Κρήτη

Σε πινακοθήκη μετατρέπεται ιστορικό κτήριο του Ηρακλείου

Μια ολοκαίνουρια δημοτική πινακοθήκη πρόκειται να αποκτήσει το Ηράκλειο, έπειτα από την παραχώρηση στο Δήμο του πολύ γνωστού Μεγάρου Κοθρή - Λιοπυράκη, από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, άμεσα αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών για την υλοποίηση του έργου.

Η παραχώρηση είναι για 30 χρόνια και ο Δήμος Ηρακλείου αναλαμβάνει τη δαπάνη των μελετών και των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου και της μετατροπής του σε Δημοτική Πινακοθήκη.

Η παραχώρηση του ακινήτου, το οποίο διεκδίκησε και πήρε ο Δήμος Ηρακλείου μετά από συντονισμένες ενέργειες, γίνεται χωρίς αντάλλαγμα προκειμένου να αποκατασταθεί και στη συνέχεια να λειτουργήσει ως Δημοτική Πινακοθήκη.

Το μέγαρο Κοθρή - Λιοπυράκη, βρίσκεται στη συμβολή των οδών 25ης Αυγούστου και Επιμενίδου.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά:

«Με μεγάλη ικανοποίηση δεχτήκαμε την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού για την παραχώρηση του Μεγάρου Κοθρή στον Δήμο Ηρακλείου. Πρόκειται για την επιβράβευση των προσπαθειών και του σχεδιασμού μας, ο οποίος προβλέπει την μετατροπή του Μεγάρου σε Δημοτική Πινακοθήκη. Η πόλη δεν έχει το περιθώριο να αφήνει κτίρια τέτοιου διαμετρήματος αναξιοποίητα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις και με τα υπόλοιπα, εγκαταλελειμμένα  ακίνητα του δημοσίου για τα οποία έχουμε καταθέσει αίτημα παραχώρησης».

Σχόλια