default-image

«Κυριακή αργία» όχι όμως αυτή την Κυριακή

Κρήτη
«Κυριακή αργία» όχι όμως αυτή την Κυριακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεσηκώνονται και πάλι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, με αφορμή το γεγονός ότι η Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου είναι μία από τις 7 Κυριακές που εντάσσονται στις 32 Κυριακές που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, οπότε τα καταστήματα του Ηρακλείου επιτρέπεται να είναι ανοιχτά, έπειτα και από απόφαση της Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου.

Μπροστά στον κίνδυνο σιγά-σιγά, έτσι όπως πάει το πράγμα με τα μνημονιακά τερτίπια, να χαθούν εργασιακά δικαιώματα για τα οποία έχουν γίνει πολλοί αγώνες και έχει χυθεί πολύ αίμα, τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου συνεχίζουν να εναντιώνονται απέναντι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αλλά και στην επιμήκυνση των ωραρίου εργασίας, ζητώντας από την κυβέρνηση τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και από τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν μαζικά στην προσπάθεια για τη διεκδίκηση αυτή.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, «η κατάργηση της αργίας της Κυριακής έρχεται να υλοποιήσει τις διαχρονικές απαιτήσεις των μονοπωλίων για βαθιές ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για μέγιστη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις εργασίας, με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και μισθούς των 200 και 300 ευρώ».

Οι αγώνες

«Η Κυριακή αργία», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, «αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργησή της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων στο εμπόριο, καθώς τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή τους. Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις γυναίκες, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον κλάδο».

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προσπάθησε με τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της να βάλει φρένο στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας: με προετοιμασία της απεργίας στις 16/7, με παρεμβάσεις στο Δ.Σ. της ΟΕΣΚ και την Αντιπεριφέρεια, με περιοδείες και ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς κ.ά.

Για να έχουν όμως αποτελέσματα οι πρωτοβουλίες χρειάζεται πιο μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, πιο δραστήρια ένταξη στη ζωή και στις πρωτοβουλίες του σωματείου. Τονίζοντας πως «αυτή είναι η δύναμή μας, η οργάνωσή μας», καλεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να δυναμώσουν των αγώνα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου.

«Όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. Κυριακή αργία όλων των εργατών! Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία, που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά και όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή ημέρα ανάπαυσης για όλους. Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους. Όσα μέτρα ξεκίνησαν από το εμπόριο, εξαπλώθηκαν σαν σπίθα σε κάθε κλάδο: ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ελαστικά ωράρια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση,

περιγράφοντας την κατάσταση που τείνει να δημιουργήσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Τα αιτήματα των υπαλλήλων

Συμπορευόμενοι με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι διεκδικούν: «Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια, να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και όλων των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές».

Τέλος, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου λέει «όχι» στα νέα «φοροεισπρακτικά μέτρα, που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News