Κρήτη

Κύριε πρωθυπουργέ: Η Κρήτη θέλει το... μέλλον της. Ζητάει πολλά;

Κύριε πρωθυπουργέ, είμαι ο μέσος Κρητικός... Που προσπαθεί μέρα τη μέρα να καλυτερεύσει τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατεβαίνει Κρήτη για να κλείσει τις εργασίες του Διήμερου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου και η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" στέλνει επιστολή στον πρωθυπουργό, παίρνοντας τη θέση ενός επαγγελματία, ενός αγρότη, ενός μισθωτού, ενός επιχειρηματία, ενός συμβασιούχου αλλά και ενός συνταξιούχου.

Αναλύοντας την υπάρχουσα κατάσταση στο νησί, τα προβλήματα αλλά και τις προσδοκίες που έχουν οι Κρητικοί , περιμένοντας από τον κ. Τσίπρα απαντήσεις σε όλα τα χρόνια καυτά ζητήματα που μόνο Ανάπτυξη δεν έχουν φέρει στην Κρήτη αλλά όπως δήλωσε χθες από το Ηράκλειο και ο κ. Δραγασάκης έχουν πάει το νησί 20 χρόνια πίσω.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ;

Αναλυτικά η επιστολή:

Η Κρήτη υποδέχεται σήμερα εσάς, κύριε Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό της χώρας, ομού μετά πολυπληθούς κλιμακίου της κυβέρνησης. Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται στο Ηράκλειο, για να παρουσιάσει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο το μέλλον των έργων στο νησί.

Όπως σε κάθε ανάλογη εκδήλωση - και το νησί μας έχει δει πολλές τις τελευταίες δεκαετίες - έτσι και αυτή τη φορά, οι προσδοκίες μας, των κατοίκων του νησιού, είναι αντιστρόφως ανάλογες της βαρύτητας που δείχνουν οι κυβερνώντες να προσδίδουν στα τεκταινόμενα.

Άλλωστε, έχουμε συνηθίσει στα "λόγια τα μεγάλα" τόσα χρόνια. Με όλες τις κυβερνήσεις. Στις εξαγγελίες, που μένουν στα χαρτιά και ουδέποτε εμφανίζονται στην πραγματική ζωή. Στα έργα, που μένουν στα λόγια. Σε εκείνα τα έργα που γίνονται πράξη, αλλά... δεν επιβεβαιώνουν τις υψηλές προσδοκίες. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος και μια γεύση μπορείτε να πάρετε στις σελίδες της "Ν.Κ.", που είναι αφιερωμένες σήμερα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Εδώ θα προσπαθήσουμε για μια πιο... προσωπική προσέγγιση.

Κύριε πρωθυπουργέ, είμαι ο μέσος Κρητικός. Είμαι ο επαγγελματίας, ο αγρότης, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος. Ο άνθρωπος που παράγει αγόγγυστα, 12 μήνες το χρόνο, που δε γνωρίζει διακοπές (το ξέρατε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι οι Κρητικοί είναι οι Έλληνες που έχουν τις λιγότερες ημέρες διακοπών στη χώρα;), που δε γνωρίζει αργία και Κυριακή, που δε γνωρίζει τι θα πει ξεκούραση. Που προσπαθεί μέρα τη μέρα να καλυτερεύσει τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του.

Είμαι αυτός ο Κρητικός που ψήφισε ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '80 και του '90, περιμένοντας "την αλλαγή" και τις "ακόμη καλύτερες ημέρες". Ο Κρητικός που άκουσε "τα λόγια τα μεγάλα" του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, αλλά... λίγα πράγματα είδε να γίνονται. Ο Κρητικός που άκουσε να του λένε ότι, επιτέλους, ο δρόμος- "καρμανιόλα", όπου σκοτώνονται δεκάδες κάθε χρόνο, αυτός ο έρμος ο ΒΟΑΚ, θα γίνει ένας σύγχρονος δρόμος... και συνεχίζει να ακούει τα ίδια, 30 χρόνια τώρα, αλλά ο ΒΟΑΚ... συνεχίζει να είναι ο τάφος του ανθού της κρητικής νεολαίας.

Είμαι ο Κρητικός που δουλεύει στα ξενοδοχεία όλη την τουριστική σαιζόν, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβρη, 12 ώρες τη μέρα, κάθε μέρα, δίχως ρεπό, για έξι μήνες συνέχεια. Και με τη σκληρή μου δουλειά έχω καταφέρει να καταστήσω την Κρήτη σημείο αναφοράς στον ελληνικό τουρισμό, με το νησί μου να προσελκύει - παρότι έχει μόλις το 5% του πληθυσμού της χώρας - το 1/5 των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα. Και ακόμη υψηλότερο μερίδιο από τα τουριστικά έσοδα, αφού στην Κρήτη έρχονται "καλοί" τουρίστες, από χώρες με υψηλά εισοδηματικά επίπεδα. Με τόση σκληρή δουλειά, έχω φτιάξει κοντά 200.000 κρεβάτια στην Κρήτη, σε 95.000 δωμάτια 1.500 μικρών, μεσαίων και μεγάλων ξενοδοχείων. Δίχως να υπολογίζουμε τα αναρίθμητα rooms to rent, που έχω φτιάξει με τον ιδρώτα του προσώπου μου και λειτουργώ με την εργασία τη δική μου και της οικογένειάς μου.

