Κρήτη

Αντιδράσεις και από το Λασίθι για το Αναπτυξιακό Συνέδριο

Να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος των πολιτών του Ν. Λασιθίου, ζητούν αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς του πιο αδικημένου Νομού της Κρήτης.

Ο Αγροτικός Σύλλογος της Ιεράπετρας συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που αποφάσισε ομόφωνα το Παγκρήτιο Συντονιστικό των αγροτών στο Ηράκλειο, καλεί όλους τους αγρότες που θέλουν να ταξιδέψουν με δικά τους μέσα να βρίσκονται στις 5:30 το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Εκείνοι που δε διαθέτουν δικά τους μέσα μεταφοράς, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ τα οποία θα μισθώσει ο Αγροτικός Σύλλογος και θα αναχωρήσουν από τις Ελαιοδεξαμενές στις 3:00 μ.μ. της Πέμπτης για το Ηράκλειο.

Ο Δήμος Ιεράπετρας

Την έντονη αγανάκτησή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Λασιθίου σε βασικούς τομείς παρά τις όποιες υποσχέσεις έχουν δοθεί κατά καιρούς, ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργού, έχει εκφράσει, ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

«Άν θέλουμε ανάπτυξη, θα πρέπει να έχουμε δυνατούς δήμους και δυνατή περιφέρεια. Κάτι που δυστυχώς δεν έχουμε. Χωρίς να λύσουμε το τεράστιο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, σε μια εποχή που όλα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει χρηματοδότηση τι νόημα έχει να μιλάμε για αναπτυξιακό συνέδριο στην Κρήτη, τη στιγμή που οι δήμοι της Κρήτης υποφέρουν;

Όταν ζητιανεύουμε χρήματα, όταν το νομοσχέδιο του Καλλικράτη άλλα προβλέπει και άλλα συμβαίνουν, όταν λειτουργούμε σαν πυροσβεστήρες, σε μια κυβερνητική πολιτική που άλλα λέει και άλλα κάνει, γιατί πρέπει να συνεδριάζουμε για πολλοστή φορά τα τρία τελευταία χρόνια, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήρθε στον Άγιο Νικόλαο δεσμεύτηκε για έργα που θα προχωρήσουν άμεσα στο νομό αλλά ποτέ δεν προχώρησαν;

Απτό παράδειγμα η προσαγωγός διώρυγα Μύθων - Φράγματος Μπραμιανών, έργο για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, με ώριμη μάλιστα μελέτη για το οποίο όμως δεν έχει γίνει το παραμικρό. Αν αυτή τη στιγμή δεν έχει προτεραιότητα το νερό της άρδευσης στον Δήμο Ιεράπετρας, όταν κινδυνεύουν 17 χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών να μείνουν ακαλλιέργητα, τότε πως θα 'ρθει η ανάπτυξη;

Ακούμε για το φράγμα στις Λιθίνες, μεγάλη προσπάθεια για χρόνια, ώριμη μελέτη που όμως έχει μπει στο συρτάρι από το 2010. Ακούμε για το φράγμα στον Άγιο Ιωάννη, ένα έργο που ξεκίνησε ως ανταποδοτικό του έργου στον Αθερινόλακκο, με ώριμη μελέτη, όμως και αυτό έχει μπει στο συρτάρι, τη στιγμή μάλιστα που αφορά μια περιοχή που αναπτύσσεται τουριστικά, όπως η περιοχή του Αγίου Ιωάννη που έχει μεγάλες ανάγκες νερού.

Για ποια ανάπτυξη λοιπόν μιλάμε αν δεν έχουμε νερό να καλλιεργήσουμε και αν δεν έχουμε δρόμους στην περιοχή της Ιεράπετρας για να μπορέσουμε να φτάσουμε κοντά στα σημεία τουρισμού που έχει ο δήμος Ιεράπετρας και ο νομός Λασιθίου; Θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχει αεροδρόμιο στη Σητεία, να υπάρχει λιμάνι στη Σητεία και ο δρόμος Σητεία - Ιεράπετρα να είναι όπως είναι εδώ και 60 χρόνια, εξαιρουμένης της παράκαμψης Κουτσουρά - Μακρύ Γιαλού ένα κομμάτι 4 - 5 χιλιόμετρα που έγινε μετά από μεγάλη προσπάθεια και συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου, τις Νομαρχίας και της Περιφέρειας. Για ποια ανάπτυξη να μιλήσουμε στον νομό Λασιθίου, όταν στον δρόμο Παχιά Άμμος - Καλό Χωριό, ένα δρόμο μεγάλης επικινδυνότητας, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στα διερχόμενα οχήματα λόγω της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου και της αυξημένης κίνησης καθ' όλη την τουριστική και την καλλιεργητική περίοδο; Αρκετά πια με το παραμύθι της ανάπτυξης», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκης.

Η Λαϊκή Ενότητα

Η Λαϊκή Ενότητα Ν. Λασιθίου με αφορμή την κάθοδο του Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «μετά από σαράντα χρόνια με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ η κοροϊδία συνεχίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας βαφτίζεται Πρόοδος και ανάπτυξη.

Ο μεταλλαγμένος - νεοφιλελεύθερος - μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά ακάθεκτος στην πολιτική του ξεπουλήματος, με το επικοινωνιακό περιτύλιγμα «αναπτυξιολογίας».

Η κυβέρνηση με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με τις οδυνηρές

συνέπειες των μνημονιακών μέτρων του 3ου μνημονίου και της «2ης αξιολόγησης - 4ο μνημόνιο», καθώς και των 113 νέων μέτρων που έπονται εν όψει της 3ης αξιολόγησης, προχωρά ακάθεκτη στην επιβολή ενός νεοαποικιακού καθεστώτος».

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια