default-image

Ο γυρισμός της «Μαρίας» στα Κρητικά νερά

Κρήτη
Ο γυρισμός της «Μαρίας» στα Κρητικά νερά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θαλάσσια χελώνα «Μαρία», που βρέθηκε στη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας τον Μάιο, χτυπημένη στο κεφάλι και αδύναμη, επανήλθε στη θάλασσα κατά τη δημόσια απελευθέρωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και τους ερευνητές του σε συνεργασία με το γραφείο τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης, το Σάββατο, 2 Σεπτέμβρη.

Η «Μαρία» φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για τρεις μήνες, μέχρι να επανέλθει στην υγεία της και να είναι έτοιμη να επανενταχθεί στο φυσικό της περιβάλλον.

Κάθε χρόνο το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ περιθάλπει πάνω από 70 χελώνες, και όσες από αυτές καταφέρουν να επανέλθουν πλήρως, επανεντάσσονται στη θάλασσα μέσα από την διαδικασία της λεγόμενης «απελευθέρωσης».

Οι δημόσιες απελευθερώσεις αποτελούν σημαντικότατο θεσμό στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για τα θέματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

Έχουν σαν κύριο στόχο τους να φέρουν τον άνθρωπο κοντά στην άγρια ζωή, να του μεταφέρουν το μήνυμα της προστασίας της και να τον κάνουν κοινωνό αυτού του μηνύματος με σκοπό την επιμέρους δράση.

Δράση η οποία συνδέεται με την προστασία, όχι μόνο του ίδιου του είδους αλλά, κυρίως με τις παραλίες ωοτοκίας που αποτελούν βιότοπους της θαλάσσιας χελώνας αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, και παραλίες αναψυχής για τον άνθρωπο.

Παρόλο που η θαλάσσια χελώνα αποτελεί είδος που το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ζει στην θάλασσα, η επιβίωση της εξαρτάται άρρηκτα από την καλή κατάσταση των παραλιών ωοτοκίας καθώς δημιουργεί τις φωλιές της σε αυτά τα οικοσυστήματα.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι βιότοποι αυτοί, επηρεάζουν  την ωοτοκία, την επώαση καθώς και την εκκόλαψη των αυγών και έτσι σε όσο πιο φυσική κατάσταση βρίσκονται χωρίς ανθρωπογενείς παρεμβάσεις τόσο αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας της εκκόλαψης άρα γεννιούνται περισσότεροι νεοσσοί η οποίοι τελικά θα καταφέρουν να φτάσουν επιτυχώς μέχρι το νερό, να κολυμπήσουν, να ταξιδέψουν για χρόνια, και ως ενήλικα πια άτομα να μπορέσουν να επιστρέψουν ξανά πίσω στην παραλία στην οποία γεννήθηκαν.

Βασική προϋπόθεση στο τελευταίο, είναι επίσης η ίδια παραλία να συνεχίζει να υπάρχει στην ίδια καλή κατάσταση ώστε να επιστρέψουν σε αυτή.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με τις ομάδες του θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους τίμησαν την απελευθέρωση της «Μαρίας» με την παρουσία τους. Μεταξύ άλλων, ευχαριστεί ιδιαιτέρως την κα. Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, αντιδήμαρχο Ρεθύμνης σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού και τις Λιμενικές αρχές που παρευρέθηκαν με κύριο εκπρόσωπο τους τον Ανθυποπολοίαρχο Σ.Λ. Κωνσταντίνο Χατζηπασχάλη.

Τέλος ευχαριστεί θερμά ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο για την υιοθεσία της Μαρίας και την κάλυψη των εξόδων της σε φάρμακα και τροφή αλλά και της μεταφοράς της στην Κρήτη καθώς επίσης και για την προστασία της παραλίας και την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την θαλάσσια χελώνα καθ' όλη την διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας/επώασης και εκκόλαψης που κρατάει από τον Μάιο έως τον Οκτώβρη.

Η προστασία της φύσης διασφαλίζει την ποιότητα της ζωής μας και εξασφαλίζει ένα μέλλον όπου και οι επόμενες γενιές θα έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν τα αγαθά της: θάλασσες γεμάτες ζωή, καθαρό αέρα, όμορφα δάση και θαυμαστά είδη που κάνουν αυτό τον πλανήτη πλούσιο, μοναδικό και σπάνιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News