default-image

Τη Μινωική ελιά Ιεράπετρας επισκέφτηκε ο Γ. Δραγασάκης

Κρήτη
Τη Μινωική ελιά Ιεράπετρας επισκέφτηκε ο Γ. Δραγασάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Επτάστικτος», επισκέφτηκε την Μινωική ελιά του Καβουσίου Ιεράπετρας, στις 18 Αυγούστου 2017.  

Τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης υποδέχθηκαν, εκ μέρους του Δημοτικού Διαμερίσματος Καβουσίου ο Πρόεδρος του κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης,  και ο Γραμματέας της ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος», κ. Παύλος Δασκαλάκης.  

Ο  Πρόεδρος του Δ.Δ Καβουσίου  κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης, ξενάγησε  τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο χώρο και ανέλυσε διεξοδικά τις προσπάθειες των φορέων του Καβουσίου, που σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας, στοχεύουν στην ανάδειξη και προστασία της Μινωικής ελιάς και του ιερού άλσους,  στο οποίο  αυτή ανήκει,  με τους αρχαίους οικισμούς γύρω του.

Ο κ. Δασκαλάκης εκ μέρους της ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος» ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο για τις προσπάθειες που κάνει ο συνεταιρισμός για την ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων του Δήμου Ιεράπετρας, με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη αυτού του τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου του νησιού μας.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στο ότι:

«…καμιά φορά μιλούμε για την ανάπτυξη σαν να είναι κάτι που προέρχεται από τα πάνω. Οι κυβερνήσεις, οι εταιρίες,  οι πολιτικές, όλα αυτά βεβαίως είναι ανάπτυξη, αλλά ιστορικά έχει φανεί ότι η ανάπτυξη είναι πιο ισχυρή και πιο σταθερή όταν προέρχεται από τα κάτω. Όταν στηρίζεται στην αξιοποίηση ντόπιων πλουτοπαραγωγικών πηγών, όταν αξιοποιούμε παραδόσεις και πολιτισμικά  αγαθά που έχουμε άφθονα, όπως επίσης όταν στηρίζεται σε θεσμούς που δημιουργούνται μέσα στην κοινωνία όπως αυτή η ΚΟΙΝΣΕΠ που έχετε κάνει ή οι συνεταιρισμοί νέου τύπου, διότι έχουμε και αρνητικά παραδείγματα από το παρελθόν.

Ως κυβέρνηση, εμείς αυτό που ζητούμε να κάνουμε, είναι να δημιουργήσουμε τέτοιους θεσμούς που να μπορεί ο πολίτης να τους αξιοποιήσει ή να δημιουργούνται προγράμματα που να ενισχύουν με διάφορα κίνητρα αυτές τις προσπάθειες. Επομένως, όλα αυτά που κάνετε εντάσσονται σε μια ευρύτερη αντίληψη που εμείς την στηρίζουμε. Αυτό μου επιτρέπει και εμένα ως ντόπιο, ως Γεραπετρίτη, να το κάνω  με μεγαλύτερη χαρά, διότι γνωρίζω τον κόπο και την θυσία των αγροτών και όχι μόνο, σε αυτή την προσπάθεια…».   

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καβουσίου  κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο στον κ. Δραγασάκη, αναμνηστική πλακέτα με φύλλα από την Μινωική ελιά,  ενώ ο κ. Παύλος Δασκαλάκης, εκ μέρους της ΚΟΙΝΣΕΠ «Έπτάστικτος», προσέφερε την συλλεκτική συσκευασία με ελαιόλαδο από υπεραιωνόβιες ελιές του Λασιθίου, με αριθμό σειράς 2017/003/110, παραγωγής και εμφιάλωσης της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης , με έδρα το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας.

Παραβρέθηκαν επίσης και ιδιοκτήτες αρχαίων ελαιοδέντρων που συνεισέφεραν λάδι για την συλλεκτική συσκευασία, της οποίας η διαδικασία παράδοσης σε παραγωγούς συνεχίζεται.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News