default-image

Σύννεφο καπνού σκέπασε την Ιεράπετρα

Κρήτη
Σύννεφο καπνού σκέπασε την Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σύννεφο καπνού σκέπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας, την πόλη  της Ιεράπετρας και τους κοντινούς  σε αυτήν οικισμούς, θέτοντας σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις Υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου, καθώς είχε προκληθεί πυρκαγιά από αυτανάφλεξη, ενδεχομένως υπολειμμάτων  και σκουπιδιών, τα οποία είχαν απομείνει σε κάποια γωνία του αποκατεστημένου περιβαλλοντικά παλιού χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων(ΧΑΔΑ) στην θέση Πλατιά Όψη 3 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης.

«Μετά τις 4 τα ξημερώματα είχαμε αυτανάφλεξη υπολειμμάτων  σκουπιδιών, σε ένα σημείο του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, που επιχειρούσε για αρκετές ώρες με δυο οχήματα να σβήσει τη φωτιά , ενώ το έργο της συνέδραμαν μηχανήματα του Δήμου που παραμένουν στο χώρο για να ολοκληρώσουν την επιχωμάτωση αυτών των σημείων όπου υπάρχουν ακόμη σκουπίδια», ανέφερε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας, κ Γιώργος Ασπραδάκης.

«Επειδή στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αντιμετωπίζουμε ένα τεχνικό πρόβλημα, το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε σύντομα και δεν έχουμε στη διάθεση μας την πρέσα που συμπιέζει τα σκουπίδια, τα οποία φορτώνουμε στα ειδικά αυτοκίνητα και τα μεταφέρουμε στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου, έχουμε αυτή τη στιγμή συγκεντρωμένα μερικές νταλίκες απορριμμάτων προσπαθώντας να πείσουμε τους εργαζόμενους στο ΧΥΤΑ του Δήμου Αγίου Νικολάου να μας ανοίξουν Πέμπτη και Κυριακή, που έχουν κλειστά, να τα μεταφέρουμε εκεί για να  ομαλοποιηθεί η κατάσταση», προσθέτει ο κ. Ασπραδάκης.

Στο μεταξύ, από τότε που έκλεισε ο ΧΑΔΑ Ιεράπετρας, οι χιλιάδες παραγωγοί κηπευτικών που είχαν μάθει τόσα χρόνια να μεταφέρουν σε αυτόν τον χώρο τα φυτικά τους υπολείμματα, τα ξύλα, τα πλαστικά, τα φελιζόλ, τα χαρτόκουτα και ό,τι άλλο άχρηστο έβγαζαν από τις καλλιέργειες τους, αναγκάστηκαν είτε να τα αφήσουν εν μέσω θέρους και αντιπυρικής περιόδου έξω από τα θερμοκήπια τους ή σε άδεια  γειτονικά οικόπεδα ή στα ρέματα ή ακόμα και στις άκρες των αγροτικών δρόμων δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο εστίες ρύπανσης, επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιάς.

«Παρακαλώ τους συνδημότες να μην αφήνουν τα σκουπίδια τους όπου τύχει.

Για τα πλαστικά των θερμοκηπίων να καλούν τον ιδιώτη που τα συγκεντρώνει για την ανακύκλωση, για τα δε φυτικά υπολείμματα να τα φορτώνουν στα αγροτικά τους με μεγάλη προσοχή και αφού τα σκεπάσουν και τα δέσουν καλά να τα μεταφέρουν στην περιοχή του Σταυρού, όπου άνοιξε ένας ιδιώτης αδειοδοτημένο χώρο συγκέντρωσης φυτικών υπολειμμάτων, για κομποστοποίηση.

Παράλληλα ο Δήμος Ιεράπετρας, προχωρεί την υπόθεση της κατασκευής Δημοτικού εργοστασίου κομποστοποίησης φυτικών υπολειμμάτων.

Αν οι δημότες έχουν βαριά αντικείμενα και κλαδέματα στο χώρο τους να καλούν την υπηρεσία καθαριότητας στο Δήμο για να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία αποκομιδής», καταλήγει ο κ. Γιώργος Ασπραδάκης.

(φωτογραφία αρχείου)

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News