default-image

«Καρφιά» για ΒΟΑΚ – Τι θα γίνει με το μεγάλο αυτό έργο;

Κρήτη
«Καρφιά» για ΒΟΑΚ – Τι θα γίνει με το μεγάλο αυτό έργο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθαρό, ηχηρό μήνυμα για ένα ολοκληρωμένο έργο ανακατασκευής του ΒΟΑΚ σε όλο το μήκος του, από Κίσσαμο μέχρι Σητεία, έστειλε η σύσκεψη - προετοιμασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ενόψει του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Κρήτης το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου, παρουσία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, Περιφέρεια και δήμαρχοι του νομού Ηρακλείου έκαναν λόγο για ανάγκη κατάρτισης ενός μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδιασμού, με ορίζοντα δηλαδή τα επόμενα 15 χρόνια, ενώ δεν έλειψαν και τα «καρφιά» για τη σημαντική υστέρηση που καταγράφεται σε επίπεδο ωρίμανσης μελετών και παρεμβάσεων για τον αναχρονιστικό Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Αναλυτικότερα, «το σχέδιο ανάπτυξης της Κρήτης για την επόμενη 15ετία, που θα κατατεθεί στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και υπουργών, πρέπει να είναι οραματικό και ρεαλιστικό», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τη Δευτέρα στη συνάντηση δημάρχων και εκπροσώπων φορέων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, παρόντων των αντιπεριφερειαρχών Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Θεανώς Βρέντζου και Νίκου Ξυλούρη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη, του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης-δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, περιφερειακών συμβούλων και άλλων θεσμικών εκπροσώπων.

Σε δηλώσεις του, ο Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε:

«Η Περιφέρεια Κρήτης έχει το 5ετές Αναπτυξιακό, και ενόψει της καθόδου του πρωθυπουργού και των υπουργών, θέλουμε να έχουμε μια ενημέρωση απ' όλους τους φορείς και σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) συνεχίζουμε με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, μετά τις ανάλογες συναντήσεις-συσκέψεις σε Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ ο κύκλος αυτός κλείνει αύριο (σ.σ. Δευτέρα ) Τρίτη με τη συνάντηση στο Λασίθι, στον Άγιο Νικόλαο. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να γίνει ένα Αναπτυξιακό Συνέδριο το οποίο θα δίνει απαντήσεις στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, όχι μόνο για την επόμενη πενταετία, αλλά για τα επόμενα 10-15 χρόνια, γιατί πάντα ένα Αναπτυξιακό Συνέδριο αφορά στην ανάπτυξη των επόμενων 10-15 χρόνων.

Εμείς πρέπει να καταθέσουμε αυτές τις προτάσεις ούτως ώστε να είναι ένα σχέδιο οραματικό αλλά με ρεαλισμό. Αυτός είναι ο στόχος της Περιφέρειας και θεωρούμε ότι, μετά και από τις συναντήσεις με όλους τους φορείς, αυτό το οποίο θα καταθέσουμε μπορεί να υλοποιηθεί».

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης, στις 22 Σεπτεμβρίου στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκό συνέδριο για την "καθαρή" ενεργειακή διασύνδεση των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Αρναουτάκης, μιλώντας στη συνάντηση, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Περιφέρειας για τα μεγάλα έργα του νησιού, με έμφαση το ΒΟΑΚ, αλλά και στα αναπτυξιακά ζητήματα του Ηρακλείου, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται στενά και πορεύεται με τους δημάρχους και τους φορείς, διεκδικώντας πόρους και αρμοδιότητες.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια διεκδικεί 1,5 δισ. ευρώ, εκτός του ΒΟΑΚ, προσθέτοντας ότι για την Περιφέρεια Κρήτης ο ΒΟΑΚ είναι έργο που ξεκινά από την Κίσσαμο και φτάνει μέχρι τη Σητεία.

Η πρόταση της Περιφέρειας, επισήμανε ο Περιφερειάρχης, «είναι η πλέον ρεαλιστική και έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς για ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με ρήτρα διαθεσιμότητας, χωρίς διόδια και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης μελετών, αποδίδοντας διαχρονικές ευθύνες, ενώ άσκησε κριτική στην κεντρική εξουσία για τη μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια για το ΒΟΑΚ.

«Αν είχαμε εμείς τις αρμοδιότητες από το 2011, όλες οι μελέτες σήμερα θα ήταν ολοκληρωμένες και πληρωμένες», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Αρναουτάκης, αναφερόμενος στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, είπε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνει η δημοπράτηση για την εκτέλεση έργων σε 450 επικίνδυνα σημεία σε όλη την Κρήτη. Επίσης, αναφέρθηκε στην προώθηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, των αναγκαίων αναπτυξιακών υποδομών, όπως ύδρευση-αποχέτευση, ενιαία διαχείριση υδάτων και ενεργειακά, που θα αναβαθμίσουν τη ζωή των πολιτών και θα τονώσουν την οικονομία, κάνοντας επίσης αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, στη διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, αλλά και στα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας να περάσουν στην πραγματική οικονομία.

Επίσης, ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος σε θεσμικά θέματα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει από την κεντρική διοίκηση πραγματική αποκέντρωση σε αρμοδιότητες και πόρους.

Στη σύσκεψη, τον περιφερειάρχη και τους θεσμικούς εκπροσώπους-φορείς καλωσόρισε ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος ανέφερε ότι το Αναπτυξιακό Συνέδριο αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, ένα σημαντικό βήμα, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις σε μεγάλα θέματα-προβλήματα. Η σύσκεψη συνεχίζεται με την κατάθεση και διαμόρφωση προτάσεων με τοποθετήσεις των θεσμικών εκπροσώπων.

Σήμερα, Τρίτη, κλείνει ο κύκλος της διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς με τη σύσκεψη που συγκαλεί στον Άγιο Νικόλαο, στις 10 το πρωί, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου, Πελαγία Πετράκη.

«Βολές» Κριτσωτάκη

Ετοιμάζουν συλλαλητήρια

Την ίδια ώρα που οι αυτοδιοικητικοί περιμένουν τον πρωθυπουργό για να βάλουν επί τάπητος το αναπτυξιακό "αύριο" του νησιού, συνδικαλιστικοί φορείς περιμένουν με "άγριες" διαθέσεις τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τις λαϊκές επιτροπές και τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος να οργανώσουν τη δράση τους με κεντρικό σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας. Αγώνας-οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας», και να απαντήσουν μαχητικά με συλλαλητήριο στις 21 Σεπτέμβρη, τη μέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στην "αναπτυξιακή" φιέστα της κυβέρνησης στο Ηράκλειο.

Την άρνησή του να παραστεί στη χθεσινή προπαρασκευαστική σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νησί, ανακοίνωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑΕ Μιχάλης Κριτσωτάκης. Ο πρώην βουλευτής κάνει λόγο για «φιέστα», ενώ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί δημόσια επί των αναπτυξιακών θεμάτων της Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News