Κρήτη

Ο ιός του Δυτικού Νείλου «χτύπησε» 77χρονο στην Κρήτη

Και την Κρήτη «χτύπησε» ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Κρήτη οποίος έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές

Και την Κρήτη «χτύπησε» ο ιός του Δυτικού Νείλου οποίος έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές ολόκληρο το καλοκαίρι. Ο ιός εκδηλώθηκε σε 77χρονο άνδρα στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο δήμο Αγίου Βασιλείου πιθανότατα με τη μορφή εγκεφαλίτιδας.

Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου κ Φραγκιαδάκη που μίλησε στο neakriti.gr «ο 77χρονος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και ήδη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση αφού πήρε εξιτήριο».

Όπως επισήμανε και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας  υγείας της Περιφέρειας Κρήτης κ.Καμπάνης η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη και πρόκειται για περιστατικό που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στην Κρήτη και αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

H  ανακοίνωση του νοσοκομείου:

"Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου ενημερώνει σχετικά με το κρούσμα εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου ότι μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ένα περιστατικό ύστερα από τη διενέργεια των προβλεπόμενων εργαστηριακών εξετάσεων σε ασθενή ηλικίας 77 ετών, ο οποίος νοσηλεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Νοσοκομείο.. Ενημερώθηκαν το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Ρεθύμνου από την πρώτη στιγμή που επιβεβαιώθηκε το κρούσμα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.  Ο ασθενής  έλαβε εξιτήριο στις 6.9.2017, είναι καλά στην υγεία του και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Η επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων του νοσοκομείου έχει ενημερώσει το ιατρικό προσωπικό του νομού για το εν λόγω περιστατικό ύστερα από εντολή και σχετικές οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ".

36 περιστατικά μόλυνσης

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των περιστατικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 36 σοβαρά περιστατικά μόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν στην περιοχη της Αργολίδας (Μυκήνες, Άργος, Ναύπλιο).

Άλλα τρία περιστατικά δηλώθηκαν σε ισάριθμες περιοχές της χώρας (Αρκαδία, Αχαΐα, Ρέθυμνο) κι ένα ακόμη κρούσμα δηλώνεται με άγνωστο τόπο πιθανής μόλυνσης.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ

Έτος

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

Με προσβολή του ΚΝΣ*

197

75

109

51

14

0

0

Χωρίς προσβολή του ΚΝΣ

65

25

52

35

1

0

0

Θάνατοι κρουσμάτων

35

9

18

11

6

0

0

Σύνολο κρουσμάτων

262

100

161

86

15

0

0

*εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση

Πως μεταδίδεται ο ιός

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη - Γιώτα Αρχοντάκη


ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια