default-image

Βρέθηκε η λύση για τη λειψυδρία στην Ιεράπετρα;

Κρήτη
Βρέθηκε η λύση για τη λειψυδρία στην Ιεράπετρα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρόταση της, που αφορά στην κατασκευή ενός όχι κοστοβόρου μικρού έργου, στη χαμηλή περιοχή της Ιεράπετρας, το οποίο θα εξασφαλίζει τη συγκράτηση, την περισυλλογή, την επεξεργασία, την αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση  του βρόχινου νερού που πέφτει στο δομημένο περιβάλλον της μεγαλύτερης πόλης του Νομού Λασιθίου, θα καταθέσει σε μερικούς μήνες, η νεαρή περιβαλλοντολόγος, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μαρία Τραχανά, η οποία έχει επιλέξει αυτή τη ζωτικής σημασίας υπόθεση για τη γενέτειρα της, στο πλαίσιο της σύνταξης της μεταπτυχιακής της εργασίας.

Ενώ έχουμε μπει στο δεύτερο μήνα του Φθινοπώρου και η βροχή που έχει πέσει μέχρι στιγμής στην Ιεράπετρα είναι μόλις 3,4 χιλιοστά, έχοντας προηγηθεί ένα εξάμηνο ανομβρίας, με τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών να έχει σήμερα μόλις 3.5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού κι ενώ η σαιζόν για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες απαιτεί αποθήκευση τουλάχιστον 12 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, πολλές προτάσεις μικρών η μεγαλύτερων εγγειοβελτιωτικών έργων, κατατίθενται, χωρίς ωστόσο καμία από αυτές να οδηγείται σε τροχιά υλοποίησης.

«Η δική μου πρόταση, βασίζεται σε μια ιδέα του Πολιτικού Μηχανικού κ Γιώργου Σωμαράκη, που έχει να κάνει με την περισυλλογή των  όμβριων υδάτων που πέφτουν μέσα στην πόλη της Ιεράπετρας, η οποία είναι κατηφορική , με αποτέλεσμα να βλέπουμε σε κάθε ισχυρή νεροποντή  τα νερά να μην φτάνουν εύκολα στη θάλασσα , αλλά να πλημμυρίζουν το εμπορικό κέντρο, την Αλυκή και τις χαμηλότερες περιοχές, προκαλώντας πολλά προβλήματα σε σπίτια και καταστήματα.

Αυτό το μειονέκτημα της πόλης μας, που έχει απόλυτη ανάγκη αποθήκευσης κάθε σταγόνας βροχής, μετατρέπει σε πλεονέκτημα η πρόταση μου, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί», μας λέει η νεαρή περιβαλλοντολόγος κ Μαρία Τραχανά.  

«Η μεταπτυχιακή μου εργασία, προτείνει τη διευθέτηση της απορροής των επιφανειακών και όμβριων υδάτων στο  δομημένο περιβάλλον της Ιεράπετρας, με σκοπό την άρδευση. Τα προβλήματα που επιλύει το έργο που θα προτείνω είναι η απάντηση στο πρόβλημα των πλημμυρών, της λειψυδρίας και της ξηρασίας λόγω των ελαχίστων βροχοπτώσεων,  καθώς και η ποιότητα του νερού που θα δίνεται για άρδευση αφού φιλτραριστεί. Πιστεύω ότι, μια τέτοια εφαρμογή επιβάλλεται, προκειμένου να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον  αλλά και η αειφορία των υδάτων.

Σε τοπικό επίπεδο, αυτή η πρόταση μπορεί να βρει εφαρμογή στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση υδάτινων πόρων για άρδευση», προσθέτει η κ Μαρία Τραχανά.

