default-image

Μοίρασε... δανεικά από ΚΑΠ - Τι είπε για τους αγρότες

Κρήτη
Μοίρασε... δανεικά από ΚΑΠ - Τι είπε για τους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με άδειες βαλίτσες, δικαιώνοντας, ουσιαστικά, τους αγροτικούς φορείς στην απόφασή τους να μην ανταποκριθούν στο κάλεσμά του για να τον συναντήσουν, βρέθηκε στο Ηράκλειο προχθές, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, που όσα χρήματα "μοίρασε" στους αγρότες τα... "δανείστηκε" από κοινοτικά, κυρίως, προγράμματα, χωρίς δεσμεύσεις απέναντι στην παραγωγική διαδικασία.

Η "Νέα Κρήτη" παρουσιάζει σήμερα τις πρώτες αντιδράσεις από την επίσκεψη Αποστόλου, αλλά επαναφέρει και μερικές μεγάλες υποσχέσεις που ο ίδιος είχε δώσει, ερχόμενος στο Ηράκλειο, σε συνέντευξη Τύπου την άνοιξη του 2015, ως αναπληρωτής στην... "πρώτη φορά Αριστερά"!

Τι έγιναν οι μεγάλες κουβέντες Αποστόλου στο Ηράκλειο, αλλά και στο υπουργείο στην Αθήνα, σε επανειλημμένες επαφές του με τα αγροτικά στελέχη της Κρήτης κατά το 2015 αλλά και το 2016, περί «παραγωγικής ανασυγκρότησης», «ανάπτυξης αγροτοδιατροφικού μοντέλου», «ουσιαστικών μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής», «ουσιαστικών μέτρων στήριξης της κτηνοτροφίας», «δικαιότερου μοιράσματος των αγροτικών επιδοτήσεων», «στήριξης αμπελουργίας και ελαιοκομίας» και τόσων άλλων που είχε εξαγγείλει αρχικά;

Αντίθετα, στην προχθεσινή του τοποθέτηση στο Ηράκλειο ο κ. Αποστόλου περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι θα ενταχθεί η πλειοψηφία των επιλαχόντων στο πρόγραμμα των νέων αγροτών, ώστε όσοι ενταχθούν να ξεπεράσουν τους 13 με 14 χιλιάδες, ότι θα γίνει υποχρεωτική η αναγραφή προέλευσης στο γάλα και το κρέας, καθώς επίσης και ότι ρυθμίζονται με το ίδιο νομοσχέδιο και θέματα που αφορούν στις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές των αγροτών για νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα. Αόριστα είπε ότι θα ενισχυθεί η εμπορία των γεωργικών προϊόντων με στόχο τη μεγιστοποίηση των εξαγωγών και τη διαχείριση των δικτύων διανομής.

Επανέλαβε για μια ακόμη φορά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, το σχέδιο για τα "κόκκινα" αγροτικά δάνεια, το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών, ενώ αναφέρθηκε και σε κονδύλια που έχουν δοθεί από το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Λόγια χωρίς αντίκρισμα»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αποστόλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Τζωρτζάκης, τόνισε στη εφημερίδα μας ότι «εάν μια ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται ακόμα σε αυτά που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από κάποια προγράμματα της ΚΑΠ, νομίζω ότι δε θα πάμε πουθενά. Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και πραγματικά θα πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί, να χαράξουμε μια αγροτική στρατηγική, για το πού θα πάει την επόμενη εικοσαετία η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα. Αν ασχολούμαστε ακόμα με επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και αγροτικά προγράμματα, νομίζω ότι το έχουμε χάσει. Αυτά είναι απλά ένα βοήθημα στα δικά μας τα σχέδια για να πάμε παρακάτω. Αλλά και γι' αυτά που είπε ο κ. Αποστόλου, τα 6 δισ. που θα διατεθούν στην αγροτική παραγωγή, έχουν βγει μέσα από τη νέα ΚΑΠ για το 2015-2020 και είμαστε ήδη στο τέλος του 2017. Πού είναι; Ακόμα και αυτά είναι ανίκανοι να τα προκηρύξουν...».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ αναφέρεται ακόμα και στο απλό ζήτημα να ζητούσε η χώρα μας, λόγω θεομηνιών, αντί για το 50% να καταβάλει ως προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης από τις 16 Οκτωβρίου το 70%, κάτι που ζήτησαν και κατάφεραν να διεκδικήσουν από τις Βρυξέλλες δέκα άλλες χώρες. «Ακόμα και σε μια γεωργία που στην Ελλάδα μαστίζεται, είμαστε από τις λίγες χώρες που δε ζητήσαμε να δώσουμε το 70% της επιδότησης...».

