Κρήτη

Υπό τους ήχους του... σαξοφώνου στο Ηράκλειο

Ο διεθνούς φήμης Ηρακλειώτης σολίστ σαξοφώνου Θεόδωρος Κερκέζος θα δώσει μια συναυλία εξαιρετικού ενδιαφέροντος με τίτλο "Μουσικό θέαμα για σαξόφωνο, φωνή, βιολί και πιάνο", το Σάββατο, στις 8:30 το βράδυ, στο κηποθέατρο "Μάνος Χατζιδάκις".

Το κύριο μέρος της συναυλίας θα είναι η "Μπαλάντα" του Ανρί Τομαζί, που μας διηγείται τη θλιβερή ιστορία ενός κλόουν.

Το έργο ηχογραφήθηκε από τον Θεόδωρο Κερκέζο με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και έκανε την πρεμιέρα του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μαέστρο τον Κίμπο Ίσιι.

Από τότε παρουσιάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Το λιμπρέτο (ιστορία) θα προβάλλεται σε οθόνη, ενώ στη σκηνή θα υπάρχει ο κλόουν που με παντομίμα θα μας μεταφέρει τη δράση, καθώς οι μελωδίες θα ακούγονται από το σαξόφωνο, το βιολί και το πιάνο.

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του θέαμα, που το πλαισιώνουν, εκτός από τον Κερκέζο στο σαξόφωνο, η Ματίνα Βελιμαχίτη στο τραγούδι, ο Χρίστος Παπαγεωργίου στο πιάνο και ο νεαρός και βραβευμένος βιολονίστας Ανδρέας Κερκέζος. Εκτός από την "Μπαλάντα" θα ακουστούν αγαπητά έργα των Ravel, Rachmaninov, Saint-Sans, Maurice, Βάιου κ.ά.

 Ποιος είναι

«...Ένας από τους σημαντικότερους σολίστ των ημερών μας», θα γράψει για τον Θεόδωρο Κερκέζο το "Gramophone" (Editor' s Choice). Έχει συνεργαστεί και ηχογραφήσει όλο το ρεπερτόριο του σαξοφώνου με ορχήστρες όπως οι Συμφωνική του Λονδίνου, Φιλαρμονική του Λονδίνου, Φιλαρμόνια του Λονδίνου, Boston Pops Βοστώνης, Συμφωνική του Βερολίνου, Συμφωνική της Ζυρίχης, Ραδιοφωνία της Μόσχας, Φιλαρμονική της Αγ. Πετρούπολης, Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου κ.ά., Συνεργαζόμενος με αρχιμουσικούς όπως οι Vladimir Fedoseyev, Yuri Bashmet και Michael Nyman, εμφανίζεται σε αίθουσες όπως το Royal Festival Hall, το Carnegie Hall, το Wigmore Hall, στην Tonhalle της Ζυρίχης κ.α.

Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μ. Φαραντάτο και στη Γαλλία με τους D. Deffayet και J. Μ. Londeix, ενώ προσκαλείται και διδάσκει στα πανεπιστήμια Βοστόνης, Πρίνστον, Μόσχας και Πεκίνου, στις ακαδημίες Σοπέν, Γκνέσιν, Ρίμσκι-Κόρσακοφ κ.α.

Ήταν προτεινόμενος δύο φορές για τα βραβεία Grammy στη Νέα Υόρκη, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος δόκτωρ της μουσικής τέχνης από το IAACC/UNESCO και το υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας και εκλέχθηκε ομόφωνα ως επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών, ενώ το 2016 τιμήθηκε με το "Artist of the Year" από το Gina Bachauer Awards. Τα βιβλία του εκδίδονται από τον οίκο Alphonse Leduc, ενώ οι συνθέτες Ξενάκης, Θεοδωράκης, Cerha κ.ά. έχουν γράψει και αφιερώσει έργα τους σ' αυτόν. Η δισκογραφία του έχει αποσπάσει πολλά διεθνή σημαντικά βραβεία.

Σχόλια