα υβριδικά έχουν βγάλει για τα καλά "στα κάγκελα" τοπικές κοινότητες και πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού.

Στη Σητεία, για του λόγου το αληθές, οι αντιδράσεις με φόντο το υβριδικό έργο της ΤΕΡΝΑ, που περιλαμβάνει σταθμό στο Αμάρι Ρεθύμνου και αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές του νησιού, δε λένε να κοπάσουν.

Ίσα-ίσα, "αναζωπυρώθηκαν" μετά τα τεκταινόμενα και λεγόμενα στα δύο πρόσφατα σημαντικά συνέδρια (το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στο Ηράκλειο και το Συνέδριο για την "Καθαρή ενέργεια στα ευρωπαϊκά νησιά" στα Χανιά), που φιλοξενήθηκαν στην Κρήτη, παρουσία υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ας τα δούμε αναλυτικά...

Ως γνωστόν, μία εκ των θεματικών ενοτήτων στο πρόσφατο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, είχε ως θέμα τη "Στρατηγική για την ενέργεια και το περιβάλλον".

Εκεί μίλησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, μίλησαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη και επικεφαλής φορέων. Εκεί μίλησε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης.

Στην ομιλία του ο ίδιος χαρακτήρισε καταρχάς ως στρατηγικό έργο την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και προανήγγειλε διείσδυση του φυσικού αερίου στο νησί μας.

«Είναι κρίσιμο να γίνει πολύ γρήγορα η "μικρή" διασύνδεση της Κρήτης.

"Υπενθυμίζω, κύριε περιφερειάρχη, στην πρώτη μας συνάντηση στα γραφεία μας, που ήταν τόσο εποικοδομητική, το πόσο πραγματικά συνεννοηθήκαμε για αυτό το θέμα και χαιρόμαστε πάρα πολύ που η "μικρή" διασύνδεση παίρνει σάρκα και οστά, γιατί υπήρχαν και φωνές που για τους δικούς τους λόγους, και πάντως όχι με βάση τις ανάγκες του νησιού, ήταν αντίθετες.

"Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, σκεφτόμαστε και μελετάμε το θέμα της διείσδυσης του αερίου στην Κρήτη για άμεση χρήση, όχι μόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

"Πιστεύω ότι θα υποβάλουμε σύντομα τις προτάσεις μας - ήδη είμαστε στη φάση της μελέτης. Χρειάζονται βέβαια υποδομές. Θα το στηρίξουμε ως ΔΕΗ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης.

Σε ένα δεύτερο σημαντικό άξονα της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ σκιαγράφησε ως οραματικό πλάνο τόσο για την Κρήτη όσο και συνολικά για τη χώρα τη δημιουργία υβριδικών σταθμών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Στο συγκεκριμένο σημείο, μάλιστα, αποκάλυψε πως η ΔΕΗ είναι ήδη σε σχετικές συζητήσεις με ξένους επενδυτές, επιβεβαιώνοντας τα όσα είχαμε προ μηνός αποκαλύψει με το "άρωμα" Κρήτης στο ενεργειακό μέτωπο που επιφύλασσε η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Μανουέλ Μακρόν.

«Η πιο ολοκληρωμένη μορφή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι αυτή που συνδυάζεται με την αποθήκευση με υβριδικά έργα (ως ΔΕΗ είμαστε σε επικοινωνία με εταιρείες για την κατασκευή υβριδικών έργων) ή με την αποθήκευση η οποία εξελίσσεται διαρκώς, με προοπτική την αλματώδη πρόοδο, οπότε θα δούμε πράγματα τα επόμενα χρόνια που δεν μπορούμε να τα φανταστούμε», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Παναγιωτάκη.

Θυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα, όπως είχαμε γράψει αναλυτικά εδώ στη "Ν.Κ.", στο περιθώριο της συνάντησης των Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών με τους Εμανουέλ Μακρόν και Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης και ο ισχυρός άνδρας της Engie (θυγατρική της Edf) Gerard Mestrallet συζήτησαν εκτενώς τις προοπτικές επενδυτικών συνεργειών.

