default-image

Έκθεση φωτογραφίας με «άρωμα» Μεσογείου

Κρήτη
Έκθεση φωτογραφίας με «άρωμα» Μεσογείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ρέθυμνο θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου η αυλαία του 2ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας (Medphoto Festival 2017).

Η Κρήτη γίνεται η αφετηρία του MedPhoto, καθώς αποτελεί πολιτισμικό σταυροδρόμι τριών ηπείρων και κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο της Μεσογείου, με σημαίνοντα ρόλο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ευρώπης.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκθέσεων στο "Σπίτι του Πολιτισμού" Ρεθύμνου με την έκθεση "Uncensored Books", σε επιμέλεια Νατάσσας Χριστιά. Η έκθεση "Uncensored Books" φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά φωτογραφικών βιβλίων/photobooks και εγκαταστάσεων, που επιχειρούν μέσα από το περιεχόμενο και τη μορφή τους να θέσουν κριτικά ερωτήματα σε σχέση με την παραγωγή, χρήση/κατάχρηση, κυκλοφορία και κατανάλωση των εικόνων σήμερα εντός των συστημικών αφηγήσεων της μαζικής κουλτούρας και των ιδεολογιών της.

Πειραματιζόμενα με εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας και διαδράσεων με το ευρύ κοινό, πολλά από τα υπό παρουσίαση εδώ εκδοτικά πρότζεκτ εγείρουν γόνιμα ερωτήματα για το πώς η φωτογραφία μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα από τον έντυπο λόγο ως εργαλείο ακτιβισμού.

Διάφοροι από τους δημιουργούς που συμμετέχουν στην έκθεση (φωτογράφοι, editors, εκδότες, ακτιβιστές της εικόνας) ανακυκλώνουν και οικειοποιούνται εικόνες από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διερευνήσουν νέους αφηγηματικούς τρόπους.

Άλλοι αναδεικνύουν, επωμίζονται και εκθέτουν μέσω των έργων τους τον τρόπο με τον οποίο σήμερα οι εικόνες χειραγωγούνται ως εργαλεία πολιτικού και οικονομικού ελέγχου από τα παραδοσιακά και διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του θεατή ως συνεργού στην επικύρωση και διάδοση του τελικού μηνύματος.

Η Uncensored Books είναι μια περιοδεύουσα έκθεση βασισμένη σε photobooks. Τα περιεχόμενά της ανανεώνονται και αναδεικνύονται σε επιτόπιες εικαστικές εγκαταστάσεις.

Συμμετέχουν

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Lorenzo Tricoli και σε αυτήν συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Εικαστικές εγκαταστάσεις: Valentina Abenavoli (Akina Books), Francesco Amorosino (self - published), Julian Baron (KWY Ediciones), Lewis Bush (dummy/Brave Books), Edmund Clark (Here Press) Thobias Faldt / Klara Kallstrom (Β - B - B - Books), Thobias Faldt / Klara Kallstrom (B - B - B - Books), Brad Feuerhelm (Chaco Books), Amak Mahmoodian (ICVL Studio / RRB Publishing), Carlos Spottorno (Astiberri Ediciones), Lorenzo Tricoli (Skinnerboox / D&Books), και Europe: An Illustrated Introduction to Migrants and Refugees.

Photobook πρότζεκτς: Patricia Almeida (Ghost Editions), Julian Baron (αυτοδημοσίευση / EditorialRM), Lukas Birk (self - published), Martin Bollati - Rigoberto Diaz Julian - Veronica Fieiras (Chaco Books), Alejandro Cartagena (αυτοδημοσίευση), Brad Feuerhelm (Paralaxe Editions), Ben Helton (αυτοδημοσίευση), Γιάννης Καρπούζης (μακέτα), Daniel Mayrit (Phree / RiotBooks), Christof Nuessli (Cpress), Elisabeth Tonnard (αυτοδημοσίευση), Jan Dirk Van Der Burg (αυτοδημοσίευση), Απόστολος Ζερδεβάς (μακέτα), και Fictional Journal.

Ξεναγήσεις

Η επιμελήτρια Νατάσσα Χριστιά θα βρίσκεται στο χώρο της έκθεσης προκειμένου να ξεναγεί τους επισκέπτες και να τους παρακινεί να εμπλακούν ενεργά. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα εκθέσεων στο "Σπίτι του Πολιτισμού" Ρεθύμνου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκειά της θα γίνει ειδική ξενάγηση και επεξήγηση των έργων και εγκαταστάσεων από την επιμελήτρια (16 Σεπτεμβρίου), ενώ προγραμματίζεται και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η φωτογραφία μέσα από το βιβλίο.

Σεμινάριο

Από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, η Νατάσσα Χριστιά διοργανώνει το σεμινάριο "Hellophotography: Σύγχρονη καλλιτεχνική φωτογραφία και παραγωγή: Εικαστικές εγκαταστάσεις, εκδόσεις και δίκτυα επικοινωνίας". Το σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο "Σπίτι του Πολιτισμού", θα χαρτογραφήσει τις τάσεις, τις εκφάνσεις και το λεξιλόγιο της σύγχρονης φωτογραφίας. Για δηλώσεις συμμετοχών: [email protected] και https://www.facebook.com/events/280034955830557/.

Το 2ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου, διοργανώνεται από την KOLEKTIV8 και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" και της Motoroil. Ξεκινάει τις δράσεις του με την Uncensored Books και θα συνεχίσει την παρουσία του με εκθέσεις, προβολές, workshops και δρώμενα που θα διαρκέσουν μέχρι και το Μάρτιο 2018. Το κυρίως πρόγραμμα του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο με κάποιες παράλληλες δράσεις στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στην Αθήνα.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News