default-image

Οδοιπορικό στο χωριό που «έσβησε» ο φονικός Εγκέλαδος

Κρήτη
Οδοιπορικό στο χωριό που «έσβησε» ο φονικός Εγκέλαδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυόμισι μήνες έχουν ήδη συμπληρωθεί από την αποφράδα 12η Ιουνίου του 2017, όταν σημειώθηκε στη Λέσβο το φονικό "χτύπημα" του Εγκέλαδου, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μερικές μόλις εβδομάδες μετά το σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε μια 43χρονη μητέρα δύο παιδιών, η "Νέα Κρήτη" ταξίδεψε στο νησί της Σαπφούς, πραγματοποιώντας ένα μίνι οδοιπορικό στο χωριό Βρίσα, το οποίο "σάρωσε" ο τρομακτικός σεισμός της 12ης Ιουνίου.

Οι εικόνες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός της εφημερίδας είναι ενδεικτικές της ανείπωτης καταστροφής, που ξεσπίτωσε εκατοντάδες Μυτιληνιούς: Οι ζωές των κατοίκων της Βρίσας έμελλε να αλλάξουν μια για πάντα μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα...

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Βρίσα επιβεβαιώνει στη "Νέα Κρήτη" και ο Γιάννης Καλατζής. Ο κ. Καλατζής, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, κατάγεται - και μεγάλωσε - στο εν λόγω χωριό της Λέσβου, ωστόσο είναι μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια. «Μιλάμε για ένα χωριό- "φάντασμα"», μας λέει ο κ. Καλατζής που ζει στο Ηράκλειο - όπου έφτιαξε την οικογένειά του - από το 1981.

Ο κ. Καλατζής ταξίδεψε - όπως κάθε καλοκαίρι - στην πατρίδα του, στις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, αυτή τη φορά, το αγαπημένο του χωριό δεν είχε καμία σχέση με τον οικισμό που έσφυζε από ζωή τα προηγούμενα καλοκαίρια. «Πήγα στο χωριό για πέντε μέρες. Μέχρι και πριν λίγο διάστημα, απ' όσο γνωρίζω, βρισκόμασταν στο στάδιο της μικροζωνικής μελέτης (γεωλογικής μορφής), για να δούμε τι θα γίνει με τα κτήρια του χωριού από εδώ και πέρα», μας λέει αρχικά ο κ. Καλατζής.

Η Βρίσα έχει περίπου 700 με 800 μόνιμους κατοίκους. Πάρα πολλοί από αυτούς είδαν τις οικίες τους να γκρεμίζονται, με αποτέλεσμα να ξεσπιτωθούν... Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Καλατζής, ο ίδιος στάθηκε τυχερός, καθώς το δικό του σπίτι δε βρισκόταν μεταξύ εκείνων που κατέρρευσαν σαν "τραπουλόχαρτα". «Το σπίτι μου χαρακτηρίστηκε "κίτρινο", κάτι που σημαίνει ότι είναι επισκευάσιμο», μας λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καλατζής.

«Δύσκολος χειμώνας»

Ωστόσο, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το σεισμό της 12ης Ιουνίου στη Βρίσα είναι πολύ δύσκολη. «Αυτή τη στιγμή στο χωριό δε ζουν πάνω από 10 με 15 οικογένειες. Όλος ο υπόλοιπος ντόπιος πληθυσμός έχει εγκαταλείψει το χωριό, καθώς τα σπίτια τους είτε κρίθηκαν κατεδαφιστέα, είτε δεν μπορούν να κατοικηθούν τουλάχιστον την παρούσα χρονική συγκυρία», μας λέει ο Γιάννης Καλατζής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι ντόπιοι διαμένουν τις τελευταίες εβδομάδες σε συγγενείς τους στον Πολιχνίτο και τα Βατερά, ή αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτι σε κάποιο από τα δύο αυτά γειτονικά της Βρίσας χωριά. Εξάλλου, πολλοί ηλικιωμένοι κάτοικοι έφυγαν για πρώτη φορά από το χωριό στα γεράματά τους και μένουν πλέον με τα παιδιά τους στην πόλη της Μυτιλήνης, ή στην Αθήνα.

Κι αν η κατάσταση στη Βρίσα είναι ήδη δύσκολη, ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται να κάνει ακόμη δυσκολότερα τα πράγματα για τους ταλαιπωρημένους κατοίκους της. Ενδεικτικό της δυσκολίας αυτής είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά το δημοτικό σχολείο του χωριού. Όπως μας λέει ο κ. Καλατζής, οι δεκάδες μικροί μαθητές της Βρίσας θα κάνουν - όπως όλα δείχνουν - μάθημα σε ειδικά κοντέινερ, δίπλα στο μισοερειπωμένο πλέον κτήριο του σχολείου τους.

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News