Κρήτη

Υπόθεση Λεμπιδάκη: Σε 8 έτη μπορεί να είναι "έξω" οι δράστες

Σε πόσα έτη φυλάκισης μπορεί να καταδικαστούν οι κακοποιοί που βρίσκονται πίσω από την υπόθεση Λεμπιδάκη; Τα "παραθυράκια" του νόμου

Τη μεγαλύτερη υπόθεση μετά τη σύλληψη των μελών της «17 Νοέμβρη» χαρακτήρισε ο Δρ. Εγκληματολογίας Γιώργος Παπακωσταντής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, την επιτυχία εξιχνίασης της απαγωγής Λεμπιδάκης. Για 6 μήνες υπό άκρα μυστικότητα αστυνομικοί εργάστηκαν για να δοθεί τέλος στην ομηρία και τώρα σειρά έχει το ογκώδες έργο της Δικαιοσύνης με τον κ.Παπακωνσταντή να επισημαίνει ότι η πρώτη δίκη μπορεί να γίνει ακόμη και σε 2-3 χρόνια καθώς προφανώς σχηματίζεται δικογραφία εκατοντάδων σελίδων.

Η αρχική ανακούφιση και χαρά των Κρητικών για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης, μετατράπηκε ήδη σε προβληματισμό. Κι αυτό γιατί σε πολλές υποθέσεις βιασμών, απαγωγών και φρικτών εγκλημάτων σκληροί κακοποιοί μετά από λίγα χρόνια στη φυλακή, βρίσκονται και πάλι ελεύθεροι! Οπότε διερωτώνται τι θα γίνει με τους συλληφθέντες στην υπόθεση Λεμπιδάκη εφόσον πάντα αποδειχθεί και νομικά η ενοχή τους.

«Σε 8 χρόνια μπορεί να είναι ελεύθεροι!»

Το neakriti.gr απευθύνθηκε σε νομικούςπου μας εξήγσαν το ύψος της ποινής σε περιπτώσεις απαγωγών αλλά και τις… ελαφρύνσεις που προβλέπονται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου κ.Ροζάκη «η απαγωγή θεωρείται κακούργημα γεγονός που  σημαίνει ότι πάμε σε ένα πλαίσιο ποινής από 10-20 έτη. Ωστόσο η τελική ποινή που εκτίεται εξαρτάται και από τις ευεργετικές διατάξεις. Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα όσοι καταδικάζονται μπορεί να εκτίσουν τα 2/5 της ποινής. Αυτό σημαίνει ότι εάν επιβληθούν τα 20 χρόνια για απαγωγή , υπάρχει πιθανότητα στα 8 χρόνια να είναι έξω εφόσον χρησιμοποιήσουν ευεργετικές διατάξεις .Για παράδειγμα στις φυλακές υπάρχει δυνατότητα οι κρατούμενοι  να βγάλουν μεροκάματο κάνοντας εργασίες και να δείξουν καλή διαγωγή».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή ο κ.Ροζάκης επισημαίνοντας ότι η δυνατότητα να αποφυλακιστούν νωρίτερα κρατούμενοι δίνεται από το νόμο Παρασκευόπουλου και λόγο της αποσυμφόρησης των φυλακών.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΑ ΚΑΛΕΣΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥ ΤΟΥΣ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ ΟΤΑΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ

.

 «Τέρμα στην ανοχή»

Στην οργή που προκύπτει για τον τρόπο που λειτουργεί σε κάποιες περιπτώσεις ο ποινικός κώδικας και αποδίδεται η δικαιοσύνη, αναφέρθηκε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΚΡHTH ΤV με την ιδιότητα της νομικού η κα Λιονή. Όπως επισήμανε ακόμη και σκληροί κακοποιοί μπορεί να οδηγηθούν σε αγροτικές φυλακές και να παίρνουν άδειες, σημειώνοντας δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι αλλά ούτε να λειτουργούν όλα ανεξέλεγκτα.

Πάντως η κα Λιονή εξέφρασε και την οργή που επικρατεί στην κοινωνία του Ρεθύμνου λέγοντας ότι οι κακοποιοί που βρίσκονται πίσω από την απαγωγή πρέπει να απομονωθούν και να δοθεί «τέρμα στην ανοχή».

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια