default-image

Παλαιόχωρα: 62 ψυχές στο αμπάρι ιστιοφόρου, μαζί και μωρό

Κρήτη
Παλαιόχωρα: 62 ψυχές στο αμπάρι ιστιοφόρου, μαζί και μωρό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξήντα δύο μετανάστες Ιρακινής και Ιρανικής καταγωγής, ανάμεσα τους και δεκατέσσερα παιδιά, που επέβαιναν σε ιστιοφόρο, αποβιβάστηκαν χθες το πρωί στο λιμάνι της Παλαιόχωρας μετά από ολονύχτια επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος νότια της Γαύδου για τη διάσωση τους. Μαζί τους και τρεις Ουκρανοί, φερόμενοι ως διακινητές οι οποίοι συνελήφθησαν.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας με πλωτά των Λιμενικών Σταθμών Παλαιόχωρας και Αγίας Γαλήνης, ενώ κάποιοι εξ αυτών με το ιστιοφόρο το οποίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της κωμόπολης. Από εκεί, με λεωφορείο της Ελληνικής Αστυνομίας μεταφέρθηκαν στην παιδική κατασκήνωση του δήμου Χανίων στον Καλαθά Ακρωτηρίου.

Με ναυαγισμένο το όνειρο μιας νέας πατρίδας, λιγοστές αποσκευές και εμφανώς καταβεβλημένοι από το ταξίδι, οι μετανάστες άρχισαν να φθάνουν τμηματικά στην Παλαιόχωρα λίγο μετά τις έντεκα και μισή το πρωί.

Τριάντα εννέα άντρες, εννέα γυναίκες και δεκατέσσερα παιδιά ήταν στοιβαγμένοι στο ιστιοφόρο. Ανάμεσα τους και ένα μωρό δώδεκα μηνών.

Ολονύχτια επιχείρηση για τη διάσωσή τους

Μέσω του διεθνούς αριθμού 112 ένας από τους επιβαίνοντες ειδοποίησε στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Η κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση. Παραπλέοντα πλοία συνέδραμαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του. Στις επτά  το απόγευμα της ίδιας μέρας το ιστιοφόρο εντοπίστηκε να πλέει 50 ναυτικά μίλια νότια της Παλαιόχωρας και σε μεγάλη απόσταση από τη Γαύδο. Ο εισαγγελέας Πειραιά έδωσε εντολή οι μετανάστες να μεταφερθούν στην Παλαιόχωρα.

Σκάφη του Λιμενικού Σώματος προσέγγισαν το ιστιοφόρο, στο κατάστρωμα του οποίου βρίσκονταν μόνο οι τρεις Ουκρανοί, οι οποίοι υποστήριξαν ότι κάνουν μια συνηθισμένη βόλτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έδειξαν καμία διάθεση συνεργασίας με τους λιμενικούς. Οι μετανάστες ήταν κρυμμένοι στο αμπάρι. Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού, μπήκαν στο ιστιοφόρο θεωρώντας ότι οι δεν θα είναι πάνω από τριάντα, και προς έκπληξη τους είδαν διπλάσιο αριθμό ανθρώπων.

Στο πλωτό του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας επιβιβάστηκαν σαράντα οκτώ μετανάστες, πέντε επιβιβάστηκαν στο πλωτό του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης ενώ οι υπόλοιποι δώδεκα μαζί με τους τρεις Ουκρανούς, μεταφέρθηκαν με το ιστιοφόρο που ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της κωμόπολης. Στη ρυμούλκηση συνέδραμαν με αλιευτικό σκάφος και ψαράδες της περιοχής.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε η επιχείρηση εντοπισμού του ιστιοφόρου και διάσωσης των μεταναστών από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ήταν δύσκολες καθώς υπήρχε υψηλός κυματισμός.

Κοντά στους μετανάστες

Μέλη της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Σελίνου και Εθελοντές Σαμαρείτες του Τμήματος Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσέφεραν βοήθεια στους εξαντλημένους μετανάστες φροντίζοντας κυρίως τα παιδιά και τις μητέρες τους.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του δήμου Καντάνου Σελίνου που υποδέχτηκε αρχικά τους εξήντα δύο μετανάστες παρέχοντας τους νερό και φαγητό. Μια νεαρή μητέρα παρελήφθη λιπόθυμη από τους διασώστες και τους εθελοντές.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ, ΕΙΧΑΝ ΜΩΡΟ ΣΤΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ

Στην παιδική κατασκήνωση του Δ. Χανίων

Οι μετανάστες που όπως δηλώνουν είναι από το Ιράκ, με εξαίρεση τρεις που δηλώνουν Ιρανοί, μεταφέρθηκαν με λεωφορείο της Αστυνομίας στην παιδική κατασκήνωση του Καλαθά στο Ακρωτήρι Χανίων όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά.

Η λύση της παιδικής κατασκήνωσης επιλέχθηκε από τη δημοτική αρχή των Χανίων ως η πιο ενδεδειγμένη, δεδομένου ότι τα κατασκηνωτικά προγράμματα έχουν λήξει και ο χώρος εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για το σύνολο των μεταναστών και κυρίως για τα παιδιά.

Το κλειστό γυμναστήριο της παλιάς Ηλεκτρικής στο οποίο φιλοξενήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν πρόσφυγες, αποκλείστηκε ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Φωτογραφίες: Αντώνης Ιγγλεζάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News