Κρήτη

Παράδοξοι χειρισμοί για το πρώην ξενοδοχείο «Μίνως»

Περίεργες ακροβασίες και επικίνδυνα ρίσκα εκ μέρους της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου σε σχέση με το προωθούμενο εγχείρημα της αποκατάστασης και αξιοποίησης του πρώην ξενοδοχείου "Μίνως", επί της 25ης Αυγούστου, σκιαγραφεί η επίσημη διαμαρτυρία-καταγγελία της δημοτικής παράταξης των "Ενεργών Πολιτών".

Με επιστολή του ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, Ηλίας Λυγερός, εξέφρασε τις έντονες διαμαρτυρίες του για την αιφνιδιαστική έκτακτη σύγκληση, χθες, της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, με αντικείμενο την αλλαγή σύνθεσης της επιτροπής διαγωνισμού μετά την αποχώρηση - "βόμβα" του εκπροσώπου του ΤΕΕ/ΤΑΚ!

Πέρα από το θεσμικό παράδοξο (για να μη πούμε "ατόπημα") της ειδοποίησης των μελών της Οικονομικής Επιτροπής γύρω στις 11:30 χθες το πρωί να παρευρεθούν σε έκτακτη συνεδρίαση μόλις δύο ώρες μετά (!), υπάρχουν εύλογες απορίες και σε σχέση με αυτό καθαυτό το εγχείρημα κτηριακής αποκατάστασης-αξιοποίησης του πρώην ξενοδοχείου. Και αυτό γιατί το τοπικό Τεχνικό Επιμελητήριο, όπως και νωρίτερα ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων βλέπουν "αίολο" (από πρακτικής, ουσιαστικής πλευράς) το διαγωνισμό που προκήρυξε η Λότζια, θεωρώντας πως κακώς ο Δήμος δεν έβαλε αυστηρότερους όρους για την ανάθεση της μελέτης, βάζοντάς την στην κατηγορία των ειδικών αρχιτεκτονικών μελετών, ως όφειλε, σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΑΚ, για ένα τέτοιο εμβληματικό κτήριο της πόλης...

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο, στην προκήρυξη του διαγωνισμού θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για τη λεγόμενη κατηγορία των "ειδικών αρχιτεκτονικών μελετών" και όχι των απλών αρχιτεκτονικών μελετών. Αυτό δε συνέβη, με αποτέλεσμα το ΤΕΕ/ΤΑΚ να διαμαρτυρηθεί, να ζητήσει την αναβολή της προκήρυξης και την αλλαγή της. Κάτι που δεν έγινε δεκτό από το Δήμο, με συνέπεια το ΤΕΕ/ΤΑΚ να αποσύρει τον εκπρόσωπό του από την επιτροπή διαγωνισμού του έργου της μελέτης χρήσης και αποκατάστασης του δημοτικού κτηρίου επί της 25ης Αυγούστου με αριθμό 3.

Η κίνηση αυτή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έγινε για λόγους αντιπαράθεσης, αλλά ως προειδοποίηση, μιας και έτσι όπως είναι η προκήρυξη τη μελέτη μπορεί να αναλάβει όχι αρχιτέκτονας, αλλά απλός πολιτικός μηχανικός. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος η Αρχαιολογία να μη δώσει έγκριση για τη μελέτη και τελικά ο Δήμος να βρεθεί να έχει κάνει μια... τρύπα στο νερό!

Για όλα τα παραπάνω και τους παράδοξους, αν μη τι άλλο, χειρισμούς της Λότζιας, είχαμε χθες επιστολή διαμαρτυρίας από τον επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Ηλία Λυγερό.

«Με έκπληξη, σήμερα (σ.σ. χθες) 11/9/2017 και ώρα 11:40 π.μ. ενημερωθήκαμε για έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με θέμα τη μερική ανάκληση της απόφασης 71/2017, που αναφερόταν στη σύνθεση της επιτροπής διαγωνισμού για το έργο "Μελέτη χρήσης και αποκατάστασης δημοτικού κτηρίου επί της 25ης Αυγούστου με αρ. 3".

Η συνεδρίαση ορίστηκε στη 1:30 μ.μ., χωρίς ουσιαστικά να μας αφήνει περιθώρια ενημέρωσης και προγραμματισμού. Στη σχετική εισήγηση που μας διαβιβάστηκε:

Α. Δεν αιτιολογείται σε κανένα σημείο της εισήγησης το επείγον της νέας απόφασης. Προγραμματισμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έχει οριστεί αύριο 12/9/2017 (σ.σ. σήμερα).

Β. Επίσης δε φαίνεται καμία σοβαρή αντίκρουση των λόγων που αιτιάται το ΤΕΕ για την αποχώρησή του από την επιτροπή, παρά μόνο αυτό που διαφαίνεται είναι η προσπάθεια να αποφεύγονται οι ενοχλητικοί και οι έχοντες άποψη.

Γ. Τέλος, δεν υπάρχει το πρακτικό κλήρωσης του αντικαταστάτη στην επιτροπή.

Επίσης επιφυλασσόμαστε για τη νομιμότητα του χρόνου πρόσκλησης για την έκτακτη συνεδρίαση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λυγερός...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια