default-image

Απειλούνται με περιβαλλοντική "βόμβα" οι οικισμοί χωρίς αποχέτευση

Κρήτη
Απειλούνται με περιβαλλοντική "βόμβα" οι οικισμοί χωρίς αποχέτευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιβαλλοντική "βόμβα" έτοιμη να εκραγεί αποτελούν οι χιλιάδες οικισμοί της ενδοχώρας και όχι μόνο που δεν είναι συνδεδεμένοι με δίκτυο αποχέτευσης.

Στελέχη των ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα συνεδριάζουν στο Ρέθυμνο για να διαμορφωθεί ο ειδικός τρόπος παρέμβασης στην εκάστοτε περιοχή και ανάλογα με τα κατά τόπους δεδομένα. Θα υπάρξει ελληνογερμανική συνεργασία επί του θέματος με την Ελλάδα μάλιστα όχι μόνο να εισάγει, αλλά και να εξάγει τεχνογνωσία.

Το 1/4 του πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή 2,5 περίπου εκατομμύρια κάτοικοι, ζουν σε οικίες που δεν είναι συνδεδεμένες με δίκτυο αποχέτευσης.

Πρόκειται για τους 5 χιλιάδες οικισμούς ανά την Ελλάδα με πληθυσμό κάτω των 2 χιλιάδων κατοίκων. Το θέμα απασχολεί την ΕΔΕΥΑ και την ελληνογερμανική συνέλευση με συνέδριο στο Ρέθυμνο.

Αυτό που προσπαθούν οι ειδικοί είναι να βρεθεί η κατάλληλη τεχνολογία που θα εφαρμοστεί ανά περιοχή και ανάλογα με το ανάγλυφο και τη σύσταση του εδάφους. Μάλιστα ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πέτρος Γκίκας, τονίζει ότι και η Ελλάδα θα εξάγει τεχνογνωσία προς τη Γερμανία.

Οικοδεσπότης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης που ως πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ επέστησε την προσοχή στον κρατικό μηχανισμό για να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα θωρακίσουν περιβαλλοντικά τις προαναφερόμενες περιοχές που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση που πρέπει να παραμείνει μακριά από τη ρύπανση.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News