default-image

Μπροστά για το Επιμελητήριο και επικεφαλής ο Μαν. Αλιφιεράκης

Κρήτη
Μπροστά για το Επιμελητήριο και επικεφαλής ο Μαν. Αλιφιεράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με την εμπειρία που αποκτήσαμε στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, αλλά πολύ περισσότερο εμπνεόμενοι από την όρεξη, το σχέδιο, το πείσμα των νέων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον Επιμελητηριακό κόσμο του Ηρακλείου», όπως δήλωσε ο Μανώλης Αλιφιεράκης, τίθεται ξανά επικεφαλής και υποψήφιος πρόεδρος της παράταξης «Μπροστά για το Επιμελητήριο».

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της παράταξης, πλαισιωμένος από συνυποψηφίους του, επεσήμανε πως το «το ελληνικό κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει των ιδιωτικό τομέα ως το βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Αυτός ήταν ο βασικός άξονας, πάνω στον οποία στηρίξαμε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Ηρακλείου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στην απόφαση της παράταξης να τεθεί εκ νέου επικεφαλής, αλλά και τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της να είναι ξανά υποψήφιοι στις εκλογές του ερχόμενου Δεκέμβρη. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η παράταξη αποφάσισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Ότι πρέπει να διεκδικήσουμε μια ακόμα θητεία στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Τα μέλη της παράταξης μας με αποφασιστικότητα, με εμπιστοσύνη μου ανέθεσαν να ηγηθώ ως Υποψήφιος Πρόεδρος στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας στις Επιμελητηριακές Εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ήταν μια απόφαση ομόφωνη, μια απόφαση που με γεμίζει ευθύνες. Μια απόφαση τιμητική. Η παράταξη πέρα από δυναμική, έμπειρη και υπεύθυνη, είναι ανανεωμένη σε μεγάλο βαθμό. Στηρίζεται στην εμπειρία αλλά και στη δυναμική των νέων μελών της. Των νέων επιχειρηματιών του Ηρακλείου, που αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο τους. Που αποφάσισαν να προχωρήσουν μπροστά ενισχύοντας τον κοινό μας αγώνα. Που εκπροσωπούν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων. Που είναι αφοσιωμένοι στην επιμελητηριακή προοπτική».

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράταξης «Μπροστά για το Επιμελητήριο» είναι ότι στηρίζεται στην εμπειρία των προηγούμενων χρόνων. Ότι απαρτίζεται από ανθρώπους που ξέρουν τις αληθινές ανάγκες του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, που έχουν δουλέψει γι΄αυτό, που έχουν σχέδιο για την επόμενη μέρα, που έχουν έργο να ολοκληρώσουν.

Παράλληλα, ο Μανώλης Αλιφιεράκης τόνισε, ότι η παράταξη της οποίας είναι επικεφαλής, εκπροσωπεί τους πολλούς και όχι τους λίγους. Θα συνεχίσει να δουλεύει και για τη μικρομεσαία επιχείρηση. Να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των μελών της, της κοινωνίας και όχι μόνο της αγοράς. Ενώ χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι δεν κρύβεται πίσω από τα στενά όρια ενός και μόνο κόμματος, ότι δεν στήνει διαχωριστικές γραμμές, απευθυνόμενη σε όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του επιμελητηριακού κόσμου

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Μανώλης Αλιφιεράκης, ανέφερε πως αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην αλλαγή των δομικών χαρακτηριστικών της τοπικής οικονομίας. Να μπορέσει να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, στηριζόμενη αυτή τη φορά σε υγιείς σε σταθερές βάσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις νέες και στους νέες που τα τελευταία χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό περιγράφοντας μια μεγάλη πρόκληση για το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Την πρόσκληση όλων αυτών των νέων να γυρίσουν στο Ηράκλειο, «να βοηθήσουμε τους νέους του Ηρακλείου να γυρίσουν πίσω στον τόπο τους. Να τους πούμε πως και εδώ στο Ηράκλειο υπάρχουν επιχειρήσεις που τους χρειάζονται. Πως υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να μεταφέρουν τις γνώσεις τους, να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν στα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τύπου.

Στη διάρκεια της παρουσίασης του ονόματος και του σήματος της παράταξης, που έγινε με ιδιαίτερα καινοτόμο τρόπο, μέσα από Twitter Wall και την απευθείας διασύνδεση όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του συνδυασμού με τη χρήση του hashtag #MprostaEpimelitirio, δόθηκε στους δημοσιογράφους και η ταυτότητά της στο διαδίκτυο.

Η ομιλία του κ. Μαν. Αλιφιεράκη

Σας καλωσορίζω στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη σημερινή σας παρουσία, αλλά και  για τη συνεργασία μας τα τελευταία χρόνια. Μια συνεργασία που είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί, προς όφελος της Επιμελητηριακής Κοινότητας.