Ο Δήμος Ιεράπετρας έχει σχεδιάσει ένα παρόμοιο μικρό έργο , το οποίο όταν κατασκευαστεί θα οδηγεί τα νερά της βροχής στο βορειανατολικό τμήμα του παραλιακού μετώπου και από εκεί στη θάλασσα, ενώ η  μεταπτυχιακή εργασία  της κ Μαρίας Τραχανά, προτείνει τη συγκράτηση και αποθήκευση του νερού της βροχής, σε υπόγειες δεξαμενές που προτείνει να κατασκευαστούν κάτω από την επιφάνεια των κεντρικών  δρόμων  στο ύψος της οδού Δημοκρατίας και όπου αλλού κριθεί ότι είναι εφικτό και δεν δημιουργεί προβλήματα.

«Στην εργασία μου προτείνω και τρόπους επεξεργασίας και φιλτραρίσματος αυτού του βρόχινου νερού, καθώς οι απορροές των επιφανειακών και των όμβριων υδάτων είναι μια από τις κυριότερες πηγές ρύπανσης. Καθώς το νερό τρέχει κατά μήκος μιας επιφάνειας η ενός δρόμου, παρασύρει απορρίμματα, πετρέλαιο, χημικά, και άλλες τοξικές ουσίες.

Κάποιες από τις πηγές ρύπανσης από όμβρια ύδατα είναι: η έκπλυση των   οδικών αρτηριών, η ρύπανση από χημικές προσμίξεις και απορρυπαντικά στις εκροές όμβριων, η έκπλυση χώρων στάθμευσης, η έκπλυση χώρων πρατηρίων, πλυντηρίων και συνεργείων .

Όλοι αυτοί οι ρυπαντές μπορούν να επιμολύνουν και να καταστρέψουν ένα ολόκληρο οικοσύστημα, γι' αυτό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο το νερό που θα αποθηκεύεται να καθαρίζεται να φιλτράρετε και μετά να διατίθεται για άρδευση», προσθέτει η κ Μαρία Τραχανά.

Με την ολοκληρωμένη διαχείριση των επιφανειακών και όμβριων υδάτων όπως περιγράφεται στην μεταπτυχιακή εργασία της νεαρής Ιεραπετρίτισσας περιβαλλοντολόγου, η πόλη θα οδηγηθεί:

·       Στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων μέσω της μείωσης του συνολικού απορρέοντος όγκου νερού.

·       Στη δυνατότητα συλλογής και επαναχρησιμοποίησης των επιφανειακών και όμβριων υδάτων.

·       Στην προστασία των φυσικών συστημάτων νερού  της πόλης μέσω του καθαρισμού και,

·       Στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

«H εργασία μου αποσκοπεί στην καταγραφή των τεχνικών που αφορούν στον καθαρισμό, στη μεταφορά, στην αποθήκευση, στην επαναχρησιμοποίηση και στη γενικότερη διαχείριση των επιφανειακών και όμβριων υδάτων στο αστικό περιβάλλον και την περιγραφή κατά το δυνατόν  των σχεδιαστικών και κατασκευαστικών λεπτομερειών, του τρόπου   λειτουργίας,  των  πλεονεκτημάτων,  των  μειονεκτημάτων  και  των εφαρμογών τους», συμπληρώνει η κ. Μαρία Τραχανά.

Στη συνέχεια της εργασίας, θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια περιοχή της Ιεράπετρας  που να έχει φυσική κλίση, ώστε τα όμβρια ύδατα να συλλέγονται σε μια τεχνητή λίμνη. Ένα τέτοιο τεχνητό έργο θα έχει τριπλή αξία και  χρησιμότητα γιατί θα είναι ταυτόχρονα αντιπλημμυρικό, θα εμπλουτίζει τα υπόγεια ύδατα και θα εξασφαλίζει αρδευτικό νερό το οποίο θα μπορεί να μεταφερθεί και να εμπλουτίσει τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών.

Είναι πολύ πιο χρήσιμο να μπαίνει, το άριστο ποιοτικά,  νερό της βροχής,  στον ταμιευτήρα του Φράγματος, από το  να μεταφέρεται υφάλμυρο νερό από τις πηγές της Μαλαύρας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News