Κρήτη

Θεαματική πρεμιέρα για την κυρία Σιντορέ στο Ηράκλειο

Μαγική ήταν η πρεμιέρα της μουσικοθεατρικής παράστασης "Η κυρία Σιντορέ και η Γραμματική σαν παραμύθι" στο Ανοικτό Θέατρο της Πύλης "Βηθλεέμ", στο Ηράκλειο.

Πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, έδωσαν το «παρών» σε ένα μιούζικαλ που η φαντασία, το χιούμορ και η μουσική έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παράσταση, που είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο-CD της Μαρίας Καριωτάκη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ίτανος", θα συνεχιστεί και σήμερα στην Πύλη "Βηθλεέμ", στις 8:30 το βράδυ.

«Οκτώ παιδιά και τέσσερις ηθοποιοί θα σας ξεναγήσουν στον κόσμο της Γραμματικής, έναν κόσμο παραμυθένιο, μελωδικό και ονειρικό. Ελάτε κι εσείς να σας δείξουμε ότι η Γραμματική δεν είναι μια συλλογή κανόνων αλλά μια συλλογή παραμυθιών!», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ποια είναι η κυριά Σιντορέ;

Σε ένα χωριό της Κρήτης τα παιδιά υποδέχονται την κυρία Σιντορέ, μια δασκάλα που αγαπάει τη μουσική και τα παραμύθια. Η κυρία Σιντορέ δε χάνει την ευκαιρία να διηγηθεί τις παράξενες ιστορίες της και να τραγουδήσει μαζί με τα παιδιά. Η πλατεία του χωριού πλημμυρίζει με μελωδίες και παράξενους παραμυθένιους ήρωες βγαλμένους από τον κόσμο της Γραμματικής. Η μάγισσα Χωρίστρα, η πριγκίπισσα Επιθετούλα, ο Έκτωρ Ενεστώτας είναι μόνο λίγοι από τους ήρωες που παρελαύνουν στη σκηνή, δείχνοντας στους μικρούς και μεγάλους θεατές ότι η Γραμματική δεν είναι μια συλλογή κανόνων, αλλά μια συλλογή παραμυθιών!

Μάθημα επί σκηνής

Παρακολουθώντας την παράσταση, τα παιδιά γνωρίζουν με έναν διαφορετικό τρόπο τα εξής γραμματικά φαινόμενα: ρήμα, ουσιαστικό, επίθετο, Ενεστώτα, Αόριστο, Παρατατικό, Μέλλοντα, τέσσερις πτώσεις, σημεία στίξης και διαλυτικά. Όλα αυτά χωρίς να αντιληφθούν ποτέ ότι βλέποντας μια παράσταση διδάσκονται ταυτόχρονα Γραμματική!

Μια παράσταση που μπορεί να τραβήξει την προσοχή των παιδιών ακόμα και προσχολικής ηλικίας, ενώ με το χιούμορ και τις πρωτότυπες ιστορίες της κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον ακόμα και των μεγάλων.

Η είσοδος είναι 5 ευρώ, ενώ προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα πωλητήρια του κηποθέατρου "Νίκος Καζαντζάκης" και στο εστιατόριο "Μίνως" στη Δαίδαλου 30.

Συντελεστές

Κατερίνα Ζουρίδη (σκηνοθεσία)

Μαρία Καριωτάκη (κείμενα-χορογραφίες)

Νίκος Καλαθάκης (σκηνικά)

Κλειώ Ηλιάδη, Αγάθη Παντελίδου, Δημήτρης Βασμαρής και Σταύρος Κεντεποζίδης (μουσικές συνθέσεις).

Παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν οι: Αγγελική Ιερωνυμίδη, Ελένη Στυλιανάκη, Άρης Κουτεντάκης, Γιώργος Χατζηαντωνίου και τα παιδιά Άρτεμις Νικάκη, Γιάννης Τσικανδυλάκης, Κάτια Πεδιαδιτάκη, Νίνα Οικονόμου, Σήλια Οικονόμου, Ορέστης Καραντινάκης, Ηλιαχτίδα Ρακιντζή-Καραλή και Ηώ Γωνιανάκη.

Σχόλια