default-image

Nέο «φρούτο» στο τραπέζι μας: γενετικά αλλαγμένα τρόφιμα

Κρήτη
Nέο «φρούτο» στο τραπέζι μας: γενετικά αλλαγμένα τρόφιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε νέους πιθανούς κινδύνους - καθώς δεν υπάρχουν αποτελέσματα ερευνών που να δείχνουν αν θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ή όχι - εισέρχεται η ανθρωπότητα από μια νέα γενιά τροφίμων που ανήκει στην κατηγορία "Γενετικώς αλλαγμένα τρόφιμα", τα οποία θα κυκλοφορήσουν από το 2018 στην αμερικανική αγορά, πλάι στα "Γενετικώς τροποποιημένα". Τη σημαντική αυτή είδηση αποκαλύπτει στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ και διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός.

Μάλιστα, τονίζει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Αμερικής έχουν αποδεχτεί τους ισχυρισμούς των εταιρειών, ότι τα γενετικώς αλλαγμένα τρόφιμα δεν έχουν καμία επικινδυνότητα και καμία ομοιότητα με τα γενετικώς τροποποιημένα, κοινώς μεταλλαγμένα, που και εκείνα κυκλοφορούν πάλι με ανάλογες διαβεβαιώσεις και πορίσματα "ερευνών" των πολυεθνικών που τα παράγουν!

«Οι τεχνικές αλλαγής των γονιδίων σε αυτά τα τρόφιμα δεν εισάγουν στα κύτταρα των σπόρων κληρονομικό υλικό από βακτήρια ή ιούς, όπως γίνεται με τους μεταλλαγμένους σπόρους. Αυτό, ισχυρίζονται οι εταιρείες και συμφωνούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, δεν πρέπει να έχει σχέση με τους κανονισμούς που αφορούν την επισήμανση των μεταλλαγμένων τροφίμων.

 Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια επιτροπή, το πόρισμα της οποίας αναμένεται στο τέλος του 2017. Είναι βέβαια γεγονός ότι στην Ε.Ε. καμία εταιρεία μέχρι σήμερα δεν καλλιεργεί γενετικώς αλλαγμένους σπόρους. Δυστυχώς, βλέπουμε και εδώ να γίνεται το ίδιο λάθος από τις εταιρείες που έγινε και με τα μεταλλαγμένα. Πριν διασφαλίσουν ότι δεν προκαλούν βλάβες άμεσες ή και μακροχρόνιες στην υγεία των πολιτών, το οικοσύστημα και το περιβάλλον, τα κυκλοφορούν στην αγορά», λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο Νίκος Κατσαρός.

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα έχει κοινοποιήσει ο γνωστός επιστήμονας, ο Οργανισμός Βιοκαλλιεργητών των ΗΠΑ ομόφωνα αποφάσισε ότι τα γενετικώς αλλαγμένα τρόφιμα δεν εντάσσονται στα βιολογικά, έστω και αν έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικό τρόπο. Η πολιτεία, σε συνεργασία με τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., θα πρέπει να διερευνήσει τον τρόπο επισήμανσής τους, τη μέθοδο ανίχνευσης και προσδιορισμού τους και τους όρους και προϋποθέσεις καλλιέργειας των αλλαγμένων σπόρων.

Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό τίποτε απ' όλα αυτά. Και αυτά, εφόσον πρώτα διαπιστωθεί ότι οι αλλαγμένοι σπόροι δεν προκαλούν άμεσες ή μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία των καταναλωτών, το οικοσύστημα και το περιβάλλον.

Οι αλλαγές στα γονίδια

Ο Νίκος Κατσαρός επισημαίνει εξάλλου τα εξής: «Οι γενετικώς αλλαγμένες (gene-edited) τροφές είναι τροφές όπου έγιναν αλλαγές στα γονίδια του DNA των κυττάρων των σπόρων, χωρίς να προστεθούν γονίδια από άλλους οργανισμούς, π.χ. βακτήρια ή ιούς.

Αυτή είναι και η βασική διαφορά μεταξύ των γενετικώς αλλαγμένων (gene-edited) και των μεταλλαγμένων (γενετικώς τροποποιημένων, genetically modified organisms) τροφών. Στα μεταλλαγμένα, το DNA των σπόρων αναμειγνύεται με DNA (γονίδια) ξένων μικροοργανισμών. Στη μεταλλαγμένη πατάτα έχει μεταφερθεί κληρονομικό υλικό από το σκόρο, ενώ στην αλλαγμένη πατάτα έχει γίνει αλλαγή στο δικό της κληρονομικό υλικό, δηλαδή δεν έχει προστεθεί κληρονομικό υλικό από ξένο οργανισμό. Στη μεταλλαγμένη σόγια έχει προστεθεί κληρονομικό υλικό από βακτήριο, ενώ στην αλλαγμένη σόγια έχει γίνει αλλαγή, αδρανοποίηση δύο γονιδίων, στο δικό της κληρονομικό υλικό, χωρίς να προστεθεί ή να αφαιρεθεί κάτι».

Ήδη, μάλιστα, μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούνται σε πολλές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών με σόγια και πατάτα. Η εταιρεία Calyxt, θυγατρική της Cellectis, έχει παραγάγει αλλαγμένους σπόρους σιταριού, που ένα είδος του έχει μεγαλύτερη αντίσταση στους μύκητες, ενώ το άλλο είδος σιταριού έχει χαμηλότερο ποσοστό σακχάρων και μεγαλύτερο ποσοστό διαιτητικών ινών. Όσον αφορά στην αλλαγμένη σόγια, αυτή έχει υγιεινό μείγμα λιπαρών οξέων και στο σογιέλαιο δεν απαιτείται υδρογόνωση, που παράγει τα επιβλαβή για την υγεία trans λιπαρά οξέα.

Η δρ. Choulika, γενική διευθύντρια της Cellectis, δήλωσε με υπερηφάνεια ότι «το σογιέλαιο θα είναι τόσο υγιεινό όσο το ελαιόλαδο, και ακόμα καλύτερο».

Τέλος, όσον αφορά στην αλλαγμένη πατάτα, αυτή παραμένει φρέσκια περισσότερο από τη συμβατική και δεν παράγει καρκινογόνες ουσίες όταν τηγανίζεται.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News