default-image

Τι ζητούν οι φορείς των Χανίων από τον Πρωθυπουργό

Κρήτη
Τι ζητούν οι φορείς των Χανίων από τον Πρωθυπουργό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σειρά αιτημάτων που περιλαμβάνουν έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, σχεδιάζουν να θέσουν στους υπουργούς της κυβέρνησης που συμμετέχουν στο αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης, οι δήμαρχοι των Χανίων και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης.

Σημείο αιχμής στο πλαίσιο μιας κοινής διεκδίκησης ,ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, για τον οποίο οι φορείς των Χανίων έχουν ήδη αποστείλει υπόμνημα στον Πρωθυπουργό προτείνοντας ο σχεδιασμός να συμπεριλάβει στη μελέτη κατασκευής, και όχι μόνο στη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού, το σύνολο του οδικού τμήματος από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Ζητούν δε το έργο να γίνει σε διαδοχικές φάσεις τμηματικά, με προτεραιότητα στο τμήμα Χανιά - Ηράκλειο που παρουσιάζει και τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο.

Οι τοπικοί φορείς περιμένουν τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι παράλληλα με τον ΒΟΑΚ θα προχωρήσει και η σύνδεση του με το αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης των Χανίων» που θεωρείται μείζονος σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Κρήτης.

Σήμερα, στη δεύτερη απογευματινή συνεδρία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου με θέμα τις Υποδομές , τις Μεταφορές και τη Νησιωτικότητα , ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης ο οποίος θα είναι συντονιστής, προτίθεται να θέσει στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το θέμα της αναβάθμισης του επαρχιακού οδικού δικτύου και της παλαιάς εθνικής οδού.

«Τα Χανιά έχουν 750 χιλιόμετρα επαρχιακό οδικό δίκτυο και 120 χιλιόμετρα παλαιάς εθνικής οδού. Αυτά εάν δεν τεθούν στο Αναπτυξιακό συνέδριο και ειδικά στον κ. Σπρίρτζη, δεν θα μας δοθεί άλλη ευκαιρία σύντομα να το κάνουμε» υπογράμμισε ο κ. Βουλγαράκης.

Στα ζητήματα πρώτης προτεραιότητας που θα τεθούν από την περιφερειακή ενότητα Χανίων, είναι η κατασκευή του Φράγματος Ταυρωνίτη, έργο άρρηκτα συνδεδεμένο με την τουριστική ανάπτυξη του νομού. Η μελέτη ήδη εκπονείται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και όπως εκτιμά ο κ. Βουλγαράκης μέσα στο 2018 θα έχει ολοκληρωθεί και συνεπώς θα αρχίσει η αναζήτηση χρηματοδοτικής πηγής.

Όπως ο ίδιος τόνισε :«Είναι εξαιρετικά σημαντικό έργο για τα Χανιά γιατί μόνο με την ολοκλήρωση του μπορούμε να μιλάμε για νέες καλλιέργειες και μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε περαιτέρω αύξηση των τουριστικών κλινών με την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων».

Στρατόπεδο Μαρκόπουλου, Πολεμικό Μουσείο και Προαστικός Σιδηρόδρομος στην ατζέντα του δημάρχου Χανίων

Μια καινοτόμο πρόταση για μακροπρόθεσμη δημιουργία μέσου μεταφοράς σταθερής τροχιάς από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο, τύπου προαστιακού σιδηροδρόμου, προτίθεται να καταθέσει στο αναπτυξιακό συνέδριο ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Ο κ. Βάμβουκας προτείνει παράλληλα με την μελέτη για τον ΒΟΑΚ να υπάρξει ειδική πρόβλεψη στο στάδιο των απαλλοτριώσεων ,για μελλοντική δυνατότητα απόκτησης για την Κρήτη ενός μέσου σταθερής τροχιάς.

«Ένα μέσο σταθερής τροχιάς έχει σαφέστατα πλεονεκτήματα. Πρώτον είναι φιλικό στο περιβάλλον, δεύτερον είναι ένα πολύ οικονομικότερο μέσο και τρίτον είναι πολύ ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο. Στην Κρήτη βρισκόμαστε πολύ πίσω σε υποδομές .Καιρός είναι να απαιτήσουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά».

Επιπλέον ο δήμος Χανίων στο πλαίσιο των διεκδικήσεων του, ζητά την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου για τη δημιουργία χώρου πρασίνου καθώς και την παραχώρηση του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν το Πολεμικό Μουσείο με προοπτική να ανακατασκευαστεί και να στεγάσει στο μέλλον το δημαρχείο Χανίων.

Στο 1Ο Φόρουμ για την καθαρή ενέργεια στα νησιά ο Αλ. Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται στα Χανιά το πρωί της Παρασκευής όπου θα μιλήσει λίγο μετά τις 10 στην έναρξη του Φόρουμ για την καθαρή ενέργεια στα νησιά το οποίο θα διεξαχθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Το συνέδριο θα εστιάσει στην απεξάρτηση από το διοξείδιο του άνθρακα στα νησιά της Ευρώπης, καθώς και στη χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων ενώ σκοπεύει να βοηθήσει 2.700 νησιά στην Ε.Ε., σε ζητήματα τα οποία αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια Miguel Arias Canete και ο Γενικός Διευθυντής για την Ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση Dominique Ristori.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συμβάλει ώστε τα νησιά της Ε.Ε. να μειώσουν τα υψηλά ενεργειακά κόστη -αφού η παραγωγή για την ηλεκτροδότησή τους βασίζεται κυρίως στο εισαγόμενο πετρέλαιο- όχι μόνο για τους κατοίκους τους, αλλά και συνολικά σε επίπεδο χωρών, να ενδυναμώσουν την ενεργειακή ασφάλεια, να δοθεί ώθηση στην διείσδυση των ΑΠΕ και να χρησιμοποιηθούν πιο καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News