default-image

Νέες τρικυμίες για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα

Κρήτη
Νέες τρικυμίες για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε νέες περιπέτειες οδηγούνται οι συμβασιούχοι στον τομέα καθαριότητας των Δήμων, αφού αυτή τη φορά έχουμε περίπτωση επιστροφής από επίτροπο της χώρας αθεώρητων χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής χρονικής περιόδου εφαρμογής του νόμου Σκουρλέτη.

Ο λόγος για τον επίτροπο Κυκλάδων, που επέστρεψε αθεώρητα τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των 26 συμβασιούχων-"παρατασιούχων" Καθαριότητας του Δήμου Πάρου, οι οποίοι υπέγραψαν νέες συμβάσεις την 6η Ιουλίου 2017, δυνάμει του άρθρου 24, παρ. 2 του Ν. 4479/2017!

Το θέμα αποκαλύπτει το epoli.gr, δημοσιεύοντας και το "σκεπτικό" της πράξης αυτής από τον επίτροπο του ν. Κυκλάδων, ως εξής:

«Οι προσλαμβανόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24, παρ. 2 του Ν. 4479/2017 υπάλληλοι, έχουν απασχοληθεί με διαδοχικές συμβάσεις μετά από μια σειρά παρατάσεων των συμβάσεών τους, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 24 του Ν. 4099/2012, όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 16 του Ν. 4429/2016. Οι εν λόγω διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές, σύμφωνα με τα πρακτικά της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 9ης/10.05.2017 - Θέμα Β'. Κατ' ακολουθία, περαιτέρω απασχόλησή τους στους ίδιους φορείς και στο ίδιο αντικείμενο κατά συνέπεια των ανωτέρω διατάξεων είναι μη σύννομη, σύμφωνα με τα ανωτέρω πρακτικά.

Συμβάσεις που καταρτίζονται διαδοχικώς και εκτελούνται μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας απαγορεύεται να υπερβαίνουν τους είκοσι τέσσερις μήνες σε συνολικό χρόνο διάρκειας της απασχόλησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Π.Δ. 164/04 (Ε.Σ. Κλιμ. Προλ. Ελ. Δαπ. στο Ι Τμ. 42/2017).

Η συγκεκριμένη διάταξη του ανωτέρω Π.Δ. αποτελεί ενσωμάτωση της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης/6/1999, συνεπώς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τους περιορισμούς της το άρθρο 24 του Ν. 4497/2017».  

Μετά τη δυσάρεστη, αρνητική αυτή εξέλιξη, ζητούμενο αποτελεί πλέον να μην ανοίξει ο "ασκός του Αιόλου" παρόμοιων αποφάσεων για τους χιλιάδες εργαζόμενους στους Δήμους και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες Καθαριότητας, που υπέγραψαν νέες συμβάσεις, βάσει του νόμου Σκουρλέτη.

Οι εξαγγελίες στη Βουλή

Στο μεταξύ, από το βήμα της Βουλής, ο Πάνος Σκουρλέτης προ ημερών είχε κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες και είχε αναλάβει δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους στους Δήμους, λέγοντας ότι περίπου 5.000 συμβασιούχοι θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Ο Πάνος Σκουρλέτης διευκρίνισε, εξάλλου, ότι ο αριθμός θα οριστικοποιηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

«Συνολικά υπάρχουν 6.100 συμβασιούχοι στην Καθαριότητα των Δήμων», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως το κόστος δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων.

Είπε ακόμη πως έως το τέλος του έτους θα έχει ψηφιστεί η απλή αναλογική για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και προανήγγειλε ότι με τον ίδιο νόμο θα αποσυνδεθεί η διενέργεια των εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

«Θα πάμε μερικούς μήνες μπροστά τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Καμία ενημέρωση ο δήμαρχος Ηρακλείου

«Ούτε που θέλω να σκεφτώ ότι θα ξαναζήσουμε στη χώρα μας καταστάσεις όπως αυτές που ζήσαμε με την περίοδο της απεργίας των συμβασιούχων και τη συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους και τις γειτονιές», είπε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Υπάρχει όντως ανησυχία, αφού ακούστηκε ότι κάτι συνέβη στην υπόλοιπη Ελλάδα με κάποιον επίτροπο. Επικοινώνησα με το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και μου είπε ότι δεν ξέρει τίποτα. Αλλά θα ενημερωθεί και ο ίδιος τις επόμενες μέρες. Επικοινώνησα και με το Ελεγκτικό Συνέδριο και μου είπαν ότι θα υπάρξει συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα ενημερωθούμε στο επόμενο διάστημα»... Καταλήγοντας, ο κ. Βοργιάς δεν καταλαβαίνει πώς γίνεται να έχει περάσει ένας νόμος μετά τη "θύελλα" που ζήσαμε με την απεργία των συμβασιούχων και αμέσως μετά να "σκοντάψει" σε αντισυνταγματικότητα, αφού υποτίθεται ότι πρώτα διασφαλίζεται η συνταγματικότητα του νόμου και μετά ψηφίζεται στη Βουλή.

«Έλεος, δηλαδή. Δεν πιστεύω να έχουν τα ίδια. Οι συμβασιούχοι έχουν πια απογοητευτεί. Σήμερα (σ.σ. χθες) κάποιοι έλεγαν "απολύστε μας πια να τελειώνουμε"»!

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News