Υψηλά στη λίστα ιεράρχησης των επενδυτικών συνεργειών βρίσκεται το επενδυτικό εγχείρημα ανάπτυξης αιολικών πάρκων και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας στο νησί μας.

Στο επίκεντρο, το πολυσυζητημένο επενδυτικό εγχείρημα της κατασκευής υβριδικού σταθμού στο Κράσι, που προωθούσε αλλά κατόπιν έβαλε στον "πάγο" λόγω αντιδράσεων η γαλλική EDF (θυγατρική της οποίας είναι η Engie).

"Στα κάγκελα": Ανακοίνωση-καταπέλτης για το Αμάρι

Την ώρα λοιπόν που η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ανοίξει συζητήσεις με ξένους ομίλους για επενδύσεις σε ΒΑΠΕ και σε υβριδικά και εδώ στην Κρήτη, τα υβριδικά έχουν βγάλει "στα κάγκελα" τοπικούς φορείς.

Τοπικές κοινότητες και πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές του δήμου Σητείας έβγαλαν ανακοίνωση-καταπέλτη κατά του υβριδικού έργου Αμαρίου.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τη ζωή των κατοίκων - κυρίως της ορεινής περιοχής - της Σητείας η εγκατάσταση δύο γιγαντιαίων αιολικών πάρκων ισχύος 89,1 MW, προειδοποιώντας μάλιστα για κινητοποιήσεις.

«Με αφορμή το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ηράκλειο, αλλά και το Συνέδριο με θέμα "Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά", που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε κάποιες αλήθειες, που διάφοροι υποστηρικτές των "μεγάλων δήθεν επωφελών επενδύσεων" προσπαθούν φιλότιμα να μας κάνουν να τις ξεχάσουμε.

"Ο λόγος είναι για το περίφημο "Υβριδικό έργο Αμαρίου" που σχεδιάζει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ στην ορεινή περιοχή της Σητείας και στην περιοχή των δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνου.

"Το έργο διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο υβριδικό έργο παγκοσμίως, που δήθεν εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική για την αποθήκευση ενέργειας και επίσης ότι ανοίγει δρόμους για μια βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη.

"Οι "πρόθυμοι διαφημιστές" του έργου παραβλέπουν σκόπιμα να μας πουν όλη την αλήθεια για το έργο και τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει για τη ζωή των κατοίκων - κυρίως της ορεινής περιοχής - της Σητείας, όπου προβλέπεται και η εγκατάσταση δύο γιγαντιαίων αιολικών πάρκων ισχύος 89,1 MW», αναφέρουν χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, οι φορείς της Σητείας και σημειώνουν ακόμα:

«Πρόσφατα άρχισαν να παραμυθιάζουν πάλι τον κόσμο και για τα περίφημα "ανταποδοτικά τέλη" που δήθεν θα απολαύσουν οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων Κατσιδωνίου, Σταυρωμένου, Καρυδίου, Ζάκρου και Χανδρά του Δήμου Σητείας.

"Όλη αυτή η προσπάθεια θυμίζει μια παλιά ιστορία με τα "τριάκοντα αργύρια", που ούτε τότε έπιασαν τόπο. Σήμερα, όλοι όσοι μεθοδεύουν ή υπερασπίζονται το έργο μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Σητείας δε θα καταθέσουν τα όπλα και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε τρόπο.

"Μπορούν να είναι βέβαιοι ότι κάθε προσπάθειά τους να κατασκευάσουν τμήματα του έργου στην περιοχή της Σητείας θα αποβεί ζημιογόνος για τα συμφέροντά τους. Μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τον αγώνα αυτόν θα τον κερδίσουν οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων της Σητείας που θίγονται, και όχι αυτοί...».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News