default-image

Στο επίκεντρο η διαχείριση των απορριμμάτων του Μαλεβιζίου

Κρήτη
Στο επίκεντρο η διαχείριση των απορριμμάτων του Μαλεβιζίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, τους Αντιδημάρχους Δημήτρη Τζεδάκη, Θανάση Κύρκο και Γιώργο Βαλτζάκη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Μαλεβιζίου, συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) Χάρης Μαμουλάκης.

Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Νίκος Στυλιανίδης και στελέχη του Συνδέσμου, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των μελετών δημιουργίας του Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και του Πράσινου Σημείου του Δήμου Μαλεβιζίου.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε:

«Μετά τους Δήμους Βιάννου, Αγίου Νικολάου και Γόρτυνας, συνεχίζουμε και με την Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου την προώθηση δυο εξαιρετικά σημαντικών παρεμβάσεων: Της δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Πράσινου Σημείου στο Μαλεβίζι.

"Δυο έργα που συμβάλλουν καθοριστικά στην ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, εξοικονομούν πόρους, αναβαθμίζουν περιβαλλοντικά την περιοχή του Μαλεβιζίου και εντάσσονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.

"Διευθετούμε με τους Δημάρχους τις τελευταίες λεπτομέρειες και δίνουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες οι οποίες και θα μας επιτρέψουν, με την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, να ενταχθούμε στο κατάλληλο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

"Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την άριστη συνεργασία μας και την χρηματοδότηση των μελετών, τη Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου για την άριστη συνεργασία μας και φυσικά τους συνεργάτες μου στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης δήλωσε:

«Η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Μαλεβιζίου, βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Με την συγκεκριμένη συνεργασία και την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Πράσινου Σημείου, στοχεύουμε στο να προστατέψουμε το περιβάλλον του τόπου μας, να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους δημότες μας και να εξοικονομήσουμε πολύτιμους οικονομικούς πόρους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και όλα τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ για την ενημέρωση και την πολύ καλή συνεργασία μας, όπως επίσης και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που διαχρονικά υποστηρίζει αποτελεσματικά αυτές τις πρωτοβουλίες».

Τι είναι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι εγκαταστάσεις όπου γίνεται η μεταφόρτωση των στερεών αποβλήτων που συγκεντρώνουν τα απορριμματοφόρα, σε μεγαλύτερα ρυμουλκούμενα μέσα μεταφοράς, με ταυτόχρονη συμπίεσή τους. Με τον τρόπο αυτόν, η μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ γίνεται με λιγότερα δρομολόγια, πιο οικονομικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τι είναι το Πράσινο Σημείο

Το Πράσινο Σημείο είναι μια νέα, ήπια δομή διαχείρισης στερεών αποβλήτων που μπορούν να ανακυκλωθούν. Πρόκειται για μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να αποθέτουν σε συγκεκριμένα σημεία κάθε είδος απόβλητα που ανακυκλώνονται: Χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, ογκώδη αντικείμενα, ηλεκτρικές συσκευές και μπαταρίες, κλαδέματα, βρώσιμα λίπη και λάδια, υαλικά, κ.α.

Υπολογίζεται ότι με την ανάπτυξη των Πράσινων Σημείων, μπορεί να επιτευχθεί ανακύκλωση σε ποσοστό έως και 30% του όγκου των οικιακών αποβλήτων που καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News