default-image

Που οφείλεται ο θάνατος του Αντ. Κούτη, το μήνυμα Ξανθού στο φίλο του

Κρήτη
Που οφείλεται ο θάνατος του Αντ. Κούτη, το μήνυμα Ξανθού στο φίλο του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ η κοινωνία της Κρήτης εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένη από τον απροσδόκητο χαμό του γιατρού και επιστημονικού συνεργάτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνη Κούτη που εντοπίστηκε νεκρός σε θάλασσα στις Σίσες Ρεθύμνου , ήρθαν στο φως τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή κ. Μπελιβάνη ο θάνατος του 61χρονου οφείλεται σε πνιγμό. Όπως μάλιστα ο ίδιος εξήγησε στο neakriti.gr , « ο άνθρωπος έφυγε από καθαρό πνιγμό και εν συνεχεία λόγω της θαλασσοταραχής παρασύρθηκε και κατέληξε στα βράχια όπου και εντοπίστηκε χτυπημένος με εκδορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΥΤΗ

Το τελευταίο αντίο θα πουν το Σάββατο στις 11.00 το πρωί στον Άγιο Τίτο η οικογένεια, φίλοι και συγγενείς ενώ και οι συνεργάτες του αδυνατούν να πιστέψουν ότι ο γνωστός γιατρός "έφυγε" από το ζωή.

Συγκλονισμένος και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός  που ήξερε τον εκλιπόντα και με συλληπητήριο μήνυμα του αναφέρεται στο ήθος, την ανιδιοτέλεια, την κοινωνική ευαισθησία και την προσφορά του φίλου του Αντώνη .

Συλλυπητήριο μήνυμα του Υπουργού Υγείας Α.Ξανθού για τον Αντώνη Κούτη

«Από χθές, η ιατρική κοινότητα,  το Εθνικό Σύστημα Υγείας,  το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , η Δημόσια Υγεία και η Κοινωνική Αλληλεγγύη  είναι πολύ φτωχότερες. Έχασαν για πάντα έναν  Άνθρωπο που συμπύκνωνε σε όλη του τη ζωή την επιστημονική γνώση , το ήθος, την ανιδιοτέλεια , την κοινωνική ευαισθησία και προσφορά. Ένα Δημόσιο Λειτουργό που αφοσιώθηκε στην ανάδειξη ενός νέου επιστημολογικού παραδείγματος στην Ιατρική , με βάση τις αξίες της Κοινωνικής Ιατρικής , με βάση το πρόταγμα της ΠΦΥ και της Δημόσιας Υγείας .

Γι'αυτό και ο καλύτερος φόρος τιμής στον Αντώνη Κούτη θα είναι η αξιόπιστη  υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ , στη φιλοσοφία και στο σχεδιασμό της οποίας συνέβαλλε καθοριστικά.

Είμαστε φτωχότεροι και όσοι γνωρίσαμε τον Αντώνη Κούτη , όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του, όσοι διαλεχθήκαμε με τις αποψεις του , όσοι είχαμε την τύχη να είμαστε αποδέκτες της φιλίας του.

Είμαστε συντετριμμένοι , νιώθουμε βαθειά οδύνη, θρηνούμε πραγματικά.

Καλό σου ταξίδι Αντώνη …..

Ξανθός Ανδρέας

Υπουργός Υγείας»

Η Κρήτη πενθεί  για το γνωστό γιατρό Αντώνη Κούτη

Η  ιατρική και ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης,  βυθίστηκε στο πένθος , στο άκουσμα του τραγικού χαμού του γνωστού γιατρού και επιστημονικού συνεργάτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Κούτη.

Ο 61χρονος επιστήμονας, ο οποίος ζούσε μόνιμα στο Ηράκλειο τα τελευταία 30 χρόνια, κολυμπούσε στην παραλία Αλυκές, κοντά στις Σίσες, μαζί με μια 20χρονη κοπέλα. Οι δύο λουόμενοι έκαναν τη βουτιά τους στην επίμαχη παραλία, χωρίς ωστόσο να υπολογίσουν τον υψηλό κυματισμό της θάλασσας, ο οποίος, σε συνδυασμό με τη βραχώδη ακτή στην οποία επέλεξαν να κολυμπήσουν, έμελλε να αποβεί μοιραίος για τον αδικοχαμένο Αντώνη Κούτη.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε νωρίς χθες το μεσημέρι. Περίπου στις 12 η ώρα, το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε για το ότι κινδύνευαν δύο λουόμενοι, οι οποίοι πάλευαν με τα κύματα, τα οποία τους οδηγούσαν πάνω στα βράχια... Υπήρξε άμεσα κινητοποίηση των Αρχών και γρήγορα στην περιοχή έσπευσε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, αλλά και σκάφος ιδιώτη. Ωστόσο, λόγω του βραχώδους της ακτής, κλήθηκε να συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από ξηράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :ΒΑΡΥ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΥΤΗ

Η ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

"« Ο θάνατος, φίλος ή εχθρός?

Σκοτάδι ή άπλετο Φως?

