default-image

Ένας γιατρός για 863 πολίτες στο Χάρακα

Κρήτη
Ένας γιατρός για 863 πολίτες στο Χάρακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση με την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Υγείας Χάρακα, κ. Κατερίνα Σφακιανάκη-Χάουσνερ, πραγματοποίησε ο γραμματέας της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, το περασμένο Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στον απόηχο των απαντήσεων για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Χάρακα.

Σε ερώτησή του ο κ. Αυγενάκης είχε επισημάνει τις σημαντικές ελλείψεις στο Κ.Υ. Χάρακα, οι οποίες είχαν να κάνουν με ελλείψεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, ελλείψεις σε βασικά ιατροφαρμακευτικά υλικά, αναλώσιμα ιατρονοσηλευτικά είδη και αντιδραστήρες στο μικροβιολογικό, αλλά και ελλείψεις στο μεταφορικό έργο.

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού, τότε, διέψευδε τους κατοίκους, καθώς απαντούσε ότι το Κ.Υ. Χάρακα δεν έχει ελλείψεις και επιπλέον ότι είναι αρκετός ένας ιατρός για 863 πολίτες στο Κέντρο Υγείας Χάρακα.

Στη συνάντηση που είχε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Υγείας Χάρακα με τον κ. Αυγενάκη, επισήμανε ότι η εικόνα δεν είναι όπως την παρουσιάζει ο υπουργός, αλλά ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας και ότι κανένα από τα προβλήματα που έχουν τεθεί δεν έχει επιλυθεί. Ακόμη, η πρόεδρος του Συλλόγου επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στην έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού, ενώ υπολειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο. Ο κ. Αυγενάκης δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία με το Σύλλογο, ενώ προέβη άμεσα στην κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό.

Η παρέμβαση

Με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Αυγενάκης είχε επισημάνει τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στο Κ.Υ. Χάρακα, τονίζοντας ότι «...κραυγή αγωνίας στέλνουν οι κάτοικοι του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων για τη συνεχή υποβάθμιση και τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των δομών υγείας της περιοχής, του Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.) Χάρακα και των Περιφερειακών Ιατρείων (Π.Ι.) του...».

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός με έγγραφό του είχε απαντήσει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις, αναφέροντας ότι «...η αναλογία γενικών ιατρών και παιδιάτρου προς τον πληθυσμό ευθύνης ανέρχεται σε 1/863 κατοίκους, γεγονός που δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το Κέντρο Υγείας [Χάρακα] ως υποστελεχωμένο και μη ανταποκρινόμενο στις ανάγκες υγείας της περιοχής ευθύνης του. Δεν υπάρχουν ελλείψεις αναλώσιμου υλικού, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό του Κ.Υ. Χάρακα, ούτε ελλείψεις σε τεχνολογικό και ιατρικό εξοπλισμό».

Η απάντηση αυτή του αρμόδιου υπουργού προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, ενώ «είναι αποκαλυπτική», όπως αναφέρει ο κ. Αυγενάκης, «όχι μόνο της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το νευραλγικό τομέα της υγείας και την αγωνία των πολιτών». Ειδικότερα, ο Σύλλογος Φίλων Κ.Υ. Χάρακα με κείμενο της προέδρου του, κ. Κ. Σφακιανάκη-Χάουσνερ, επισημαίνει αναλυτικά τις σημαντικές ελλείψεις του Κ.Υ., αναφέροντας για κάθε μία τα εξής:

* Σε ό,τι αφορά το ασθενοφόρο, «δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες των οδηγών, με αποτέλεσμα την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος σε περίπτωση ατυχήματος ή εκτάκτου περιστατικού».

* Αναφορικά με τον παιδίατρο, «εδώ και δύο χρόνια πηγαίνει στο Κ.Υ. περίπου δύο φορές το μήνα, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εξετάσει τα περίπου 1.450 παιδιά προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής».

* «Το μικροβιολογικό εργαστήριο υπολειτουργεί, αιμοληψία γίνεται μόνο δύο φορές την εβδομάδα, η αναμονή για αιματολογική εξέταση είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες, ενώ το εργαστήριο μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο γενική εξέταση αίματος και δεν μπορεί να υποστηρίξει άλλες εξετάσεις.

* Δεν έχει λειτουργήσει ο θεσμός του επισκέπτη εξειδικευμένου ιατρού (π.χ. πνευμονολόγος, καρδιολόγος, ορθοπαιδικός, κ.λπ.) για το 2017».

* Το ακτινολογικό εργαστήριο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αφού λόγω της παλαιότητας του μηχανήματος και της ελλιπούς συντήρησης τον περισσότερο χρόνο δε λειτουργεί.

* Τα αναλώσιμα για τις ανάγκες του Κ.Υ., τα τελευταία δύο χρόνια, καλύπτονται από ιδιωτική πρωτοβουλία και δωρεές, σε συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Κ.Υ. Χάρακα με το Σύλλογο Δημοκρατικών Ιατρών Γερμανίας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

* Ο πληθυσμός που καλείται να καλύψει το Κ.Υ. τριπλασιάζεται, αφού καλείται να καλύψει τις ανάγκες αλλοδαπών κατοίκων, καθώς και χιλιάδων τουριστών».

«Πότε θα καλυφθούν τα κενά;»

Βάσει των παραπάνω λοιπόν ερωτάται ξανά ο υπουργός «σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση πλήρωση των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την κάλυψη γενικότερα των αναγκών του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του;», καθώς και «ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου σας για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει (έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έλλειψη φαρμάκων, ανανέωση τεχνολογικού εξοπλισμού) και την παροχή καλύτερων και αποδοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες;».

φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News