default-image

Πολιτιστικό: "Βουλιάζει" το έργο των 50 εκατ. ευρώ

Κρήτη
Πολιτιστικό: "Βουλιάζει" το έργο των 50 εκατ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως άλλος... Τιτανικός "βυθίζεται" σιγά-σιγά το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) - το πιο φιλόδοξο διαχρονικά έργο του Δήμου Ηρακλείου, που ως τώρα για την κατασκευή του έχουν δαπανηθεί 50 εκατ. ευρώ - "στα θολά νερά" της απραξίας και της αναποτελεσματικότητας της ΔΕΠΤΑΗ να προσπεράσει το "παγόβουνο" των επιλογών της και των εργολαβικών τερτιπιών! Την ίδια ώρα, φωτογραφίες που φέρνει σήμερα "στο φως" η "Ν.Κ." από τα υπόγεια του κτηρίου προκαλούν θλίψη για το τέλμα στο οποίο φαίνεται να έχει περιέλθει το έργο.

Το Πολιτιστικό Κέντρο φαίνεται κυριολεκτικά να "βουλιάζει", οι εργολάβοι της α' και β' φάσης μαλώνουν και κάνουν "πάρτι" με προσφυγές κατά του Δήμου Ηρακλείου, ροκανίζοντας χρόνο και χρήμα, η ΔΕΠΤΑΗ πληρώνει χωρίς να εκτελούνται ουσιαστικές εργασίες και ως τώρα δεν υπάρχει κανένας να ελέγξει την κατάσταση, αφού ακόμη αναζητείται ο νέος διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών μετά την πολιτική επιλογή Λαμπρινού να αφήσει ακέφαλη την υπηρεσία, αποπέμποντας τον Παναγιώτη Αναστασάκο περίπου δύο μήνες πριν.

Τα υπόγεια

Η ζοφερή κατάσταση λόγω απραξίας, αλλά και της αδυναμίας επιβολής της δημοτικής Αρχής στους εργολάβους αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες που φέρνει σήμερα "στο φως" η "Νέα Κρήτη", αποκαλύπτοντας τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στα υπόγεια του φαραωνικού κτηρίου, η κατασκευή του οποίου κρατάει πάνω από δέκα χρόνια τώρα!

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται δείχνουν τα υπόγεια του κτηρίου της Νικολάου Πλαστήρα πλημμυρισμένα, από την αστοχία της γεωθερμίας που κατασκευάστηκε πρώτη, διαφημίστηκε, και φυσικά ήταν αιτία να καθυστερήσει το έργο ως κάτι πρωτοποριακό! Ακόμη δείχνουν τα νερά από τον κλιματισμό, τις σκουριασμένες σωληνώσεις και τις ασυντήρητες γωνιές του έργου... Φθορές φυσιολογικές, που όμως ο εργολάβος της α' φάσης δεν ολοκληρώνει, δίνοντας έρεισμα στον εργολάβο της β' φάσης να αρνείται να αρχίσει εργασίες, αν και η σύμβαση προβλέπει να εργάζονται ταυτόχρονα! Και όλη αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας που θα τη διαχειριστεί, ενώ το χρονοδιάγραμμα "τρέχει" και δεν έχει εκτελεστεί καμία εργασία από τη β' φάση που αφορά τα θεατρολογικά, τη σκηνή κ.ά.

Οι φωτογραφίες που εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα η "Νέα Κρήτη" προέρχονται από το τρίτο και το τέταρτο επίπεδο του υπογείου, δηλαδή κάτω από το γκαράζ, περίπου 10 μέτρα από την επιφάνεια των υπέργειων αιθουσών.

Οι εργολάβοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργολάβος της β' φάσης, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι απομένουν ακόμη εργασίες που αντιστοιχούν περίπου στο 6,5% της α' φάσης να εκτελεστούν, ροκανίζει το χρόνο της σύμβασής του, ενώ έχει ήδη λάβει το 1 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή που προβλέπει η σύμβαση και τα 300.000 ευρώ ως πιστοποίηση. Μάλιστα, έχοντας πρόσβαση στα άδυτα του Πολιτιστικού και μεγαλύτερη άνεση από τους δημοσιογράφους να φωτογραφίσει τις αστοχίες, τις ατέλειες και τις ημιτελείς εργασίες, εξασφάλισε, κατά πληροφορίες, έναν αριθμό περίπου 180 φωτογραφιών που τις χρησιμοποιεί ως νομικό άλλοθι, καταθέτοντας προσφυγές ακόμη και στα δικαστήρια και απαιτώντας πρώτα να τελειώσει ο εργολάβος με το κτήριο και μετά να αρχίσει εκείνος. Ωστόσο, ο χρόνος της σύμβασης της β' φάσης "τρέχει".

Να σημειωθεί ότι, ύστερα από πολλές παλινωδίες, η μελέτη εφαρμογής εκτελέστηκε με όσο το δυνατό περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά (περίπου 70-80% εκείνων που ζητούσε η ΔΕΠΤΑΗ), όμως πλέον εκκρεμεί η επίβλεψη της εκτέλεσης αυτής. Έχουν ήδη περάσει 15 μήνες και τον Οκτώβριο λήγει το χρονοδιάγραμμα των 18 μηνών. Και τότε θα πρέπει η ΔΕΠΤΑΗ να αποδείξει ότι έφταιγε ο εργολάβος και όχι εκείνη για την ανεκτέλεστη β' φάση, ειδάλλως θα πληρώσει ξανά από την αρχή... Και ως είναι φυσικό ακόμη αναζητείται ο τεχνικός διευθυντής που θα βάλει τάξη...

Αν ο μη γένοιτο;

Το έργο τείνει να γίνει ο σύγχρονος "Τιτανικός" για το Ηράκλειο, που "βυθίζεται" σιγά-σιγά, ενώ η απόφαση Λαμπρινού να αφήσει ακέφαλη τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΠΤΑΗ χωρίς να έχει έτοιμο αντικαταστάτη αποδεικνύεται... μοιραίο στρατηγικό λάθος για το Πολιτιστικό των 50 εκατ. ευρώ. Το μείζον πρόβλημα με το οποίο πλέον έρχονται αντιμέτωποι ο Δήμος Ηρακλείου και η ΔΕΠΤΑΗ είναι ότι, αν δε γίνουν αποφασιστικές κινήσεις τώρα, το έργο κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί εξαιτίας γραφειοκρατικών ζητημάτων, ενστάσεων και προσφυγών που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη και άλλων που έρχονται! Και τότε, αν ο μη γένοιτο συμβεί αυτό, ποιος θα φταίει;

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News