default-image

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τις βιαιοπραγίες στα πανεπιστήμια

Κρήτη
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τις βιαιοπραγίες στα πανεπιστήμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη στοχοποίηση καθηγητή του Παντείου Πανεπιστήμιου, αλλά και τον προπηλακισμό των αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών, καταδικάζει η Πρυτανεία του Πανεπιστήμιου Κρήτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τέτοιες ενέργειες «σε ένταση και συχνότητα και που δεν έχουν το ανάλογό τους στην πανεπιστημιακή ζωή πουθενά αλλού στον κόσμο».

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με θλίψη και ανησυχία παρατηρεί εδώ και καιρό συμπτώματα παρακμής και αποσταθεροποίησης της πανεπιστημιακής ζωής. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα,  η προσωπική στοχοποίηση του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου και ο προπηλακισμός των αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών,  έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά αλυσίδα βίαιων προκλήσεων που έχουν δεχθεί πολλά Ιδρύματα στην χώρα μας, σε ένταση και συχνότητα και που δεν έχουν το ανάλογό τους στην πανεπιστημιακή ζωή πουθενά αλλού στον κόσμο.

Στον χώρο του πανεπιστημίου η διατύπωση των ιδεών είναι ελεύθερη, ακόμη και αν οι ιδέες αυτές ξενίζουν κάποιους ή ενοχλούν κάποιους άλλους. Η επιστήμη έχει την μέθοδο για να κρίνει πόσο βάσιμες ή ανεδαφικές, χρήσιμες ή επιβλαβείς, ενδιαφέρουσες ή ανιαρές είναι οι απόψεις και θεωρίες που διατυπώνονται. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο σε ένα περιβάλλον διαλόγου και ελευθερίας και όχι σε κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού.

Πολιτικός ή θρησκευτικός φανατισμός, ρατσιστική βία, βανδαλισμοί και προσωπικές επιθέσεις δεν είναι και δεν ήταν ποτέ συμβατά με την επιστήμη και την ακαδημαϊκή τάξη, ούτε με τις έννοιες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Η πολιτεία οφείλει να λάβει τα μέτρα της, το ίδιο και η πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς και οι πολίτες της χώρας. Είναι θέμα προάσπισης της Δημοκρατίας και σε αυτό δεσμευόμαστε όλοι από την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News