«Όλα είναι μελετημένα»

«Όλα όσα λένε είναι μελετημένα. Και όλα κινούνται στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που δεν αφήνει περιθώρια για πραγματική ανάπτυξη. Η μικρομεσαία αγροτιά δεν υπάρχει. Εξάλλου μας το έχουν πει ότι θέλουν επιχειρηματίες αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να είμαστε και παραγωγοί και επιχειρηματίες. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μικρομεσαία αγροτιά που είναι στο σύνολό της η αγροτιά της Κρήτης», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης. Και κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στην κτηνοτροφία, ως κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφος που είναι και ο ίδιος, μας είπε ότι «έχουμε καταστραφεί οικονομικά. Και μας έχει έρθει και ο ΕΝΦΙΑ, που είναι σε πολλές περιπτώσεις αυξημένος, και μας οδηγεί σε περαιτέρω εξόντωση. Και με τις ελληνοποιήσεις που γίνονται, έχουμε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ την ίδια ώρα οι επιδοτήσεις είναι κουτσουρεμένες έως ανύπαρκτες...».

Όσο για την αναγγελία από τον υπουργό τής αναγραφής της προέλευσης στο κρέας και το γάλα, ο Μανούσος Σταυριανουδάκης μάς είπε χαρακτηριστικά: «Αυτά μπορούσαν να γίνουν πριν "πεθάνει" η παραγωγή μας. Εμείς είμαστε ήδη "πεθαμένοι". Καταρχήν τα "βαφτίσια" έχουν γίνει. Και τα προϊόντα μπαίνουν στα καταστήματα ελληνοποιημένα. Αυτά που λέει ο υπουργός είναι για την κοροϊδία του κόσμου...».

Η ΝΟΔΕ

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή τους οι γραμματείς Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ. κ. Γλετζάκης και Χαιρέτης υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν στους αγρότες:

* Επαναφορά του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στα προμνημονιακά επίπεδα.

* Καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου.

* Μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

* Ρύθμιση αγροτικών χρεών, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους.

* Δημόσια αγροτική τράπεζα.

* Ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ.

* Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

* Κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

* Φοροαπαλλαγή για πενταετία σε νέους αγρότες.

Τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.; Όπως και σε κάθε άλλο τομέα, έπραξε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί:

- Αύξησε την προκαταβολή του φόρου από το 27,5% στο 100% και την εισφορά αλληλεγγύης έως και 120%.

- Φορολόγησε από το πρώτο ευρώ τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

- Θέσπισε νέο, άδικο και αναποτελεσματικό φόρο στο κρασί και αύξησε το φόρο στην μπίρα, πλήττοντας την αναπτυσσόμενη, εξωστρεφή εγχώρια παραγωγή (από τα 110 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί, τελικά εισπράχτηκαν 15 εκατ. ευρώ).

- Συμπεριέλαβε και τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ (για να γλιτώσει την κατακραυγή, έδωσε προσωρινή αναστολή για ένα χρόνο).

- Τριπλασίασε σχεδόν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, συνδέοντας τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημά τους.

- Κατήργησε τον ΟΓΑ.

- Αύξησε το κόστος παραγωγής, καθώς αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης κατά 21%, καταργήθηκε η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και αυξήθηκε - κόντρα στις υποσχέσεις - ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 24%, από 13%.

- Απέτυχε να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες ζωονόσους που καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο.

Μην απορούν γιατί οι αγρότες βγαίνουν στο δρόμο...».

Γιώργος Τζωρτζάκης (πρόεδρος ΟΑΣΝΗ): «Υπάρχει πρόβλημα»

«Όταν μια κυβέρνηση περιορίζεται στο να ανακοινώνει μέτρα που προέρχονται από κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ας καθίσουμε επιτέλους να σχεδιάσουμε για την επόμενη εικοσαετία...»

Μανούσος Σταυριανουδάκης (πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων): «Έχουμε καταστραφεί»

«Ειδικά εμείς οι κτηνοτρόφοι έχουμε καταστραφεί. Και μας στέλνουν τώρα και τον ΕΝΦΙΑ, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αυξημένος. Οι εξαγγελίες του υπουργού για το κρέας και το γάλα είναι για να κοροϊδέψει την κοινή γνώμη...»

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News