Είμαι ο Κρητικός αγρότης, που μοχθεί καθημερινά στα χωράφια και στα θερμοκήπια, στα λιόφυτα και στα μποστάνια, για να παράξω τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα της επικράτειας, το καλύτερο λάδι, τη "χρυσή" σταφίδα, τα αξιοζήλευτα κηπευτικά, που αγαπούν όλοι οι Ευρωπαίοι και τα προτιμούν όταν τα βρίσκουν στις αγορές τους.

Είμαι ο Κρητικός επιχειρηματίας που, παρά τις αντιξοότητες, παρότι βρίσκομαι σε ένα νησί με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται και παρ' όλες τις τρικλοποδιές που μου βάζουν, προσπαθώ να παράξω πλούτο και να συντηρήσω οικογένειες, διαθέτοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα στην Ελλάδα και στον κόσμο όλο.

Είμαι ο Κρητικός που εργάζεται και παράγει. Ο Κρητικός που περιμένει από τους ανθρώπους που ηγούνται αυτής της χώρας το κάτι παραπάνω.

Περιμένω να προσέξετε τον τόπο μου. Περιμένω να μου δώσετε την ευκαιρία να δημιουργήσω, να καινοτομήσω, να ζήσω τη ζωή μου και να ευτυχήσω.

Και δυστυχώς, με απογοητεύετε. Και εσείς και όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει αυτόν τον τόπο.

Εγώ, μαζί με τους άλλους Κρητικούς - 600.000 άνθρωποι είμαστε στο νησί - παράγω περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ της χώρας, παρότι είμαστε το 6% του πληθυσμού. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κρήτη υστερεί μόνο δύο περιφερειών, της Αττικής και του Αιγαίου, και η δεύτερη πληθυσμιακά είναι πολύ μικρή. Έχουμε το δεύτερο σε μέγεθος ΑΕΠ, παρότι δεν είμαστε η δεύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια. Πληρώνω, μαζί με τους συντοπίτες μου, δυσανάλογα πολλούς φόρους. Σας είπα ήδη για τον τουρισμό, ότι ο ένας στους πέντε ξένους επισκέπτες της χώρας μας επιλέγει την Κρήτη για να φέρει και να αφήσει τα χρήματά του.

Προσφέρω, λοιπόν, σε αυτή τη χώρα! Προσφέρω πολλά! Και περιμένω κάποια στιγμή να αρχίσω να λαμβάνω κάτι αντίστοιχο με αυτό που προσφέρω.

Περιμένω να μου φτιάξετε ένα σωστό δρόμο, για να μπορούμε να μετακινούμαι με στοιχειώδη ασφάλεια και όχι να κινδυνεύω κάθε στιγμή που βρίσκομαι σε αυτόν.

Περιμένω να αποκτήσω ένα αεροδρόμιο της προκοπής, όπου δε θα συνωστίζομαι σε ατέλειωτες ουρές, με χαλασμένο air condition και τριτοκοσμική αίθουσα αφίξεων-αναχωρήσεων.

Περιμένω να δω να γίνονται νέα έργα, τα οποία μου τα έχετε υποσχεθεί, εσείς και οι προκάτοχοί σας, δεκαετίες τώρα. Να αποκτήσω αξιόπιστη παροχή ενέργειας και όχι να αντιμετωπίζω κάθε τρεις και λίγο διακοπές ρεύματος, να λαμβάνω αξιόπιστα, καθημερινά - και όχι... όποτε το θυμηθούν οι ΔΕΥΑ - νερό στο σπίτι μου, να αποκτήσουν οι υπηρεσίες στο νησί σύγχρονα κτήρια, όπου θα εξυπηρετούμαι σαν άνθρωπος.

Περιμένω πολλά, κύριε πρωθυπουργέ;

Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι τα ελάχιστα που θα έπρεπε να περιμένω. Γιατί είμαι ένας Κρητικός, ένας άνθρωπος που προσφέρει, που μοχθεί, που προσπαθεί να κτίσει ένα καλύτερο αύριο για τον εαυτό του, την οικογένειά του, τους συντοπίτες του, όλους τους Έλληνες.

Και περιμένω ότι θα δώσετε απαντήσεις στα τόσα ερωτήματα που σας θέτει σήμερα η εφημερίδα "Νέα Κρήτη". Γιατί εγώ, μαζί με 600.000 ακόμη Κρητικούς, περιμένουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Περιμένουμε από έναν πρωθυπουργό να μη μας πει ψέματα, να μη μας παραμυθιάσει, να μας αντιμετωπίσει όχι ως ψηφοφόρους, αλλά ως ανθρώπους που μοχθούν και προσφέρουν και δημιουργούν.

Γιατί, κύριε πρωθυπουργέ, το αξίζουμε.

Mετά τιμής,

"Ν.Κ.".

Σχόλια