default-image

Νέα σημαντική διάκριση για το ΙΤΕ και την Κρήτη

Κρήτη
Νέα σημαντική διάκριση για το ΙΤΕ και την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιάστηκαν οι Ευρωπαίοι σύνεδροι και εμπειρογνώμονες της Κομισιόν από τις καλές πρακτικές στο τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που εφαρμόζει η Περιφέρεια Κρήτης και που παρουσιάστηκαν στο Ταλλίν της Εσθονίας όπου συνεδρίασε το Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης και Διακυβέρνησης (PAG Network) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνάντηση με κεντρικό θέμα οι «Καινοτόμες Υπηρεσίες προς τον Πολίτη μέσω των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών» παρουσιάστηκαν επιλεγμένες καλές πρακτικές από την Εσθονία, τη Φιλανδία, τη Σλοβενία και την Περιφέρεια Κρήτης ως μοναδική συμμετοχή ευρωπαϊκής Περιφέρειας, γεγονός που δείχνει για μια ακόμα φορά ότι το εγχείρημα της ξεπερνά τα Περιφερειακά όρια και αποτελεί αναγνωρισμένο εθνικό επίτευγμα.

Είναι χαρακτηριστικό το Ταλλίν της Εσθονίας όπου έγινε η συνεδρίαση του Δικτύου,  θεωρείται μια από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, ενώ οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν που ενθουσιάστηκαν με την παρουσίαση που έγινε από τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης εξέφρασαν την επιθυμία και το ενδιαφέρον τους η επόμενη συνεδρίαση του δικτύου να πραγματοποιηθεί στη Κρήτη παρότι μέχρι σήμερα συνεδριάσεις γίνονται μόνο σε επίπεδο πρωτευουσών χωρών.

Όπως τονίστηκε το αντικείμενο της παρουσίασης της Περιφέρειας Κρήτης στη συνεδρίαση στην Εσθονία ήταν η λειτουργία της πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών σε συνδυασμό με την υλοποίηση σειράς αλληλένδετων καινοτόμων δράσεων, αναδεικνύοντας τις Αξίες της Εξυπηρέτησης του Πολίτη, της Διαφάνειας και της Αποδοτικότητας.

Ως κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας τονίστηκαν η δέσμευση της ηγεσίας της Περιφέρειας καθώς και η ενεργός συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού της Διεύθυνσης Μεταφορών.

Παράλληλα, η παρουσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το οποίο έχει αναπτύξει την εφαρμογή, κατέδειξε τη δυναμική στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ των φορέων της Κρήτης.

Στην αποστολή της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν ο Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ο Δρ. Νικόλαος Ραπτάκης, Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, που παρουσίασαν το όραμα και το Στρατηγικό Προγραμματισμό της Περιφέρειας Κρήτης, εστιάζοντας στο παράδειγμα της Διεύθυνσης Μεταφορών, συνδέοντάς το παράλληλα με το γενικότερο σχεδιασμό για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο  Μάνος Καλαϊτζάκης, τεχνικός υπεύθυνος της Ομάδας Υλοποίησης και μέλος του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ παρουσίασε τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες και τη συνεισφορά των ΤΠΕ, αναδεικνύοντας τη δυναμική της συνεργασίας της Περιφέρειας με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού.

Τα συμπεράσματα από την πολύ σημαντική αυτή διοργάνωση όπως δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης ήταν ότι «Στην Εσθονία, σε μια χώρα όπου τα μόνα που δεν γίνονται ηλεκτρονικά (ακόμα) είναι οι γάμοι, τα διαζύγια και η αγορά σπιτιού, που το 99% των Δημοσίων υπηρεσιών παρέχονται ηλεκτρονικά και το Διαδίκτυο θεωρείται Δημόσιο αγαθό, η Περιφέρεια Κρήτης και το ΙΤΕ απέδειξαν ότι η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση μπορεί να καινοτομήσει και να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη».

Χαρακτηριστικό των παραπάνω αποτέλεσε το γεγονός ότι οι εμπειρογνώμονες της Commission, εκ μέρους της Ε.Ε., έμειναν ενθουσιασμένοι από την παρουσίαση, ενώ συμφώνησαν, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αντίθετη άποψη από το Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης και Διακυβέρνησης, η επόμενη συνεδρίαση του Δικτύου να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, παρότι μέχρι σήμερα γινόταν μόνον σε επίπεδο πρωτευουσών χωρών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News