Κρήτη

Ο ρόλος της ΕΛΕΠΑΠ στην ένταξη χιλιάδων παιδιών στην κοινωνία

Πάνω από το 60% των παιδιών της αναγνωρισμένης Ειδικής Προσχολικής Αγωγής της ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. καταφέρνει να ενταχθεί στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Όπως τονίστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων Χανίων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, κάθε χρόνο περισσότερα από 1.000 βρέφη, παιδιά και ενήλικες με ιδιαίτερες νευροαναπτυξιακές ανάγκες καταφέρνουν να κατακτήσουν την αυτονομία τους και να ενσωματωθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και έξι κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, από τα οποία το ένα στα Χανιά, η ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες ολοκληρωμένης αποκατάστασης.

Όπως είπε ο παιδοψυχίατρος του κέντρου στα Χανιά κ. Αριστείδης Στουρνάρας «η αλήθεια είναι ότι το μότο μας είναι αυτό που λέει ο Ελύτης: Κάνε ένα άλμα που να ναι πιο γρήγορο απ' τη φθορά. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη στα πολύ πρώιμα στάδια, δε μιλάμε για μια βλάβη που έχει ήδη γίνει. Μιλάμε για κάτι που χτίζεται με διαφορετικό τρόπο, οπότε παρεμβαίνουμε εκεί, στη βάση των πραγμάτων να αλλάξουμε ότι μπορούμε, ώστε η εξέλιξη να είναι στο μέγιστο δυνατό, καλή».

«Ο προγεννητικός έλεγχος δεν εξασφαλίζει πάντα διάγνωση βλάβης»

Παρά τις νέες επιστημονικές μεθόδους που εφαρμόζονται στον προγεννητικό έλεγχο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εγκεφαλικές βλάβες δεν είναι δυνατό να διαγνωστούν.

Η κ. Ελένη Σκουτέλη Παιδονευρολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ σε Αθήνα και Χανιά,  εξήγησε ότι «ένας μεγάλος αριθμός προβλημάτων νευροαναπτυξιακών αναπτύσσεται πριν τη γέννηση. Δε μπορεί πάντοτε να διακριθεί και να διαγνωστεί απαραίτητα προγεννητικά. Οφείλεται σε γονιδιακούς παράγοντες και παρόλες τις γονιδιακές εξετάσεις που μπορεί να κάνει ένα νέο ζευγάρι, δεν εξασφαλίζεται κανείς για τα κακά γονίδια διότι δεν κληρονομούνται αλλά είναι αυτό που λέμε αυτόματες μεταλλάξεις. Αυτό μπορεί να μην έχει εμφανείς διαταραχές ούτε στη μαγνητική εγκεφάλου, ούτε στην αμνιοπαρακέντηση».

Καθοριστικός ο τρόπος ζωής της μητέρας

Στις εγκεφαλικές βλάβες ενός βρέφους, σημαντικός είναι ο παράγοντας του τρόπου ζωής μιας μητέρας την περίοδο της κύησης. «Το αλκοόλ, το κάπνισμα, οι ουσίες, είναι παράγοντες που επιδρούν. Ευτυχώς τη χώρα μας δεν είναι διαδεδομένα φαινόμενα αυτά. Η Ελληνίδα μητέρα και προσέχει τη διατροφή της και την υγεία της γενικώς ώστε να προφυλάξει το έμβρυο» σημείωσε η κ. Σκουτέλη.

Το επιστημονικό συνέδριο της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια λειτουργίας της.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Σχόλια