default-image

Επικίνδυνη, τρομακτική η κατάσταση στις φυλακές Αλικαρνασσού

Κρήτη
Επικίνδυνη, τρομακτική η κατάσταση στις φυλακές Αλικαρνασσού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα περιστατικά βίας στις φυλακές και την εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  κ. Σταύρο Κοντονή.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται, αναλυτικά, ότι:

«Συνθήκες ταινίας τρόμου καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των Φυλακών Αλικαρνασσού, με αφορμή περιστατικό κατά τη διάρκεια του οποίου κρατούμενος με μεταδοτικό νόσημα αφού αυτοτραυματίστηκε, έπτυσε το αίμα του στο πρόσωπο σωφρονιστικού υπαλλήλου προκειμένου να μην του επιτρέψει να ασκήσει τα καθήκοντά του!

Η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι δεδομένη καθώς εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες που συχνά επιβαρύνονται με την επικίνδυνη και βίαιη συμπεριφορά εντός των φυλακών, την εκδικητικότητα ή τις λοιμώδεις ασθένειες από τις οποίες ενδεχομένως πάσχουν πολλοί κρατούμενοι.

Ενώ για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών απαιτείται επιστημονικά και επαγγελματικά καταρτισμένο προσωπικό, η Πολιτεία είναι απούσα σε ζητήματα εκπαίδευσης και διαχείρισης τέτοιων βίαιων περιστατικών αλλά και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του προσωπικού. Η εκπαίδευση των υπαλλήλων των φυλακών και των στελεχών των σωφρονιστικών υπηρεσιών, όπως καταγγέλλεται, είναι ελλιπής αν όχι ανύπαρκτη, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια εργαζομένων και κρατουμένων.

Το σύστημα κράτησης της χώρας έχει πλέον καταρρεύσει και χρειάζεται επειγόντως άμεση λήψη μέτρων για την οργανωτική, λειτουργική και διοικητική μεταρρύθμισή του».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.      Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την προστασία των σωφρονιστικών υπαλλήλων  από τέτοιου είδους περιστατικά;

2.      Υπάρχει πρόγραμμα για την εκπαίδευση και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού στα Καταστήματα Κράτησης και την αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος γενικότερα;»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News