Κρήτη

Λ. Αυγενάκης: Άστοχη η κυβέρνηση στον έλεγχο καυσίμων

Αναποτελεσματικούς και άστοχους χαρακτηρίζει ο Γραμματέας Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα ελέγχου του εμπορίου καυσίμων.

Συγκεκριμένα, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται στην αναποτελεσματικότητα του μέτρου αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι:

«Εντελώς αναποτελεσματική αποδείχθηκε η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία δεν προσέφερε ούτε στην εθνική οικονομία, ούτε στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ τον Οκτώβριο 2016, η αύξηση του ΕΦΚ επέφερε αύξηση της τιμής του και συνακόλουθα μείωση της ζήτησης από το -1,8% το 2015 στο -4,1% το 2017, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να υστερεί πολύ από το προσδοκώμενο, υστέρηση που διευρύνεται περαιτέρω λόγω της αύξησης του λαθρεμπορίου.

Η τιμή του πετρελαίου παραμένει υψηλή με αποτέλεσμα πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών και ιδιαίτερα άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, να μην έχουν δυνατότητα να το προμηθευτούν, λόγω ακριβώς της μη μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Οι ευαίσθητες αυτές ομάδες, αναγκάζονται να καταφύγουν σε λύσεις όπως η καύση ξύλου ή ακατάλληλων υλικών ή ακόμη και να παραμείνουν χωρίς θέρμανση, με συνέπεια να αναφέρονται περιστατικά πυρκαγιών και θανάτων από αυτοσχέδιες σόμπες και τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας της λαθραίας υλοτομίας και της αιθαλομίχλης.

Η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων δεν επιτυγχάνεται με την επιβολή πρόσθετων φόρων αλλά με πολιτική βούληση και στρατηγικό σχεδιασμό από πλευράς της Κυβέρνησης, κάτι στο οποίο απέτυχε παταγωδώς. Οι ασαφείς και ανεφάρμοστες υπουργικές αποφάσεις που έχουν υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2016, και αφορούν στην υποχρεωτική τοποθέτηση συστημάτων εισροών- εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πωλητών θέρμανσης, καθώς και στα πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών, αποδεικνύουν την ανικανότητα διαχείρισης του θέματος της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε 1,5 δισ. ευρώ έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τελικά εισπράττει λιγότερα από 3.000.000 ευρώ το χρόνο. Το λαθρεμπόριο καυσίμων οδηγεί σε απώλεια δημοσίων εσόδων ύψους 300.000.000 ευρώ, δηλαδή ποσό ίσο με την περικοπή του ΕΚΑΣ για το 2018».

Η παρέμβαση συνεχίζει επισημαίνοντας ότι: «Κι ενώ τα δημόσια ταμεία είναι άδεια εξαιτίας αυτής της ανικανότητας, η Κυβέρνηση προτιμά να υπερφορολογεί τους πολίτες πλήττοντας τις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, τις οποίες οφείλει να εξασφαλίζει για στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση.

Είναι επιτακτική ανάγκη αφενός να παταχθεί με σχέδιο και αποτελεσματικότητα το λαθρεμπόριο καυσίμων και αφετέρου να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο

πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να αυξηθεί η κατανάλωσή του, γεγονός που θα έχει θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και τα δημόσια έσοδα».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: «1. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;

2. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το λαθρεμπόριο καυσίμων;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια