default-image

"Παγωμένες" τιμές και ΕΝΦΙΑ καταστρέφουν τους αγρότες

Κρήτη
"Παγωμένες" τιμές και ΕΝΦΙΑ καταστρέφουν τους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης για την Κτηνοτροφία της χώρας έχει εκπονήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και μέσα από αυτό έχει επιλέξει τα πιο σημαντικά αιτήματα και ζητήματα, συμπεριλαμβάνοντάς τα σε υπόμνημα που το έχει υποβάλει τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και στα πολιτικά κόμματα της χώρας, καλώντας άπαντες τους πολιτικούς να πάρουν θέση. «Ξεχωρίσαμε τις θέσεις μας εκείνες», λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος, «που μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα και κάποιες από αυτές χωρίς να χρειάζονται ούτε χρήματα για να γίνουν πράξη»!

Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο Τάκης Πεβερέτος αναφέρει ότι «αυτά τα βήματα αν πραγματοποιηθούν θα δώσουν μια ανάσα στην κτηνοτροφία της χώρας, που παράγει ένα μεγάλο ποσοστό τροφίμων στους Έλληνες καταναλωτές. Και ταυτόχρονα βλέπουμε η χώρα μας να υποχρεώνεται να εισάγει γάλατα, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας μεγαλύτερο άνοιγμα στο ισοζύγιο πληρωμών»...

Ο δραστήριος συνδικαλιστής, στο σημείο αυτό, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γάλα, για το οποίο λέει: «Για το μεν αιγοπρόβειο γάλα αυτό που απεργάζονται μεγάλες βιομηχανίες είναι η καταστροφή της αιγοπροβατοτροφίας. Γιατί μιλάμε για τιμές στο πρόβειο κάτω από 80 λεπτά το κιλό, έναντι 93 που ήταν η μέση τιμή το προηγούμενο διάστημα. Και στο Αίγιο είναι κάτω από 50 λεπτά, όταν η μέση τιμή ήταν 57-58 λεπτά το κιλό. Το ίδιο κάνουν και με το αγελαδινό, που, ενώ στην Ευρώπη έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 9 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, στην Ελλάδα μένουν παγωμένες οι τιμές, με μια αύξηση μόλις ενός λεπτού, καταστρέφοντας περαιτέρω την αγελαδοτροφία»...

Το υπόμνημα

«Δε στείλαμε το υπόμνημα μόνο στον πρωθυπουργό. Το στείλαμε σε όλα τα κόμματα, για να πάρουν θέση όλοι, τι θέλουν να κάνουν με τη χώρα μας και με την εθνική παραγωγή γενικότερα, γιατί η κτηνοτροφία απορροφά το 1/3 της εθνικής παραγωγής», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος. Σύμφωνα με όσα τονίζει το υπόμνημα, «σήμερα με τον κλάδο απασχολούνται περίπου 500.000 άτομα στη χώρα μας και χιλιάδες επιχειρήσεις, κύρια μικρομεσαίες, δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, το εμπόριο, τις μεταφορές και εξαρτώνται από την κτηνοτροφική παραγωγή. Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι η κτηνοτροφία απορροφά το 1/3 της φυτικής παραγωγής και μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ατμομηχανή για την ελληνική γεωργία».

Παρότι η κτηνοτροφία αποτελεί «τη βαριά βιομηχανία της χώρας», είναι κλάδος ο οποίος - σύμφωνα με το ΣΕΚ - «έχει πληγεί βαθιά τα χρόνια των μνημονίων και δοκιμάζεται από πρωτοφανή κρίση που απειλεί πλέον αυτή καθαυτή τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας».

Φορολογικό

Για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας απαιτούνται μέτρα άμεσης προτεραιότητας, πέραν των άλλων μέτρων που περιγράφονται στο "Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας" του ΣΕΚ, ως ακολούθως:

α) ΕΝΦΙΑ: «Στο Ν. 4223/2013 (ΕΝΦΙΑ), άρθρο 5 παρ. 2 αναφέρεται ότι "για κάθε φυσικό πρόσωπο ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, σύμφωνα με κλιμάκια και συντελεστές". Στους κτηνοτρόφους, ωστόσο, προσδιορίζονται πολύ μεγάλες αξίες στα κτηνοτροφικά κτίσματα, μετατρέποντάς τα ουσιαστικά σε "παλάτια" που ξεπερνούν το ύψος των 200.000 ευρώ και έτσι υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο ο οποίος υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση.

Προκειμένου να μη συνεχιστεί για μια ακόμη χρονιά η κατάφωρη αδικία εις βάρος των πτηνοκτηνοτρόφων, ζητάμε απαλλαγή των παραγωγικών μας ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες,) από κάθε φόρο, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ, και ιδιαίτερα του συμπληρωματικού φόρου».

β) Συντελεστής φορολόγησης εισοδήματος: «Στην κατεύθυνση της επιβίωσης και ενίσχυσης του κλάδου επιβάλλεται άμεσα η μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος με επαναφορά του συντελεστή φορολόγησης στο 5-8% για τη ζωική παραγωγή, όπως ίσχυε πριν».

γ) Ακατάσχετος λογαριασμός: «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι αγρότες δικαιούνται έναν ατομικό ακατάσχετο λογαριασμό, ύψους 1.250 ευρώ. Η κτηνοτροφία όμως διαφοροποιείται από κάθε άλλη αγροτική εργασία, καθώς έχει να κάνει με ζωντανούς οργανισμούς που απαιτούν συνεχή φροντίδα κάθε ημέρα, 365 μέρες το χρόνο, που μεταφράζεται από ζωοτροφή, μέχρι φάρμακα. Μόνο οι ζωοτροφές συμμετέχουν κατά 60-65% στη διαμόρφωση του κόστους εκτροφής, που σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ομαλή λειτουργία των μονάδων τους και την απαιτούμενη ρευστότητα για την αγορά των ζωοτροφών αλλά και των λοιπών εισροών. Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει ειδικά για την κτηνοτροφία-πτηνοτροφία να θεσμοθετηθεί ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός ύψους 10.000 ευρώ, κ.ά.».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News