Κρήτη

Στην Κρήτη οι πρώτες κλεμμένες ανθρώπινες πατημασιές

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι δράστης της κλοπής ήταν 55χρονος ημεδαπός.

Σε χρόνο ρεκόρ η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης εξιχνίασε την απιστευτη  κλοπή που εξακολουθεί να συγκλονίζει την επιστημονική κοινότητα της χώρας.

Τα πετρώματα με τις απολιθωμένες ανθρώπινες πατημασιές 5,7 εκατομμυρίων ετών, που εκλάπησαν από τον αρχαιολογικό χώρο στον Τράχηλο Κισσάμου, βρέθηκαν στην κατοχή ενός ατόμου σε Κρήτη και συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα στο Νέο Ρύσιο στην περιοχή της Θέρμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΛΟΠΗΣ  ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΩΝ

Για την υποθεση, μάλιστα ασχολήθηκε αποκλειστικα το Α.Τ. Κισσαμου σε συνεργασια με τις αρχες της Θεσσαλονίκης. Χθες το απόγευμα, στο σπίτι του 55χρονου σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο τμήματα πλάκας που φέρουν αποτυπώματα βάδισης και εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Ο 55χρονος εντοπίστηκε σήμερα  το πρωί στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Χαριλάου Θεσσαλονίκης, όπου εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς, τους υπέδειξε αγροτική περιοχή, στην οποία βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα και κατασχέθηκαν έξι (6) τμήματα πλάκας με αποτυπώματα βάδισης, τα οποία μετέφερε από τα Χανιά.

Παρέλαβε για φύλαξη τα κλεμμένα

Ο 55χρονος που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση είχε κρύψει τα κλεμμένα τμήματα των πετρωμάτων σε οικοπεδικό χώρο. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 55χρονος είναι και ο δράστης της κλοπής.  Εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς, τους υπέδειξε αγροτική περιοχή, στην οποία βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα και κατασχέθηκαν έξι (6) τμήματα πλάκας με αποτυπώματα βάδισης, τα οποία μετέφερε από τα Χανιά.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΧΑΘΗΚΑΝ ΠΑΤΗΜΑΣΙΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Πως ξετυλίχθηκε το νήμα

Το νήμα της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγει το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου στο οποίο την περασμένη Τετάρτη καταγγέλθηκε η κλοπή. Υλικό και πληροφορίες οδήγησαν σε έρευνες στη Θεσσαλονίκη και τελικά στην προσαγωγή του 55χρονου στις αρχές..

Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η απίστευτη κλοπή, το μέλος της ερευνητικής ομάδας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Χαράλαμπος Φασουλάς ,είχε τονίσει ότι το σύνολο της θέσης και των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο. Κάθε προσπάθεια διακίνησης, θα ήταν αδύνατη.  

Η κινητοποίηση των αρχών για τον εντοπισμό των δέκα πετρωμάτων με τα απολιθωμένα ανθρώπινα ίχνη ήταν άμεση. Επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας βρέθηκαν στον Τράχηλο Κισσάμου και την ίδια στιγμή άρχισαν οι αστυνομικές έρευνες.

Αναλυτικά το δελτίο της αστυνομίας

Εξιχνιάστηκε άμεσα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, υπόθεση κλοπής από αρχαιολογικό χώρο στην Κίσσαμο Χανίων και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 55χρονου ημεδαπού, για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία υπαλλήλου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σύμφωνα με την οποία άγνωστος δράστης αφαίρεσε τμήματα από επιφάνεια βράχου, που φέρουν αποτυπώματα βάδισης, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Από την εμπεριστατωμένη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα και προανάκριση, καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση στοιχείων, προέκυψε ότι δράστης της κλοπής ήταν 55χρονος ημεδαπός.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χθες (14-09-2017) το απόγευμα, στην οικία του 55χρονου σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο τμήματα πλάκας που φέρουν αποτυπώματα βάδισης και εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Ο 55χρονος εντοπίστηκε σήμερα (15-09-2017) το πρωί στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Χαριλάου Θεσσαλονίκης, όπου εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς, τους υπέδειξε αγροτική περιοχή, στην οποία βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα και κατασχέθηκαν έξι (6) τμήματα πλάκας με αποτυπώματα βάδισης, τα οποία μετέφερε από τα Χανιά.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 55χρονου θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χανίων, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου.

Σχόλια