Κρήτη

Ο Κρητικός και η... Φεγγαροντυμένη του έρχονται Ηράκλειο

Ο «Κρητικός», το αριστουργηματικό έργο του Διονύσιου Σολωμού και ένα έργο-ύμνος στον έρωτα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι και κερδίζει τις καλύτερες κριτικές, μαζί με τη… βράβευσή του από την UNESCO.

Η βραβευμένη αυτή παράσταση λοιπόν έρχεται στο Ηράκλειο το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 9.00 & 8.30 αντίστοιχα στο θέατρο Αστόρια.

Η παράσταση έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ενώ στη συνέχεια, ανέβηκε στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στο Λόφο του Στράνη στην ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή, τη Ζάκυνθο, όπου εμπνεύστηκε και έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ των Αισχυλείων.

Φέτος, τον Οκτώβριο αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός του Φεστιβάλ μνήμης και τιμής στον Διονύσιο Σολωμό, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και στις 18 Μαρτίου παρουσιάστηκε στο Great Hall του Λονδίνου με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων το 2017 από το θάνατο του ποιητή.

Ποιος είναι όμως ο Κρητικός; Ποιο το περιεχόμενο του έργου;

«Ο Κρητικός είναι το αρχέτυπο της Ελληνικής ηρωικής ψυχής! Ένας πολέμαρχος που δεν φοβάται να τα βάλει ακόμα και με τον ίδιο τον θάνατο προκειμένου να σώσει την αγαπημένη του.

Λίγο πριν τον Γάμο του στην Κρήτη, ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση. Όσοι επιβιώνουν από τον πόλεμο, τρέχουν να επιβιβαστούν στα πλοία για να σωθούν. Μαζί τους και ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ, που προσπαθεί να σώσει την λαβωμένη αρραβωνιαστικιά του.

Τα πλοία όμως πυρπολούνται και πάνω από 10.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους. Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ βρίσκεται ναυαγός στη μέση του πελάγους, κρατώντας στα χέρια την αγαπημένη του & προσπαθώντας να βρει στεριά για να την σώσει.

Θα αντιμετωπίσει φυσικά φαινόμενα, τον Άδη, την Φεγγαροντυμένη που έρχεται με την μορφή της αγαπημένης του ως παραίσθηση μέσα από τα κύματα και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό!»

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Βαλεντίνο Βαλάσης

Σκηνοθεσία: ΜΑΡΙΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ Θεατρική Διασκευή : ΣΟΦΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΙΑΝ

Βοηθός Σκηνοθέτη: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Σχεδιασμός Φωτισμών: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γραφιστικά: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

Σκηνικά: ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ

Ενδυματολογία: ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ Δημόσιες Σχέσεις : ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Χορογραφίες: ΣΟΦΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΙΑΝ Μουσική Επιμέλεια : ΜΑΡΙΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ

Διάρκεια: 70 λεπτά

Παραγωγή: ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ηλεκτρονική Προπώληση: VIVA.GR

Πληροφορίες: 6974876024

Προπώληση: 10€ - Ταμείο: 12€

Σχόλια