default-image

Αυγενάκης: Απίστευτη ταλαιπωρία για τους μαθητές του Λυκείου Αγ. Βαρβάρας

Κρήτη
Αυγενάκης: Απίστευτη ταλαιπωρία για τους μαθητές του Λυκείου Αγ. Βαρβάρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους κινδύνους και την ταλαιπωρία την οποία θα υπόκεινται καθημερινά μαθητές και κάτοικοι των περιοχών Ρούβα και Ζαρού εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας για την κατασκευή του κάθετου οδικού άξονα Ηράκλειο - Μεσαρά, αναφέρεται ο Γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ.-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η κατασκευή του κάθετου οδικού άξονα Ηράκλειο - Μεσαρά θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νότιου τμήματος του ν. Ηρακλείου και, κυρίως, στην οδική ασφάλεια και την ασφάλεια των μεταφορών. Όμως, η ολιγωρία της Κυβέρνησης και η έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού οδηγεί σε ταλαιπωρία και αυξημένους κινδύνους τους κατοίκους των περιοχών Ρούβα και Ζαρού.

Ειδικότερα, η κατασκευή της γέφυρας της Μεσαράς στο δρόμο Αγίας Βαρβάρας - Γέργερης και η σχεδιαζόμενη διακοπή στο οδικό τμήμα Αγίας Βαρβάρας - Πανασού, για διάστημα 5 μηνών, δημιουργεί αναστάτωση και μεγάλη ταλαιπωρία για τους κατοίκους της περιοχής. Η απουσία μέριμνας και σχεδιασμού για την λειτουργία παρακαμπτήριας οδού, για το χρονικό διάστημα που ο δρόμος θα παραμένει κλειστός, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και τις αντιδράσεις των κατοίκων, αφού καλούνται να διανύουν επιπλέον πάνω από 30 έως και 70 χιλιόμετρα προκειμένου να κατευθυνθούν προς Αγία Βαρβάρα ή προς Ηράκλειο.   

Σημαντική θα είναι και η ταλαιπωρία των μαθητών των περιοχών Ρούβα και Ζαρού που φοιτούν στο Λύκειο της Αγίας Βαρβάρας ή μεταβαίνουν για άλλες σχολικές ή εξωσχολικές δραστηριότητες, αφού η διαδρομή που καλούνται να διανύσουν αυξάνεται μέχρι και κατά 60 χιλιόμετρα περίπου ημερησίως. Πέραν της ταλαιπωρίας των μαθητών, σημαντική ανησυχία προκαλεί και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για την ασφάλεια της μετακίνησης από τη μοναδική εναλλακτική διαδρομή Γέργερη - Ζαρός - Καπαριανά - Άγιοι Δέκα - Αγία Βαρβάρα.     

Η πλήρης στήριξη στην ανάπτυξη και την βελτίωση των υποδομών της περιοχής και η άμεση ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα Ηράκλειο - Μεσαρά είναι αυτονόητη. Όμως, η κατασκευή των έργων αυτών πρέπει να περιλαμβάνει κι ένα σχεδιασμό για τη βραχυπρόθεσμη, και μέχρι την παράδοση του έργου στους πολίτες, κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής, πολύ δε περισσότερο των μαθητών. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία παρακαμπτήριας οδού, για το διάστημα που το οδικό τμήμα Αγία Βαρβάρα - Πανασός παραμένει κλειστό, είναι επιτακτική ανάγκη.

Ειδικότερα, η πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο της Αγίας Βαρβάρας επιβάλλεται να γίνεται από μια συντομότερη και πιο ασφαλή διαδρομή. Οι μαθητές των περιοχών Ζαρού και Ρούβα δεν μπορεί να ταλαιπωρούνται για ολόκληρη σχεδόν τη σχολική χρονιά με μια διαδρομή 60 χιλιομέτρων περίπου, που όχι μόνο αυξάνει σημαντικά το χρόνοι μετακίνησής τους, αλλά δημιουργεί και ανησυχία για τον αυξημένο κίνδυνο που εγκυμονεί η εναλλακτική διαδρομή».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει παρακαμπτήρια οδός με αποτέλεσμα τη μεγάλη κυκλοφοριακή αναστάτωση των κατοίκων και ιδίως των μαθητών των περιοχών Ρούβα και Ζαρού;   

2. Ποιος ο προγραμματισμός για την ασφαλή και μη χρονοβόρα μετακίνηση των μαθητών των ως άνω περιοχών για τις σχολικές και άλλες δραστηριότητές τους στην Αγία Βαρβάρα;»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News