Κρήτη

Δυναμική η παρουσία του ΙΤε στη ΔΕΘ

Με τη συμμετοχή πέντε Ερευνητικών Ινστιτούτων δηλώνει το “παρών”

Για μια ακόμη χρονιά, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) κάνει δυναμική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με πέντε από τα Ερευνητικά Ινστιτούτα του να παρουσιάζουν καινοτομίες που αναπτύχθηκαν στα εργαστήρια τη φετινή χρονιά.

Η τεχνολογία αιχμής, που αποδεικνύει το ρόλο του ΙΤΕ στο διεθνές ερευνητικό σκηνικό, θα παρουσιαστεί στα περίπτερα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία συντονίζει όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Πρόκειται για μια παράδοση που τηρείται πιστά εδώ και χρόνια, και η οποία θέλει το ΙΤΕ, όπως εξήγησε στη "Νέα Κρήτη" ο επικεφαλής του Ιδρύματος κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, να συμμετέχει στη ΔΕΘ με τα πιο πρόσφατα από τα επιτεύγματά του.

Πιο συγκεκριμένα, στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ θα παρουσιάσει το αναλυτικό φορητό φασματόμετρο LMNT-ΙΙ, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα συστήματα που θα ενταχθούν στο κοινό ερευνητικό εργαστήριο Ελλάδας-Κίνας με την επωνυμία "ΝΙΚΗ", στο Μουσείο του Ανακτόρου στο Πεκίνο, με στόχο τη μελέτη και ανάδειξη των εκθεμάτων του.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το LMNT-II, το οποίο βασίζεται σε καινοτόμα τεχνολογία λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιείται και σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και από μη εξειδικευμένο προσωπικό.

Δυναμική θα είναι όμως φέτος και η παρουσία του Ινστιτούτου Πληροφορικής, το οποίο ανοίγει νέους δρόμους στην εικονική πραγματικότητα με μια εφαρμογή η οποία επιτρέπει στους χρήστες, χρησιμοποιώντας τα χέρια τους, το κεφάλι τους και τη θέση τους στο χώρο, να αντλήσουν πληροφορίες και να περιεργαστούν ψηφιοποιημένα τρισδιάστατα αντικείμενα πολιτιστικού ενδιαφέροντος υψηλής ανάλυσης.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και κατάρτιση, η ψυχαγωγία, η διαφήμιση, κ.λπ. Στον τομέα της υγείας, η ovidVR Α.Ε., εταιρεία spin off (τεχνοβλαστός) του Ινστιτούτου Πληροφορικής, θα παρουσιάσει μια πλήρως προσαρμόσιμη, διαδραστική, πρακτική λύση ιατρικού εκπαιδευτικού λογισμικού, μέσω του οποίου γίνεται πλήρης χειρουργική επέμβαση σε ένα εικονικό περιβάλλον με τα χέρια, πραγματοποιώντας το πλήρες σύνολο χειρουργικών κινήσεων και με χρήση προσομοιωμένων εργαλείων. Τα συστήματα της ovidVR ενδυναμώνουν και εκπαιδεύουν τους χειρουργούς και τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, έτσι ώστε να κατακτήσουν την τελειότητα των σύνθετων κλινικών διαδικασιών σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Οι καινοτομίες του ΙΤΕ, που θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ, αφορούν και στον τομέα της ασφάλειας με ευέλικτα και ελαφριά κλωστοϋφαντουργικά πάνελ και ενδύματα που συνδυάζουν αντιβαλλιστική προστασία, αλλά και προστασία από αιχμηρά αντικείμενα.

Οι υπό ανάπτυξη ειδικές στολές θα διαθέτουν ενσωματωμένα συστήματα προειδοποίησης για τον κίνδυνο ύπαρξης τοξικών αερίων, και GPS για τη δυνατότητα εντοπισμού του χρήστη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε Σώματα Ασφαλείας. Τα καινοτόμα αυτά υλικά είναι αποτέλεσμα έρευνας που διεξάγεται στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής, σε συνεργασία με άλλους εταίρους από την Ελλάδα ("ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.", "Κ. Σιαμίδης Α.Ε.") και το εξωτερικό.

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας θα παρουσιάσει τις βιοτεχνολογικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση των κουνουπιών-φορέων ασθενειών και των εχθρών των καλλιεργειών, όπως του δάκου της ελιάς, τις οποίες έχει αναπτύξει. Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση του κοινού, μεταξύ άλλων, για τρέχοντα σημαντικά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα και τη δημόσια υγεία, καθώς και για την Ελληνική Βάση Δεδομένων "Γάλανθος", που ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την ανθεκτικότητα των κύριων εχθρών της ελληνικής γεωργίας στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Τέλος, αύριο Σάββατο, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στη ΔΕΘ με τίτλο "Η Έρευνα και καινοτομία για την κοινωνία", το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών θα παρουσιάσουν, στο πλαίσιο της ερευνητικής τους συνεργασίας, τις δραστηριότητές τους που στοχεύουν στην ενοποιημένη προσέγγιση σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς στη θάλασσα και στην παράκτια ζώνη, και αφορούν στην ανίχνευση, την προστασία και τη διατήρηση της υποθαλάσσιας και παράκτιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής μεταβλητότητας και αλλαγής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια