default-image

Τα αρδευτικά δίκτυα της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού στη Βουλή

Κρήτη
Τα αρδευτικά δίκτυα της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ανάγκη κατασκευής και επέκτασης των αρδευτικών δικτύων του έργου της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης του ταμιευτήρα του φράγματος της Φανερωμένης αναφέρεται ο Γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ.-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι:

«Η κατασκευή του φράγματος στον Πλατύ Ποταμό και η κατασκευή του αγωγού και των δικτύων αποτελούν ένα αναπτυξιακής σημασίας έργο το οποίο θα ενισχύσει τόσο το νότιο Ρέθυμνο όσο και τη Μεσαρά. Με το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα αρδεύονται πάνω από 45.000 στρέμματα εντός της υδρολογικής λεκάνης του Νομού Ρεθύμνου, ενώ πλεονάζων ετήσιος όγκος νερού που θα ξεπερνά τα 20x106m³, θα μεταφέρεται στη Δυτική Μεσαρά με τη συμπλήρωση του φράγματος της Φανερωμένης.

Ωστόσο, οι μελέτες για την κατασκευή του αγωγού και για τα αρδευτικά δίκτυα θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και παράλληλα με τις εργασίες του έργου εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, ώστε να μπορεί το έργο να λειτουργήσει αμέσως και να δοθεί στους πολίτες και ιδίως στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής. Περαιτέρω, οι μέχρι τώρα μελέτες των δικτύων άρδευσης αναφέρονται στα υφιστάμενα δίκτυα και δεν έχουν περιλάβει περιοχές της Μεσαράς που δεν καλύπτονται από υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική αγροτική παραγωγή. Μάλιστα, οι ανάγκες άρδευσης κάποιων αγροτικών περιοχών της Μεσαράς δεν καλύπτονται από κάποια άλλη υποδομή αρδευτικών έργων.

Μάλιστα, η κατάσταση για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Μεσαράς είναι ακόμη πιο δυσμενής, αφού πέρα από την απουσία ή την ελλιπή ύπαρξη δικτύου άρδευσης, σημαντικό πρόβλημα ανακύπτει και από την εκτεταμένη ξηρασία και την κακοδιαχείριση της υπάρχουσας ποσότητας νερού, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αγωνιούν για την άρδευση των καλλιεργειών τους, ενώ, παράλληλα, το κόστος άρδευσης από εναλλακτικές πηγές, όπως οι γεωτρήσεις, είναι πολύ πιο κοστοβόρο και για αρκετές καλλιέργειες απαγορευτικό, λόγω της υφαλμύρωσης των υδάτων.

Περαιτέρω, η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από τη δραματική μείωση της στάθμης του νερού στο φράγμα της Φανερωμένης, που ουσιαστικά αδειάζει, δημιουργώντας έντονη ανησυχία, ακόμη και για την επαρκή τροφοδότηση του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης. Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με την έλλειψη έργων ενίσχυσης του ταμιευτήρα στο φράγμα της Φανερωμένης οδηγεί σε πολύ χαμηλή στάθμη του νερού, αφού, για άλλη μια φορά, έχει αγγίξει το όριο ασφαλείας της διαθέσιμης ποσότητας νερού. Παράλληλα, απαιτείται ορθολογική διαχείριση από την Επιτροπή Διαχείρισης του φράγματος αναφορικά με την κατανομή του αγωγού τροφοδοσίας των δικτύων των ΤΟΕΒ, ώστε να καλύπτονται αποτελεσματικά οι ανάγκες των καλλιεργειών.

Είναι αναγκαία η ύπαρξη μέριμνας ώστε ο σχεδιασμός και η ανάθεση των μελετών των αρδευτικών δικτύων και του έργου που αφορά την εκτροπή του Πλατύ ποταμού να περιλαμβάνει και τις περιοχές της Μεσαράς, που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν τέτοιες υποδομές και αρδευτικά έργα.

Το έργο του φράγματος στον Πλατύ Ποταμό είναι ζωτικής σημασίας και για το νότιο Ρέθυμνο αλλά και για τη Μεσαρά καθώς τα αρδευτικά έργα θα διευκολύνουν και θα ενισχύσουν τις αγροτοκτηνοτροφικές ασχολίες των κατοίκων».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες των υποδομών και των δικτύων άρδευσης που σχετίζονται με το φράγμα του Πλατύ Ποταμού;

2. Ποιος ο σχεδιασμός για την ενίσχυση του ταμιευτήρα του φράγματος της Φανερωμένης που αδειάζει, ιδίως σε περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας;

3. Ποιος ο σχεδιασμός για την κατασκευή αρδευτικών έργων για την κάλυψη των αναγκών του πρωτογενή τομέα στη Μεσαρά;

4. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου οι μελέτες των έργων άρδευσης να περιλαμβάνουν και τις περιοχές της Μεσαράς που δεν διαθέτουν αρδευτικό δίκτυο με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των διατιθέμενων ποσοτήτων νερού και την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής;

5. Ποιος ο προγραμματισμός για τη σωστή διαχείριση και την καλύτερη αξιοποίηση των υδάτων, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες άρδευσης της περιοχής της Μεσαράς;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News