default-image

Αναβιώνει η υπόθεση αποπλάνησης δύο ανηλίκων από ηλικιωμένο

Κρήτη
Αναβιώνει η υπόθεση αποπλάνησης δύο ανηλίκων από ηλικιωμένο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δικαστικές αίθουσες φτάνει σήμερα η πολύκροτη υπόθεση του ηλικιωμένου Κρητικού, ο οποίος το καλοκαίρι του 2015, φέρεται να είχε αποπλανήσει δύο ανήλικα κοριτσάκια, στο Θραψανό Ηρακλείου.

Ο 80χρονος άνδρας, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε κάθειρξη 16 ετών, αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Σημειώνεται ότι μπορεί ο ηλικιωμένος να έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη, ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο αποφυλακίστηκε, με περιοριστικούς όρους, λόγω προβλημάτων υγείας.

Η σύλληψη

Η πολύκροτη υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο του 2015, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου. Οι γονείς των δύο ανήλικων κοριτσιών, ηλικίας -σήμερα- 9 και 11μιση ετών κατήγγειλαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καστελίου ότι ο 80χρονος αποπλάνησε τις κόρες τους.

Μετά τη σύλληψή του, τον Ιούλιο του 2015, ο κατηγορούμενος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες. Παρ' όλα αυτά, δεν έπεισε τον ανακριτή, ο οποίος αποφάσισε - με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα - την προφυλάκισή του.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Ιούνιο του 2016 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, το οποίο έκρινε ένοχο τον γέροντα. Κατά την απολογία του ενώπιον των τακτικών και των ενόρκων δικαστών, ο κατηγορούμενος είχε υποστηρίξει ότι δεν καταλάβαινε τι έκανε εξαιτίας της άνοιας από την οποία πάσχει.

Εξάλλου, η υπεράσπιση του ηλικιωμένου είχε ζητήσει από την Έδρα είτε να μην του καταλογιστεί η πράξη για την οποία δικαζόταν, είτε να κριθεί «μειωμένου καταλογισμού», λόγω της κατάστασης της υγείας του, αφού πάσχει από «αγγειακή άνοια και στεφανιαία νόσο».

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου κήρυξε τελικά ένοχο τον ηλικιωμένο και για τις δύο πράξεις που του αποδίδονταν: την αποπλάνηση ανηλίκου, που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, κατά συρροή, και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, επίσης κατά συρροή, επιβάλλοντάς του συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών.

Ο 80χρονος αποφυλακίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής που είχε καταθέσει, επιβάλλοντάς του ωστόσο περιοριστικούς όρους.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News