default-image

Oργή για τα παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών

Κρήτη
Oργή για τα παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

   Oργή προκαλεί στους συλλόγους γυναικών το θέμα των παιδιών που αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς αλλά και η σύγχυση που επικράτησε με τα βάουτσερ. Όπως αναφέρουν το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας (1 έως 4 ετών), δηλαδή περίπου 180.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών.

  Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

"Οι Ομάδες και Σύλλογοι Γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) Νοτίων και Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου, Δήμου Μαλεβιζίου, Μοιρών και Αρχανών καταγγέλλουν τον αποκλεισμό  δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και φέτος. 55.000 είναι μόνο αυτά που αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της  Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

      Δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια περνάνε ολόκληρο Γολγοθά μετά την αίτηση τους στο πρόγραμμα. Χρειάζεται να περάσουν από τη Σκύλλα των απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων για τη συμμετοχή και τη Χάρυβδη της μοριοδότησης για να καταφέρουν να πάρουν μία από τις περιορισμένες θέσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα. Και αφού  καταφέρουν να συμπεριληφθούν στους "ωφελούμενους" με το κουπόνι (voucher) στο χέρι πρέπει να βγουν "στο κυνήγι" για να βρουν μια διαθέσιμη θέση σε κάποιο παιδικό  σταθμό.

      Οσο για τους υπόλοιπους απομένουν δύο λύσεις : Είτε να βρουν μια θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, καταβάλλοντας τροφεία που ολοένα και αυξάνονται, είτε να  καταλήξουν να ακριβοπληρώσουν έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

      Τα στοιχεία που αποκρύπτει συστηματικά η κυβέρνηση είναι αμείλικτα. Το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας (1 έως 4 ετών), δηλαδή περίπου 180.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών.

      Οσο για τις εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί της "δημιουργίας 45.000 θέσεων σε παιδικούς σταθμούς ως αντίμετρων" αυτές αποτελούν «αέρα κοπανιστό» και δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε δήμο και περιφέρεια. Δεν καλύπτουν ούτε καν τα 55.000 παιδιά που απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα φέτος.

      Σύμφωνα με την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων η προσχολική αγωγή από κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού, που θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται δωρεάν, μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

      Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε ευκαιρία, ούτε λύση ανάγκης για τους γονείς ώστε να μπορούν να εργαστούν, ούτε ένα ζεστό μέρος και ένα πιάτο φαί για τα παιδιά των οικογενειών που έχουν φτάσει σε εξαθλίωση από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Για την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας είναι δικαίωμα όλων των παιδιών και ευθύνη του κράτους και ως τέτοιο το διεκδικούμε.

      Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

      Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ενώνουμε τη φωνή μας με τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες και τις αγρότισσες και

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Απαιτούμε :

- Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί από τις δημοτικές αρχές σε όσους γονείς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων.

- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.

- Μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν' ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.

- Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.

Για σένα νέα μητέρα

Υπάρχει ο Σύλλογος  ή η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ στη γειτονιά σου, που παλεύει διαχρονικά για το δικαίωμα των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή

Παλεύουμε για  μια δημιουργική ζωή με δικαιώματα

στην εργασία και τη μητρότητα

Ελα να μας γνωρίσεις, να ενώσουμε τις δυνάμεις και ν' αγωνισθούμε μαζί !

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News