Επισκόπηση της κατάστασης

Είναι γνωστό ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σχεδόν, αδιαλείπτως, στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος κατά την τελευταία επταετία. Κατά τα χρόνια αυτά, βίωσε μια κρίση που παρόμοιά της δεν έχει βιώσει καμία άλλη οικονομία κράτους-μέλους του ΟΟΣΑ κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Αποτέλεσμα της κρίσης στην Ελλάδα ήταν να αμφισβητηθεί η βιωσιμότητα του ευρώ και, κατ' επέκταση, η σταθερότητα του εθνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο επίκεντρο αυτής της κρίσης βρέθηκε πρώτα και πάνω από όλα η έννοια της επιχειρηματικότητας. Βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, ο καθένας και η καθεμιά που δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η περίοδος αυτή σηματοδοτήθηκε και μέσα από μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης του δημόσιου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και αντίστροφα.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση οι ελληνικές επιχειρήσεις, τοπικής ή εθνικής εμβέλειας κλήθηκαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες και πολλές φορές ασφυκτικές.

Ως Επιμελητήριο Ηρακλείου γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να μην μπορείς να καλύψεις τις εργοδοτικές ή τις φορολογικές σου υποχρεώσεις.

Τι σημαίνει να πρέπει να πάρεις δύσκολες αποφάσεις ως προς τους εργαζομένους σου.

Να πρέπει να αποφασίσεις αν τελικά θα συνεχίσεις ή όχι τη λειτουργία της επιχείρησής σου.

Μια μεγάλη ανάγκη για τον κόσμο της επιχειρηματικότητας

Η ανάγκη επανόδου της ελληνικής επιχείρησης σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης είναι πασιφανής. Όμως, είναι επίσης πασιφανές ότι το προ κρίσης αναπτυξιακό πρότυπο ήταν εκείνο που οδήγησε στα αδιέξοδα αυτής της κρίσιμης περιόδου και το οποίο χρήζει αντικατάστασης.  

Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε και τα επόμενα χρόνια, στηριζόμενοι στην εμπειρία που αποκτήσαμε στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, αλλά πολύ περισσότερο εμπνεόμενοι από την όρεξη, το σχέδιο, το πείσμα των νέων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον Επιμελητηριακό κόσμο του Ηρακλείου.

Τα χρόνια που πέρασαν

Στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, αφού περάσαμε μέσα από δυσκολίες, συμφωνήσαμε σε κάτι βασικό: ότι το ελληνικό κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει των ιδιωτικό τομέα ως το βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Αυτός ήταν ο βασικός άξονας, πάνω στον οποία στηρίξαμε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

O Δουλέψαμε για να καλύψουμε, όσο το δυνατόν περισσότερα κενά του κεντρικού κράτους

O Προσπαθήσαμε να αναπροσαρμόσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον του Ηρακλείου, συγχρονίζοντάς το με τα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

O Στηρίξαμε τις μικρές επιχειρήσεις, ανοίγοντας νέους επιχειρηματικούς δρόμους, διοργανώσαμε

O Σημαντικές επιχειρηματικές συναντήσεις και εκθέσεις

O Απαιτήσαμε την βελτίωση του ασφαλιστικού και φορολογικού περιβάλλοντος

O Αναπτύξαμε και αξιοποιήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων

O Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τη  μετάβαση από τη λογική της επιδότησης στη λογική των κινήτρων

O Δώσαμε έμφαση στη διαμόρφωση μιας μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής, για τη στήριξη νέων, εξωστρεφών κλάδων και για την ανάδειξη νέων καινοτόμων βιομηχανιών.

Απόφαση για μια νέα θητεία

Λίγες εβδομάδες πριν, συνεδρίασε η παράταξή μας. Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, έγινε ένας εποικοδομητικός μα προπάντων ένας ειλικρινής διάλογος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της δικής μας Παράταξης, που από σήμερα μετονομάζεται «Μπροστά για το Επιμελητήριο», έκρινε το δικό μας έργο θετικά.

Αποφάσισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε.

 Ότι πρέπει να διεκδικήσουμε μια ακόμα θητεία στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Τα μέλη της παράταξης μας με αποφασιστικότητα, με εμπιστοσύνη μου ανέθεσαν να ηγηθώ ως Υποψήφιος Πρόεδρος στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας στις Επιμελητηριακές Εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ήταν μια απόφαση ομόφωνη, μια απόφαση που με γεμίζει ευθύνες. Μια απόφαση τιμητική.

Μια απόφαση που πάρθηκε από αυτούς που ήταν κάθε μέρα δίπλα μας. Που έμαθαν να δουλεύουν για το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Που δαπάνησαν προσωπικό χρόνο, πολλές φορές εις βάρος των επιχειρήσεών τους.

Τους ανθρώπους αυτούς τους ευχαριστώ ειλικρινά. Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους.

Τους υπόσχομαι ότι όλοι μαζί, θα πάμε το Επιμελητήριο ένα βήμα μπροστά.

Η παράταξη, το βασικό κορμό της οποίας σας παρουσιάζουμε σήμερα πέρα από δυναμική, έμπειρη και υπεύθυνη, είναι ανανεωμένη σε μεγάλο βαθμό.

Στηρίζεται στην εμπειρία αλλά και στη δυναμική των νέων μελών της.

Των νέων επιχειρηματιών του Ηρακλείου, που αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο τους.

Που αποφάσισαν να προχωρήσουν μπροστά ενισχύοντας τον κοινό μας αγώνα.

Που εκπροσωπούν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Που είναι αφοσιωμένοι στην επιμελητηριακή προοπτική.

Γιατί Μπροστά για το επιμελητήριο;

u Μπροστά, γιατί πατάμε στην εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, μια εμπειρία πους μας ωθεί να συνεχίσουμε

u Μπροστά, γιατί κρατάμε τα θετικά και με αυτά θα προχωρήσουμε

u Μπροστά, γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν

u Μπροστά, γιατί αυτό περιμένουν τα χιλιάδες μέλη του Επιμελητηρίου

u Μπροστά, γιατί αυτό έχει ανάγκη η τοπική οικονομία

u Μπροστά, γιατί το οφείλουμε σε όλους αυτούς που θα μας δώσουν καθαρή εντολή να συνεχίσουμε

Ποιοι είμαστε και ποιο το δικό μας στίγμα

v Συνεχίζουμε γιατί βασιζόμαστε στην εμπειρία. Ξέρουμε τις αληθινές ανάγκες του Επιμελητηρίου Ηρακλείου

v Έχουμε δουλέψει γι΄ αυτό

v Έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα

v Έχουμε έργο που πρέπει να ολοκληρώσουμε

Πολιτικό στίγμα

v Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τους πολλούς και όχι τους λίγους

v Δουλεύουμε για τη μικρομεσαία επιχείρηση

v Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες των μελών μας, της κοινωνίας και όχι μόνο της αγοράς

v Δεν κρυβόμαστε πίσω από τα στενά όρια ενός και μόνο κόμματος

v Δεν στήνουμε διαχωριστικές γραμμές

v Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του επιμελητηριακού κόσμου

Συνοπτικά το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι  να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην αλλαγή των δομικών χαρακτηριστικών  της τοπικής οικονομίας. Να μπορέσει να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, στηριζόμενη αυτή τη φορά σε υγιείς σε σταθερές βάσεις.

Η προσπάθεια αυτή απαιτεί βαθιές τομές σε σχέση με το παρελθόν. Απαιτεί ρήξη με ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη κατανάλωση, μέσω του φθηνού δημόσιου και ιδιωτικού δανεισμού. Απαιτεί ρήξη με ένα μοντέλο ανάπτυξης που λειτουργούσε με απόλυτο ρυθμιστή το κράτος.

Τώρα, το κρίσιμο στοίχημα για τον τόπο.  

• Με κινητήριο δύναμη τον ιδιωτικό τομέα.

• Με την προσέλκυση επενδύσεων, που δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας.

• Με εστίαση στην οικονομία της γνώσης, στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, στην εξωστρέφεια.

Χρειαζόμαστε νέες επιχειρήσεις, οι οποίες θα παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Θα αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις γνώσεις των νέων ανθρώπων.

Θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Με στενή συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, με την Περιφέρεια Κρήτης, με τους Δήμους, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με τις επαγγελματικές ενώσεις, με τις ενώσεις και τους συλλογικούς φορείς των αγροτών, θα συνεχίσουμε σε ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς.

Πυρήνας της πολιτικής μας

Πέρα από αυτά, όμως, χρειάζεται ενεργοποίηση και στο επίπεδο της  επιχειρηματικής κουλτούρας. Για να δημιουργήσουμε νέα πρότυπα, να αναδείξουμε την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα ως αξίες ζωής.

Χρειάζεται να προβάλουμε περισσότερες ιστορίες επιτυχίας, από το χώρο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Να στραφούμε στη νέα γενιά και να προτείνουμε την επιχειρηματικότητα, ως θετική επιλογή και όχι ως λύση ανάγκης.

Και σε όλους αυτούς τους τομείς, η υφιστάμενη επιχειρηματική κοινότητα οφείλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δεν αρκεί να αναδεικνύουμε προβλήματα.

 Χρειάζεται να προτείνουμε και λύσεις.

Χρειάζεται να προβάλλουμε παραδείγματα, πρακτικές και αξίες.

Ένα μεγάλο όραμα

Να βοηθήσουμε τους νέους του Ηρακλείου να γυρίσουν πίσω στον τόπο τους.

Να τους πούμε πως και εδώ στο Ηράκλειο υπάρχουν επιχειρήσεις που τους χρειάζονται. Πως υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να μεταφέρουν τις γνώσεις τους, να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν στα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επιδιώκουμε, οραματιζόμαστε ότι μέσα από το Επιμελητήριο Ηρακλείου μαζί με όλους τους επιχειρηματίες του Ηρακλείου, όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες του νησιού θα τυπώσουμε μια κοινή πρόσκληση προς όλους αυτούς τους νέους.

Μια πρόσκληση που για εμάς αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News