default-image

Ζερβός: Βίωσε τον πόνο ρευματοπαθών,"σαν να κουβαλάω 100 kg"

Κρήτη
Ζερβός: Βίωσε τον πόνο ρευματοπαθών,"σαν να κουβαλάω 100 kg"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με σύνθημα "Ζήσε μια μέρα απ' τη ζωή μου" ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης κάλεσε τους πολίτες να κατανοήσουν την καθημερινότητά τους ενώ είχαν την ευκαιρία και να…βιώσουν τον πόνο που αισθάνονται οι ασθενείς.

Η προσομοίωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έγινε στο πάρκο Γεωργιάδη.

"Ήταν σαν να κουβαλάω πάνω μου 100 κιλά"

Ο παρουσιαστής της εκπομπής «Καλό Μεσημέρι» Στέλιος Ζερβός φόρεσε τη…στολή και βίωσε τον πόνο που νιώθουν οι ασθενείς και μνοιράστηκε την εμπειρία του, μιλώντας γι'αυτήν. Όπως έιπε χαρακτηριστικά "Ήταν  εμπειρία ζωής .  Φορώντας τη στολή ήταν σαν να κουβαλάω πάνω μου 100 κιλά είχα ακαμψία από το λαιμό ως κάτω  στα τα πέλματα . Δυσκολευόμουν να κουνήσω χέρια και πόδια , να περπατήσω και να κάτσω.Πόνο και διόγκωση στις αρθρώσεις.Ενημερώθηκα ότι οι ασθενείς έχουν πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, η οποία διαρκεί μία ώρα και υποχωρεί όσο περνά η μέρα. Κακουχία, καταβολή και αδυναμία εκτέλεσης ακόμα και απλών κινήσεων όπως το άνοιγμα ενός μπουκαλιού ή το κούμπωμα του κουμπιού.Δεν προέρχονται από κούραση ή από το στρες. Είναι συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας . Ακόμα και οι οικογένειες του δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο πονούν  και κουράζονται οι ασθενείς με μια τέτοια νόσο"

Οι εκδηλώσεις γίνονται με αφορμή τη 12η Οκτωβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας.

Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, θα γίνεται διανομή έντυπου υλικού. Από τις 6:30 το απόγευμα έως το 8:30 το βράδυ, στο ξενοδοχείο "Olympic" θα λάβει χώρα εσπερίδα για τη διατροφή στα ρευματικά νοσήματα, με ομιλήτρια τη διατροφολόγο Μαρία Παπαδογιάννη.

Προσβάλλεται το 1/4 των πολιτών

Τα ρευματικά νοσήματα πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και στην παιδική ηλικία) και των δύο φύλων. Υπολογίζεται ότι από ρευματικά νοσήματα προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με ρευματικά νοσήματα ανέρχονται σε 120 εκατ., ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3 εκατομμύρια.

Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, 13% πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, 11% από οσφυαλγία, 4,8% από αυχεναλγία, 4,5% από οστεοπόρωση και 2,1% από φλεγμονώδη συστηματικά ρευματικά νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα). Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι 1 στα 1.000 παιδιά πάσχει από χρόνια ρευματική πάθηση.

Στην Ελλάδα οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%), ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

Βίντεο- φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News