default-image

Συγκέντρωση για τους αναπληρωτές που παραμένουν… «άστεγοι»

Κρήτη
Συγκέντρωση για τους αναπληρωτές που παραμένουν… «άστεγοι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν μπορούν να βρουν ένα αξιοπρεπές σπίτι, το οποίο να διατίθεται σε λογική τιμή, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στο Ρέθυμνο. Για το φλέγον αυτό ζήτημα κάνει λόγο η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, καλώντας, παράλληλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και την τοπική κοινωνία σε συγκέντρωση και 2ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «ΑΣΤΕΓΟΙ» ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου:

Η εύρεση στέγης στην πόλη του Ρεθύμνου, όπως και σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, αποτελεί ένα πρόβλημα ιδιαίτερα οξυμένο τα τελευταία χρόνια. Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, οι μισθοί των εκπαιδευτικών μειώνονται, ο αριθμός των κατοικιών παραμένει περιορισμένος με αποτέλεσμα το κόστος της στέγασης να είναι απαγορευτικό για τους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές.

Την κατάσταση επιδεινώνει η ραγδαία αύξηση της χρήσης διαδικτυακών τουριστικών πλατφορμών, μέσω των οποίων αποφεύγεται η απόδοση ΦΠΑ. Αυξάνεται έτσι η κερδοφορία των ιδιοκτητών και κατ' επέκταση και το κόστος ενοικίασης των λίγων εναπομείναντων κατοικιών με αποτέλεσμα την αδυναμία εύρεσης σπιτιών προς ενοικίαση με αξιοπρεπείς όρους.

Η κατάσταση επειδεινώνεται ακόμα περισσότερο για συναδέλφους που φέρνουν μαζί και την οικογένειά τους και καλούνται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για το βαλάντιό τους στα ξενοδοχεία της πόλης έως ότου βρουν κατάλυμα.

Οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών συχνά φτάνουν σε παράλογα επίπεδα αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαθέτουν τις κατοικίες  τους μόνο μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου πετώντας έτσι στο δρόμο, στη μέση της σχολικής χρονιάς, τους εκπαιδευτικούς.

Το πρόβλημα αφορά την τοπική κοινωνία στο σύνολό της αφού εκπαιδευτικοί, νέοι γιατροί και φοιτητές δεν θα επιλέγουν πια την πόλη με όποια συνέπεια μπορεί να έχει αυτό στην τοπική οικονομία και τις κοινωνικές παροχές.

Το υπουργείο περιορίζεται σε ένα αόριστο ευχολόγιο και παραπέμπει την επίλυση του θέματος στον εκάστοτε Δήμο. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε πλέον να μένουμε θεατές την ώρα που οι συνάδελφοι και οι οικογένειές τους επιβαρύνονται οικονομικά και ψυχολογικά.

•      Απαιτούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ξεκάθαρη θέση και να δώσει άμεση και μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

•      Να εξεταστεί το ενδεχόμενο της παραχώρησης χώρων στέγασης του Δήμου ή εύρεσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων για την προσωρινή στέγαση των συναδέλφων.

•      Να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση των συναδέλφων αναπληρωτών, ώστε να μειωθεί το κόστος διαβίωσής τους.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και την τοπική κοινωνία να συστρατευθεί στον αγώνα μας.

Συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου, την Τρίτη 19/9 ώρα 12:30μμ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News