default-image

Εκπαιδευτικοί καταγγέλουν ότι πέφτουν θύματα κερδοσκοπίας

Κρήτη
Εκπαιδευτικοί καταγγέλουν ότι πέφτουν θύματα κερδοσκοπίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στα Χανιά σχετικά με το ζήτημα της εύρεσης κατοικίας από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς επισημαίνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων.

Όπως λένε τα μέλη του Συλλόγου, το πρόβλημα αυτό αποτελεί μείζον ζήτημα, στο οποίο το κράτος και ο Δήμος οφείλουν να παρέμβουν βρίσκοντας λύσεις.

Η αδυναμία να βρεθούν σπίτια προς ενοικίαση, τα πανάκριβα (σε βαθμό παραλογισμού) ενοίκια που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες, αλλά και οι παράλογες απαιτήσεις (ενοικιάσεις μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, οι αιφνιδιαστικές εξώσεις κ.λπ.) έχουν διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς (και όχι μόνο), που ψάχνουν σπίτι.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της περαιτέρω προσαρμογής των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία, κ.λπ.) στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Είναι αποτέλεσμα της παράδοσης βασικών δικαιωμάτων, όπως η στέγαση, στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι αποτέλεσμα του ότι για δεκαετίες η προσοχή των τοπικών Αρχών στράφηκε αποκλειστικά στη μέριμνα για να εξασφαλιστεί το επιχειρηματικό κέρδος και όχι να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες.

Η κερδοσκοπία στη γη και τα ακίνητα με την "καραμέλα" της τουριστικής ανάπτυξης αποτελεί παράγωγο της καπιταλιστικής κρίσης. Αποτελεί απόλυτο παραλογισμό ενός συστήματος σε μια πόλη με τόση μεγάλη προσφορά στέγης και δωματίων ξενοδοχείων, να μην υπάρχουν σπίτια για τους εκπαιδευτικούς.

Ο Σύλλογος μάλιστα συναντήθηκε με το δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα, θέτοντας τα ζητήματα που προκύπτουν στο θέμα της στέγασης, ο οποίος δεσμεύτηκε να το θέσει στην ΠΕΔ Κρήτης. Ωστόσο, από τη συγκεκριμένη συνάντηση δε διαφάνηκαν συγκεκριμένες λύσεις, παρότι υπήρξε κατανόηση του προβλήματος.

Στην κατεύθυνση να βρεθεί λύση στο σοβαρό αυτό θέμα, τα μέλη του Συλλόγου απαιτούν από Δήμο και κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και την ανακούφιση των συναδέλφων τους. Να διαμορφωθούν κτήρια με ευθύνη και χρηματοδότηση του Δήμου, ώστε να στεγάζονται οι νέοι εκπαιδευτικοί. Να χρηματοδοτηθούν από το Δήμο Χανίων και τους άλλους Δήμους του νομού, με φτηνό αντίτιμο, δωμάτια ξενοδοχείων, και να υπάρξουν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να χτιστούν στις τουριστικές πόλεις εργατικές εστίες, ώστε να αντιμετωπιστεί σε βάθος το πρόβλημα».

Σε ανακοίνωσή τους περιγράφουν τις αιτίες του προβλήματος και αναρωτιούνται μεταξύ άλλων: «Πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει ένας αναπληρωτής με μισθό 700-800 ευρώ, όταν του ζητούν για μια γκαρσονιέρα έως και 350 ευρώ; Για να μη μιλήσουμε για συναδέλφους με οικογένειες που μοιραία αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια. Τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα για ανθρώπους που αναγκάζονται να έρθουν στα Χανιά εγκαταλείποντας τις οικογένειές τους, λόγω δεσμεύσεων, και είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν δύο ενοίκια. Πώς είναι δυνατόν να έρθει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός στα Χανιά, όταν θα ξοδέψει τη μισή σχεδόν σχολική χρονιά ψάχνοντας να βρει σπίτι;

Έχουμε αναρωτηθεί τι θα σημάνει αν οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι φοιτητές κ.λπ. θα πάψουν να έρχονται στα Χανιά λόγω του απαγορευτικού κόστους διαβίωσης; Θα είναι οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι που τους "καλούν και δεν πάνε" ή για το ότι οι συνθήκες που επικρατούν έχουν κάνει απαγορευτική τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στα Χανιά; Θα αναζητούμε τότε εθελοντές ανάμεσα στους τουρίστες και επισκέπτες της πόλης για να μας θεραπεύσουν και να διδάξουν τα παιδιά μας;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News