default-image

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό από το Λασίθι

Κρήτη
Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό από το Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την προοπτική να διπλασιάσει ο Νομός Λασιθίου, την τουριστική του κίνηση, από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, επισημαίνει, μιλώντας στο neakriti.gr, ο ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου «Αίολος» που εδρεύει στη Μπρατισλάβα κ. Γιάννης Ηλιόπουλος, με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γιάννης Ηλιόπουλος, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην Ιεράπετρα, φιλοξενούμενος των ξενοδοχείων με τα οποία συνεργάζεται, εδώ και 14 χρόνια.

Μετά από 14 χρόνια παρουσίας στην τουριστική αγορά του Ν. Λασιθίου ο ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου «Αίολος» εκτιμά, από το ενδιαφέρον που δείχνει η Κεντρική Ευρώπη, ότι, θα μπορούσε να διπλασιάσει τις διανυκτερεύσεις των πελατών του στο Ν. Λασιθίου, αν η Ιεράπετρα και η Σητεία, είχαν περισσότερα διαθέσιμα κρεβάτια.

Το ταξιδιωτικό γραφείο «Αίολος», είναι το πρώτο που είχε πτήση τσάρτερ με τουρίστες, μόλις άνοιξε το αεροδρόμιο Σητείας. Τώρα ο Ν. Λασιθίου έχει και αεροδρόμιο, αλλά δεν έχει ξενοδοχεία με διαθέσιμες κλίνες.

«Το ταξιδιωτικό μας γραφείο, άρχισε πριν από 14 χρόνια, να φέρνει κόσμο στην Ιεράπετρα, το Μακρύ Γιαλό και τη Σητεία, και αυτό έγινε αφού, μια και μόνο επίσκεψη μου τότε, στις νότιες παραλίες του Ν. Λασιθίου, και μια κουβέντα με τους ξενοδόχους της περιοχής, ήταν αρκετή για να καταλάβω τι διαφορετικό προσφέρει αυτή η περιοχή και να δημιουργήσω μια καλή συνεργασία με ανθρώπους χαμογελαστούς, που διατηρούν όλοι οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, για τις οποίες οι πελάτες που φέρνουμε εδώ, μόνο καλά λόγια έχουν να μας πουν επιστρέφοντας στην Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Στα 14 χρόνια που έχουν περάσει, από αυτές τις 3 χώρες έχουμε φέρει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους έρχονται και ξανάρχονται καθώς δεν χορταίνουν τις ομορφιές και τη φιλοξενία αυτού του τόπου. Έχουμε πελάτες που στα 14 αυτά χρόνια, έχουν έρθει μέχρι και 10 φορές στην Ιεράπετρα», μας λέει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Το θεωρούν σπουδαίο πράγμα, ότι αναχωρώντας, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, τους σφίγγει το χέρι, τους αγκαλιάζει και τους ευχαριστεί, επειδή προτίμησαν την επιχείρηση του. Το θεωρούν εκπληκτικό, το ότι βλέπουν ολόκληρη την οικογένεια του ξενοδόχου, να εργάζεται και να βοηθά τους σερβιτόρους και επίσης το θεωρούν σημαντικό ότι, αυτές οι επιχειρήσεις μένουν στα νεαρά μέλη αυτών των οικογενειών που ακολουθούν τους γονείς τους. Τους εντυπωσιάζει η εναλλαγή του τοπίου. Το βουνό, η ενδοχώρα με τους ηλικιωμένους στα χωριά να τους προσφέρουν το κέρασμα τους, οι ελαιώνες, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, οι δαντελωτές παραλίες, οι κολπίσκοι και γενικότερα ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Τους μένει αξέχαστη, η κρητική γαστρονομία. Τους αρέσει να τους σερβίρουν το φρέσκο ντόπιο παρθένο ελαιόλαδο, με τη γλυκιά, ζουμερή, Γεραπετρίτικη ντομάτα. Τα φρέσκα κηπευτικά τους ξετρελαίνουν, γιατί τα συγκρίνουν με τα άγευστα Ολλανδικά που τρώνε στην πατρίδα τους», προσθέτει ο κ. Γιάννης Ηλιόπουλος.

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του ταξιδιωτικού γραφείου «Αίολος», φαίνεται ότι, σε σύγκριση με πέρυσι στην Ιεράπετρα και τη Νοτιοανατολική Κρήτη έχουν έρθει 15% περισσότερου Τσέχοι, Σλοβάκοι και Ούγγροι, σε σύγκριση με πέρυσι.

«Η σεζόν όπως είχαμε πεί από την αρχή της περιόδου, θα πάει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, με πολύ μεγάλες πληρότητες. Πρώτη φορά έχουμε από πολύ νωρίτερα τόσες προκρατήσεις για τον Οκτώβριο. Και πέρυσι πήγε καλά ο Οκτώβρης, αλλά με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, τώρα όμως έχουμε ήδη προκρατήσεις και αυτή είναι η διαφορά. Πέρα από τα θετικά που έχει αυτή η χρονιά, έχει και το αρνητικό της διόγκωσης του προβλήματος της παράνομης και αδήλωτης λειτουργίας εκατοντάδων καταλυμάτων. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που η πολιτεία δεν έχει καταφέρει να το ελέγξει. Στα αρνητικά που θα αντιμετωπίσουμε εκτός από τη σκληρή φορολογία, είναι και το ότι, από την 1-1-2018 θα ισχύσει η εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης, που θα μειώσει τη ροή των τουριστών προς τη χώρα μας. Εκτός από την υπερφορολόγηση των Ελλήνων, η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο, θα φορολογεί στην ουσία, και τους ξένους επισκέπτες που θα αποφασίσουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας!», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News