default-image

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο 4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (video)

Κρήτη
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο 4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας από 29 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου «ανοίγει» τα πανιά του και ταξιδεύει σε πολλές πόλεις της Κρήτης, της Ελλάδας και όλης της υφηλίου.

Το μεγάλο ταξίδι του Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο ξεκινάει τιμητικά από την γεννέτειρα του την Ιεράπετρα και την πατρίδα του την Κρήτη με ταυτόχρονες εκδηλώσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά, προβάλλοντας τον πολιτισμό της εικόνας στην καρδιά της κοινωνίας.

Εικόνες και ήχοι, τοπία και άνθρωποι, που ταξιδεύουν από τις εσχατιές του κόσμου και βρίσκουν φιλόξενο αραξοβόλι στην πόλη της Ιεράπετρας και γίνονται σκηνές και συναισθήματα στο πανί του κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ στην οικουμενική του περιοδεία θα πραγματοποιήσει προβολές και εκδηλώσεις σε πολλές Χώρες και πόλεις του κόσμου όπως Μόσχα, Μαριούπολη, Κριμαία, Γεωργία, Αρμενία, Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Τελ Αβίβ,Καζακστάν, Κίνα κ.α. Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ καλοσωρίζει και προβάλλει το «China Dream», που όπως υποδηλώνει και το όνομα του «Κινέζικο όνειρο», είναι μια φαντασμαγορική συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ της Ιεράπετρας με τα 9 μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ της Κίνας. Είναι μια ανταλλαγή ιδεών, ταινιών και εικόνας μεταξύ των Φεστιβάλ των δύο χωρών αλλά και ανταλλαγή ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του ο θεσμός «4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας», φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Αφιέρωμα: Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση».

Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:

· Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας

· Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,

· Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

· Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα θέμα «Αφιέρωμα: Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση», πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Για μια ακόμη χρονιά, το Φεστιβάλ καινοτομεί πραγματοποιώντας εκπαιδευτικό και ενημερωτικό πρόγραμμα σεμιναρίων σκηνοθεσίας και σεναρίου σε παιδιά Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από καθηγητές διακεκριμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους στο χώρο.

Έτσι το Φεστιβάλ γίνεται το εφαλτήριο δημιουργίας, επικοινωνίας και συμμετοχής των νέων παιδιών δίνοντας τους το βήμα, ώστε να αποκτήσουν τη δική τους καλλιτεχνική ταυτότητα στο κινηματογραφικό, μουσικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Για το λόγο αυτό, φιλοξενεί 12 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από 72 νέους ομογενείς από τη Ρωσία. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, ως αναγνώριση για το έργο του στην ενδυνάμωση και στην προώθηση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της τοπικής του κοινωνίας αλλά και της Ευρώπης ευρύτερα έχει πλέον την Ευρωπαϊκή ταυτότητα «EFFE» 2017- 2018 (Europe for Festivals, Festivals for Europe του European Festival Association).

Ως καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ σας καλώ να γίνεται θεατές και πρωταγωνιστές στις προβολές που θα πραγματοποιηθούν στην Ιεράπετρα, στο Οροπέδιο Λασιθίου και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά, από 29 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου 2017.

Ιεράπετρα - 29 Σεπτεμβρίου με 2 Οκτωβρίου - Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη - 10 το πρωί μέχρι 10 το βράδυ

Σεμινάρια σκηνοθεσίας και σεναρίου - 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου - Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη Ιεράπετρα - 17:00 - 21:00

Οροπέδιο Λασιθίου - 1 Οκτωβρίου και 2 Οκτωβρίου - 10 το πρωί μέχρι 10 το βράδυ

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου - Χανιά - 30 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου - 6 το απόγευμα μέχρι 12 το βράδυ

Είσοδος Δωρεάν σε όλες τις προβολές και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Πλήρη Πρόσβαση στα ΑΜΕΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News