Ερωτηματικό ή θαυμαστικό?

Αρχή ή Παύση να σημαίνει?.......

Το μόνο ασφαλές

πως συνοδεύεται μ ένα αναπάντητο γιατί…..»

 Με απέραντη θλίψη αποχαιρετούμε ένα σημαντικό επιστήμονα

ένα σπουδαίο άνθρωπο ένα ξεχωριστό και ακούραστο συμπαραστάτη και αρωγό σε οποιαδήποτε δράση μας  στους τομείς της Κοινωνικής Ιατρικής, της Πρωτοβάθμιας  και Δημόσια Υγείας,  τον Αντώνη Κούτη.

Το όνομα του εν ζωή και όχι μόνο η υστεροφημία του, συνδέεται άρρηκτα με τις πανανθρώπινες αξίες, της προσφοράς, της αλληλεγγύης  και της τιμής και αποτυπώθηκε με τις δράσεις του τόσο  στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσο και στη καθημερινή πρακτική του.

Αποτυπώθηκε στις φωτισμένες ομιλίες του για τη Δημόσια Υγεία, στο πάθος με το οποίο υπερασπιζόταν το  δικαίωμα όλων στην ισότιμη πρόσβαση στις δομές Υγείας αλλά και στην αφοσίωση με την οποία ασκούσε το Ιατρικό λειτούργημα.

Το πέρασμα από τη ζωή τέτοιων ανθρώπων αφήνει στο διηνεκές το αποτύπωμα και την παρακαταθήκη του σε όλες τις επόμενες γενιές  για να βαδίσουν στο δρόμο που η περπατησιά εκείνου χάραξε.

Φίλε Αντώνη

 Το όραμα σου για την Π.Φ.Υ. για την οποία αφιέρωσες τόσο χρόνο και ψυχή, θα εργαστούμε για να το κάνουμε πραγματικότητα.

Το φως σου θα φωτίζει τις ζωές όλων μας για πάντα και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε απαντήσεις τα δικά του γιατί, τιμώντας τη μνήμη σου με όσα η ζωή σου μας δίδαξε."

Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Κοινωνική Αλληλεγγύης Ηρακλείου αναφέρει:

Mε βαριά θλίψη αποχαιρετούμε τον Αντώνη Κούτη, εμπνευστή και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο Ηρακλείου), έναν άνθρωπο που οραματιζόταν μια κοινωνία με πρόσβαση όλων στη δημόσια υγεία, τη μόρφωση και την εργασία. Οι σκέψεις και οι προτάσεις του έδωσαν πνοή στη διακήρυξη των αρχών μας για αλληλεγγύη και υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με θεμελίωση συμπεριφορών που χτίζουν συλλογικότητα.

Θα θυμόμαστε τον Αντώνη για τις αρχές του, τις ηθικές αξίες του, την ανθρωπιά του, την ευαίσθητη ψυχή του και τον τρόπο που είχε να εμπνέει τα οράματά μας, να τα διατυπώνει σε λέξεις και να τα μορφοποιεί σε πράξεις.

Θα καλούμαστε πάντα να απαντήσουμε:

" Τι κοινωνία θέλουμε να φτιάξουμε; Tι δημόσια υγεία θέλουμε να έχουμε;

Ένα αγοραίο αγαθό ή μια συνθήκη ύπαρξης και κοινωνικό δικαίωμα;"

Ανακοίνωση των εργαζομένων στο Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ηρακλείου για την απώλεια του Αντώνη Κούτη

«Οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό Πολυδύναμο Ιατρικό και Κοινωνικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, θέλουμε να εκφράσουμε την βαθύτατη θλίψη μας για την απροσδόκητη απώλεια του διευθυντή μας Αντώνη Κούτη.

Ο Αντώνης Κούτης ήταν μαζί με τον καθηγητή Χρήστο Λιονή, οι δυο βασικοί πυλώνες για τη δημιουργία αυτού του Ιατρείου , στηρίζοντας το όραμα για ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας, με σεμνότητα και ήθος απαράμιλλο.

Πάντα δίπλα στον ασθενή, δίπλα στον άνθρωπο χωρίς διακρίσεις.

Πάντα δίπλα στους φοιτητές, ειδικευόμενους, συνάδελφους γιατρούς, νοσηλευτές αλλά  και όλο το προσωπικό.

Καθοδηγητής και συμπαραστάτης μας, τα βήματα του σταθερά η στάση του παραδειγματική. Η ευθύνη όλων μας μεγάλη να συνεχίσουμε το έργο του.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του, και να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα αφήσουμε το όραμά του να χαθεί»

Η διοίκηση ΠΑΓΝΗ για την ξαφνική απώλεια του Αντώνη Κούτη

«Η τραγική απώλεια του Δρ. Κοινωνικής Ιατρικής κ. Αντώνη Κούτη, έχει συγκλονίσει όλη την κοινότητα του ΠΑΓΝΗ.

Η συμβολή του στην παροχή ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς, στην εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και στην ιατρική έρευνα υπήρξε σημαντική.

Η Διοίκηση του ΠαΓΝΗ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News